Sernik z czekoladą i wiśniami

Przyg: 30 min Pieczenie: 70 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_8162.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    masła
    200 g ciasteczek digestive
    kakao
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego minimum dwukrotnie
    cukru pudru
    jajka
    żółtka
    mąki ziemniaczanej
    śmietany 18%
    300 g wiśni świeżych lub mrożonych
    gorzkiej czekolady, startej na tarce (duże oczka)
    aromat migdałowy

Sposób przygotowania

Masło rozpuścić. Ciasteczka drobno pokruszyć, najlepiej w blenderze. Dodać masło i kakao, dokładnie wymieszać. Spód tortownicy o wymiarach 21 cm wyłożyć pergaminem, boki można lekko natłuścić i wysypać bułką tartą (ja użyłam tortownicy o śr. 24 cm, ale jeśli chcecie by sernik wyrósł większy, polecam użyć mniejszej). Spód i boki do 2/3 wysokości wyłożyć ciasteczkami, mocno je wgniatając. Tortownicę odtsawić na bok.

Żółtka oddzielić od białek. Twaróg, żółtka, cukier, aromat migdałowy, mąkę ziemniaczaną i śmietanę zmiksować na jednolitą gładką masę. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Czekoladę zetrzeć.

Na ciasteczkowy spód wyłożyć 1/3 masy serowej, posypać 1/3 startej czekolady, wyłożyć część wiśni. Ponownie wyłożyć masę serową, czekoladę i wiśnie. Na górę wyłożyć ostatnią część masy serowej, nie posypywać czekoladą (zostawić ją do posypania wierzchu sernika po upieczeniu).

Piec około 70-80 minut w temperaturze 180°C (w czasie pieczenia, gdy zobaczymy, ze wierzch zaczyna się rumienić nakryć sernik folią aluminiową lub pergaminem). Pozostawić w piekarniku do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem oprószyć pozostałą czekoladą (najlepiej, żeby również była schłodzona).

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 70 min
Średni
Porcje: 10

Tym razem sernik… ale za to jaki! ;) Połączenie wszystkiego, co uwielbiam, czyli pysznej masy twarogowej, czekolady i soczystych wiśni. A wszystko pachnące czekoladą i migdałami, które tak cudownie harmonizują z wiśniami. A te z kolei sprawiają, ze sernik mimo dodatku czekolady nie jest bardzo słodki, jest idealny…

Przyznaję się, zdecydowanie jestem fanką serników, ale zaznaczam, że bardzo wybredną fanką i mało który sernik naprawdę mnie zachwyca, a ten od razu zdobył moje serce… I gdyby nie te kalorie i zdrowy rozsądek, mój Mąż zdecydowanie miałby powód, by poczuć się zagrożony. ;)) Przepis skonstruowany na podstawie kilku innych, poddany porządnej modyfikacji zgodnie z moimi upodobaniami. :) Polecam Wam serdecznie.

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-08 17:50:01

    @Beata - ten sernik piekę przez ok. 70 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu, z termoobiegiem piekę ok. 60 minut w 160 stopniach. Ale większość serników piekę w temp. 160 stopni bez termoobiegu przez maks 60 minut.

    Twój komentarz
  • beata beata
    2013-01-08 16:29:08

    witam, a powiedz prosze jak pieczesz tzn w jakim piikarniku gazowym, elektrycznym czy z termoobiegiem az 80 min?? czy bez??

    Twój komentarz
  • martex martex
    2012-05-01 18:24:07

    zachwyciłam się Twoimi zdjęciami i upiekłam i muszę przyznać, że zachwyt nie minął, serniczek jest cudowny, idealne połączenie smaków, wielkie dzięki za przepis.Widzę zmiany na blogu, ślicznie jest, moim zdaniem tak jakoś przytulniej, cieplej, pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-10-08 15:34:48

    Sylwio, drylowane wiśnie z kompotu będą w porządku, ale sernik będzie wtedy pewnie nieco słodszy, jeśli zależy Ci, żeby ta kwaskowość owoców była wyczuwalna to lepiej użyj mrożonych wiśni. Świeże maliny też świetnie się będą nadawały, tym bardziej, że wspaniale współgrają zarówno z czekoladą jak i masą serową. :) A co do samego serniczka, skuś się koniecznie, nie pożałujesz. ;))

    Twój komentarz
  • Sylwia Sylwia
    2011-10-08 15:23:55

    Piękny serniczek i kusi mnie kusi od dłuższego czasu:) Mam pytanie...czy wiśnie drelowane z kompotu będą się do niego nadawały? a może świeże maliny, które tak bardzo mnie dzisiaj kusiły na straganie?

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-07-22 19:22:25

    @Trzcinowisko - pozostaje jeszcze wypróbować. ;)

    @Anna Maria - dziękuję serdecznie i również pozdrawiam.

