Sernik z nutą cytrynową i konfiturą z wiśni

Przyg: 30 min Pieczenie: 70 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_8675.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    zimnego masła
    żółtko
    cukru
    skórki otartej z cytryny
    cukru waniliowego domowego
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    twarogu tłustego lub półtłustego trzykrotnie mielonego
    cukru pudru
    jajek
    żółtka
    skórki otartej z cytryny
    sok wyciśnięty z 1-2 cytryny (w zależności od ich wielkości i wg swojego smaku)
    mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru waniliowego domowego
    śmietany kremówki 36%
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    konfitura z wiśni (najlepiej domowa)

Sposób przygotowania

Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane masło i wyrabiać palcami aż powstanie kruszonka. Dodać cukier zwykły i waniliowy, skórkę cytrynową i żółtko. Delikatnie wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto zagnieść, rozwałkować do grubości ok 3 mm. Wyciąć placek o śr. 24 cm i wyłożyć nim dno natłuszczonej tortownicy.

Piec ok. 10 minut w temp. 180°C (z termoobiegiem) lub 200°C na grzałce góra/dół.

Masa: Ser zmiksować z cukrem i mąką. Ciągle mieszając kolejno wbijać jajka i żółtka. Dodać resztę składników (skórka, sok, cukier waniliowy, śmietana), wymieszać.

Masę wyłożyć na podpieczony spód. Piec około 1 godziny w temperaturze 160°C, bez termoobiegu 180°C.

Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Na wierzchu rozłożyć konfitury wiśniowe.


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 70 min
Średni
Porcje: 12

Ostatnimi czasy dość często mam ochotę na sernik, prawie tak często jak na desery czekoladowe i wiśniowe. :) Ten wprawdzie nie jest czekoladowy, ale dodatek wiśni w postaci konfitury obowiązkowo na nim zagościł. A brak czekolady w serniku jest doskonale zrekompensowany mocną cytrusową nutą, która unosi się podczas pieczenia po całym domu, a podczas konsumowania dodaje niesamowitych walorów smakowych. Ta nuta cytrynowa sprawia, że sernik jest orzeźwiający, nie za słodki i ciekawie komponuje się ze zdecydowanie słodką konfiturą z wiśni ( u mnie z wiśni z marcepanem).

Jak większość serników w naszym domu, zniknął bardzo szybko. Jak dla mnie najlepiej smakuje schłodzony w lodówce, min. 2 godziny przed konsumpcją, wtedy dodatkowo nas orzeźwi, a konfiturą np. lekko podgrzaną można posmarować tuż przed podaniem, wtedy efekt jest, jak dla mnie, rewelacyjny. :)

Serdecznie Wam polecam .

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2013-01-23 12:00:18

    A jakby tak masę serową wyłożyć na surowy spód...? Myslę o tym, bo nie bardzo podoba mi się pomysł z wcześniejszym podpiekaniem spodu, bo zawsze wychodzi zbyt spieczony, a jak podpiekę za słabo, to jest zakalcowaty. Tak - źle i tak - niedobrze.

    Twój komentarz
  • Łyżka Łyżka
    2011-08-03 17:21:17

    wygląda wspaniale ;)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-08-03 16:09:02

    Sernik to ja zawsze! Fajne połączenie smaków! Bardzo kusi...

    Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • HerLife HerLife
    2011-08-03 12:53:53

    Pięknie wygląda Twój sernik i napewno tak samo smakuje! =]

    Twój komentarz

Sernik z nutą cytrynową i konfiturą z wiśni

Sernik z nutą cytrynową i konfiturą z wiśni

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 70 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Ostatnimi czasy dość często mam ochotę na sernik, prawie tak często jak na desery czekoladowe i wiśniowe. :) Ten wprawdzie nie jest czekoladowy, ale dodatek wiśni w postaci konfitury obowiązkowo na nim zagościł. A brak czekolady w serniku jest doskonale zrekompensowany mocną cytrusową nutą, która unosi się podczas pieczenia po całym domu, a podczas konsumowania dodaje niesamowitych walorów smakowych. Ta nuta cytrynowa sprawia, że sernik jest orzeźwiający, nie za słodki i ciekawie komponuje się ze zdecydowanie słodką konfiturą z wiśni ( u mnie z wiśni z marcepanem).

Jak większość serników w naszym domu, zniknął bardzo szybko. Jak dla mnie najlepiej smakuje schłodzony w lodówce, min. 2 godziny przed konsumpcją, wtedy dodatkowo nas orzeźwi, a konfiturą np. lekko podgrzaną można posmarować tuż przed podaniem, wtedy efekt jest, jak dla mnie, rewelacyjny. :)

Serdecznie Wam polecam .

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    zimnego masła
    żółtko
    cukru
    skórki otartej z cytryny
    cukru waniliowego domowego
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    twarogu tłustego lub półtłustego trzykrotnie mielonego
    cukru pudru
    jajek
    żółtka
    skórki otartej z cytryny
    sok wyciśnięty z 1-2 cytryny (w zależności od ich wielkości i wg swojego smaku)
    mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru waniliowego domowego
    śmietany kremówki 36%
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    konfitura z wiśni (najlepiej domowa)

Sposób przygotowania

Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane masło i wyrabiać palcami aż powstanie kruszonka. Dodać cukier zwykły i waniliowy, skórkę cytrynową i żółtko. Delikatnie wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto zagnieść, rozwałkować do grubości ok 3 mm. Wyciąć placek o śr. 24 cm i wyłożyć nim dno natłuszczonej tortownicy.

Piec ok. 10 minut w temp. 180°C (z termoobiegiem) lub 200°C na grzałce góra/dół.

Masa: Ser zmiksować z cukrem i mąką. Ciągle mieszając kolejno wbijać jajka i żółtka. Dodać resztę składników (skórka, sok, cukier waniliowy, śmietana), wymieszać.

Masę wyłożyć na podpieczony spód. Piec około 1 godziny w temperaturze 160°C, bez termoobiegu 180°C.

Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Na wierzchu rozłożyć konfitury wiśniowe.


Smacznego :)