Tarta z jagodami

Przyg: 20 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_7891.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    zimnego masła
    jajko
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    jagód
    cukru wanilinowego
    cukru pudru (w zależności od stopnia kwaśności jagód)
    mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Mąkę, cukier i posiekane masło szybko zagnieść. Jajko rozkłócić z ekstraktem, wlać do ciasta, zostawiając odrobinę do posmarowania ciasta w trakcie pieczenia.

Ciasto energicznie zagnieść. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie piekarnik nastawić na 180°C. 3/4 ciasta rozwałkować, resztę odłożyć do lodówki. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę do tarty. Piec 20 minut ( w termoobiegu można ciut krócej). Tartę posmarować częścią odłożonego rozkłóconego jajka i piec jeszcze 3 minuty. Wyjąć ciasto.

Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, wyłożyć na upieczony spód. Odłożone surowe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć na owocach. Paski ciasta posmarować resztą jajka. Piec jeszcze 15-20 minut (do złotego koloru). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Wystudzoną tartę oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego

Przyg: 20 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12

Ciąg dalszy wypieków z jagód ;)… już mi się powoli kończą. :) Tym razem połączenie mocno pachnącego wanilią kruchego ciasta z nadzieniem jagodowym. Klasyczna, prosta tarta, a mimo to uwodzi smakiem i chce się sięgnąć po jeszcze. Polecam :)

IMG_7895.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Marta Marta
    2012-11-21 18:51:17

    zrobiłam już kilka razy- pyszna :) PS świetna stronka

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-06-21 16:38:43

    @Kasica - widzę, że zapomniałam w przygotowaniu napisać, co robimy z mąką, oczywiście dodajemy ją do jagód i mieszamy. Dopisze to zaraz w pzrepisie.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-06-21 16:36:48

    @Kasica - jagody puszczają dużo soku podczas pieczenia, dlatego dodajemy do nich odrobinę mąki ziemniaczanej, która wchłonie i zagęści jagodowe nadzienie (zamiast mąki można dodać trochę budyniu np. waniliowego).

    Twój komentarz
  • Kasica Kasica
    2012-06-21 09:42:00

    a po co jest ta mąka ziemniaczana? do jagód?

    Twój komentarz
  • aga aga
    2011-07-15 21:07:07

    cudna i taka pysznie jagodowa:)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-07-15 16:30:42

    @Arven to prawda, to połączenie jest cudowne... polecam! :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-07-15 16:30:02

    @Katarzyna, Karmelitka, Asieja, dziękuję! ;)

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-07-15 12:37:50

    Jagodowe wypieki jeszcze przede mną...no, oprócz bułek ;-) Cudowne musi być połączenie kruchego ciasta z jagodowym nadzieniem!

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-07-15 12:37:50

    Jagodowe wypieki jeszcze przede mną...no, oprócz bułek ;-) Cudowne musi być połączenie kruchego ciasta z jagodowym nadzieniem!

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2011-07-15 10:04:17

    taka tarta to lato, piękne zresztą.

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-07-15 09:04:26

    piękna.

    jagodowa, cudownie!

    Twój komentarz
  • Katarzyna Katarzyna
    2011-07-15 08:04:37

    Piękna tarta, idealna w swej prostocie :-)

    Twój komentarz

Tarta z jagodami

Tarta z jagodami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Ciąg dalszy wypieków z jagód ;)… już mi się powoli kończą. :) Tym razem połączenie mocno pachnącego wanilią kruchego ciasta z nadzieniem jagodowym. Klasyczna, prosta tarta, a mimo to uwodzi smakiem i chce się sięgnąć po jeszcze. Polecam :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    zimnego masła
    jajko
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    jagód
    cukru wanilinowego
    cukru pudru (w zależności od stopnia kwaśności jagód)
    mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Mąkę, cukier i posiekane masło szybko zagnieść. Jajko rozkłócić z ekstraktem, wlać do ciasta, zostawiając odrobinę do posmarowania ciasta w trakcie pieczenia.

Ciasto energicznie zagnieść. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie piekarnik nastawić na 180°C. 3/4 ciasta rozwałkować, resztę odłożyć do lodówki. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę do tarty. Piec 20 minut ( w termoobiegu można ciut krócej). Tartę posmarować częścią odłożonego rozkłóconego jajka i piec jeszcze 3 minuty. Wyjąć ciasto.

Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, wyłożyć na upieczony spód. Odłożone surowe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć na owocach. Paski ciasta posmarować resztą jajka. Piec jeszcze 15-20 minut (do złotego koloru). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Wystudzoną tartę oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego