Ekspresowa tarta ucierana z jagodami

Przyg: 20 min Pieczenie: 35 min
Łatwy
Porcje: 14
Filtry wyszukiwania
tarta%20ucierana%20z%20jagodami3.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
26 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    miękkiego masła
    brązowego cukru ( u mnie cukier puder)
    cukru z prawdziwą wanilią
    skórka starta z 1 dużej cytryny
    średnie jajka
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    jagód lub innych drobnych i lekkich owoców

Sposób przygotowania

Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i startą skórkę cytrynową.

Masę miksować dodając kolejno jajka, po dodaniu każdego dokładnie zmiksować masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksować na średnich obrotach z masą jajeczną.
Formę na tartę o śr. 26 cm natłuścić. Wyłożyć na nią ciasto i równo rozsmarować. Na wierzch wysypać umyte i osuszone jagody.

Ciasto piec około 35 minut w temp. 180 ° C (z termoobiegiem 160°C).

Upieczona tartę studzić w formie. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)

Ekspresowa tarta ucierana z jagodami

Ocena:
Przyg: 20 min Pieczenie: 35 min
Łatwy
Porcje: 14

To jedne z tych ciast, które możemy zrobić dosłownie na godzinę przed wizytą gości. Smaczne, ekspresowe, ucierane puszyste ciasto o delikatnym aromacie cytryn u mnie z dodatkiem jagód, ale można je zastąpić równie dobrze borówkami, porzeczkami lub malinami. Taka klasyka, której przygotowanie nie zabierze nam więcej niż 15 minut. Polecam.

Źródło przepisu: Dr Oetker „Łatwe ciasta.” Z drobnymi modyfikacjami

tarta%20ucierana%20z%20jagodami2.JPG tarta%20ucierana%20z%20jagodami.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ania Ania
    2014-01-14 17:45:44

    Ciasto jest przepyszne i robi się faktycznie bardzo szybko. Ja użyłam jagód mrożonych i nie posypałam nimi ciasta tylko dodałam do ciasta i wymieszałam łyżką - było rewelacyjne!

    Twój komentarz
  • Magdalena Magdalena
    2012-08-25 16:46:49

    Tarta już upieczona :) Robi się ją naprawdę prosto i szybko. Robiłam z mrożonych jagód i też wyszło super!Bardzo lubię przepisy z tej strony, jagodowa tarta to moje trzecie ciasto na podstawie przepisów stąd i jak dotąd wszystkie się udały (a pieczeniem zajmuję się dopiero od niedawna) :)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2012-08-22 20:57:05

    Faktycznie ekspresowy deser, zapisuję i z radością przetestuję:)

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2012-08-22 18:21:53

    pierwszorzędna!

    Twój komentarz
  • Basia Basia
    2012-08-22 15:36:30

    Jeśli tylko uda mi się kupić jagody (jest ich już mało niestety) to upiekę to ciasto!Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • whiness whiness
    2012-08-22 09:35:04

    Ekspresowa, a jakże apetycznie wyglądająca :) To na pewno przepyszne ciasto.

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-08-22 07:04:21

    Piękna puszysta tarta! Z jagodami hm.... co już właściwie się skończyły;( niestety....- dobrze, że mam zapasy w zamrażalce. Lubię zaskakiwać owocowymi wypiekami zimową porą;) A przepis zdecydowanie do wypróbowania póki jeszcze są świeże borówki i maliny;)

    Twój komentarz

Ekspresowa tarta ucierana z jagodami

Ekspresowa tarta ucierana z jagodami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 35 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 14

Forma: 26 cm

Opis

To jedne z tych ciast, które możemy zrobić dosłownie na godzinę przed wizytą gości. Smaczne, ekspresowe, ucierane puszyste ciasto o delikatnym aromacie cytryn u mnie z dodatkiem jagód, ale można je zastąpić równie dobrze borówkami, porzeczkami lub malinami. Taka klasyka, której przygotowanie nie zabierze nam więcej niż 15 minut. Polecam.

Źródło przepisu: Dr Oetker „Łatwe ciasta.” Z drobnymi modyfikacjami

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    miękkiego masła
    brązowego cukru ( u mnie cukier puder)
    cukru z prawdziwą wanilią
    skórka starta z 1 dużej cytryny
    średnie jajka
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    jagód lub innych drobnych i lekkich owoców

Sposób przygotowania

Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i startą skórkę cytrynową.

Masę miksować dodając kolejno jajka, po dodaniu każdego dokładnie zmiksować masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksować na średnich obrotach z masą jajeczną.
Formę na tartę o śr. 26 cm natłuścić. Wyłożyć na nią ciasto i równo rozsmarować. Na wierzch wysypać umyte i osuszone jagody.

Ciasto piec około 35 minut w temp. 180 ° C (z termoobiegiem 160°C).

Upieczona tartę studzić w formie. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)