    @Zauberi, cieszę się, że przypadł do gustu. :)

    @Bijana, no to koniecznie trzeba zrobić z twarogu porzytek... ;) jeszcze tylko czekolada i wiśnia i gotowe ;)

    @Judik, dziękuję. :)

    @Asieja, dziękuję, a połączenie naprawde jest rewelacja, polecam :)

    @Pieczarkamysia, cieszę się, ja odkąd spróbowałam też jestem zakochana ;)

    @Maggie, faktycznie smakuje obłędnie! :)

    @Aga, ciesze się, ze przypadł Ci do gustu, polecam wypróbować, bo smakuje jeszcze lepiej niż wygląda! ;)

    @Nemi, masz rację, byłoby grzechem ;)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-07-22 18:46:52

    Fantastyczny! Grzechem byłoby mu się oprzeć:)

    Twój komentarz
  • aga aga
    2011-07-22 17:18:24

    niesamowicie cudnie wyglada:)

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2011-07-22 13:20:05

    Mmm... Wyglada oblednie! Podejrzewam, ze smakuje nieprzyzwoicie dobrze. No bo jak mogloby byc inaczej, skoro w skladzie samo dobro? :)

    Twój komentarz
  • pieczarkamysia pieczarkamysia
    2011-07-22 07:48:08

    Anielski ten sernik :) zakochalam sie!

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2011-07-22 05:44:04

    niesamowicie wygląda ten sernik. no i takie serowo czekoladowo wiśniowe połączenie.. pyszne.

    Twój komentarz
  • judik1119 judik1119
    2011-07-21 21:41:02

    Wspaniały bardzo pyszny sernik:)

    Twój komentarz
  • bijana bijana
    2011-07-21 18:46:02

    ja tez jestem pod wrazeniem tego serniczka, a w lodowce wlasnie czeka twarog..

    Twój komentarz
  • zauberi zauberi
    2011-07-21 18:40:42

    wspaniały! :) bardzo podoba mi się pomysł z posypywaniem czekoladą warstw, fajnie to wygląda

    Twój komentarz
  • KUCHARNIA, Anna-Maria KUCHARNIA, Anna-Maria
    2011-07-21 18:23:35

    Fantastyczny! Tyle dobroci w jednym serniku!

    Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • Trzcinowisko Trzcinowisko
    2011-07-21 18:15:16

    och,ach,ech...nic więcej nie jestem w stanie:)

    Twój komentarz

Sernik z czekoladą i wiśniami

Sernik z czekoladą i wiśniami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 70 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Tym razem sernik… ale za to jaki! ;) Połączenie wszystkiego, co uwielbiam, czyli pysznej masy twarogowej, czekolady i soczystych wiśni. A wszystko pachnące czekoladą i migdałami, które tak cudownie harmonizują z wiśniami. A te z kolei sprawiają, ze sernik mimo dodatku czekolady nie jest bardzo słodki, jest idealny…

Przyznaję się, zdecydowanie jestem fanką serników, ale zaznaczam, że bardzo wybredną fanką i mało który sernik naprawdę mnie zachwyca, a ten od razu zdobył moje serce… I gdyby nie te kalorie i zdrowy rozsądek, mój Mąż zdecydowanie miałby powód, by poczuć się zagrożony. ;)) Przepis skonstruowany na podstawie kilku innych, poddany porządnej modyfikacji zgodnie z moimi upodobaniami. :) Polecam Wam serdecznie.

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    masła
    200 g ciasteczek digestive
    kakao
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego minimum dwukrotnie
    cukru pudru
    jajka
    żółtka
    mąki ziemniaczanej
    śmietany 18%
    300 g wiśni świeżych lub mrożonych
    gorzkiej czekolady, startej na tarce (duże oczka)
    aromat migdałowy

Sposób przygotowania

Masło rozpuścić. Ciasteczka drobno pokruszyć, najlepiej w blenderze. Dodać masło i kakao, dokładnie wymieszać. Spód tortownicy o wymiarach 21 cm wyłożyć pergaminem, boki można lekko natłuścić i wysypać bułką tartą (ja użyłam tortownicy o śr. 24 cm, ale jeśli chcecie by sernik wyrósł większy, polecam użyć mniejszej). Spód i boki do 2/3 wysokości wyłożyć ciasteczkami, mocno je wgniatając. Tortownicę odtsawić na bok.

Żółtka oddzielić od białek. Twaróg, żółtka, cukier, aromat migdałowy, mąkę ziemniaczaną i śmietanę zmiksować na jednolitą gładką masę. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Czekoladę zetrzeć.

Na ciasteczkowy spód wyłożyć 1/3 masy serowej, posypać 1/3 startej czekolady, wyłożyć część wiśni. Ponownie wyłożyć masę serową, czekoladę i wiśnie. Na górę wyłożyć ostatnią część masy serowej, nie posypywać czekoladą (zostawić ją do posypania wierzchu sernika po upieczeniu).

Piec około 70-80 minut w temperaturze 180°C (w czasie pieczenia, gdy zobaczymy, ze wierzch zaczyna się rumienić nakryć sernik folią aluminiową lub pergaminem). Pozostawić w piekarniku do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem oprószyć pozostałą czekoladą (najlepiej, żeby również była schłodzona).

Smacznego :)