KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Sernik migdałowy z amaretto, wiśniami i truflowymi pralinkami

Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
Sernik%20migdalowy%20z%20amaretto,%20wisniami%20i%20truflowymi%20pralinkami_2.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
21 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    120 g czekoladowych ciasteczek/herbatników
    miękkiego masła
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy)
    mascarpone
    jajek
    cukru pudru
    likieru Amaretto
    drobno zmielonych migdałów
    pralinek truflowych, pokrojonych na mniejsze kawałki
    1 szklanka wiśni (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    kakao (do oprószenia)

Sposób przygotowania

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, przesypać do miski, dodać miękkie masło, zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). Schłodzić przez chwilę w lodówce.

Wszystkie składniki masy serowej oprócz wiśni i pralinek dokładnie zmiksować. Dodać wiśnie i kawałki pralinek, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na spód ciasteczkowy.
Piec w temperaturze 180ºC (z termoobiegiem 160 °C ) przez około 60-70 minut. Studzić w piekarniku z zamkniętymi lub lekko uchylonymi drzwiczkami, wystudzony włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem oprószyć kakao.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10

Niezależnie od tego jak bardzo będę wychwalać ten sernik, to i tak będzienic w porównaniu z tym jak smakuje. Jest naprawdę przepyszny. Jeśli lubicie połączenie wiśni, Amaretto, migdałów i czekoladek będziecie z całą pewnością usatysfakcjonowani. :) Wiśnie i pralinki zatopione w pysznej delikatnie migdałowej masie serowej… czy można chcieć czegoś więcej? :) Ok, zawsze można chcieć więcej…. :), ale nie zmienia to faktu, że sernik jest przepyszny, nie za słodki, z charakterem. Jeden z lepszych jakie jadłam. Bardzo, bardzo polecam!

Przepis własny.

Sernik%20migdalowy%20z%20amaretto,%20wisniami%20i%20truflowymi%20pralinkami.JPG Sernik%20migdalowy%20z%20amaretto,%20wisniami%20i%20truflowymi%20pralinkami_3.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • koralgola koralgola
    2015-08-21 13:49:36

    Przepyszny:-) Piekłam już 2 razy. Wiśnie dawałam takie drylowane z zalewy więc dałam mniej cukru bo pierwszym razem był trochę za słodki. Ale serniczek palce lizać:-)

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2014-08-14 14:10:09

    Serniczek był przepyszny. Super przepis, wszyscy są zachwyceni.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-06-05 12:25:58

    @Aga - oczywiście można pominąć czekoladki, wiśnie jak najbardziej mogą być na wierzchu. Sernik jest kremowy, nie jest ciężki i zbity. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • aga aga
    2014-06-04 21:37:31

    zastanawiam sie czy moglabym pominac czekoladki truflowe? a wisnie gdybym poukladala na wierzchu sernika? jesli chodzi o konsystencje sernika to jest kremowy czy raczej ciezki, zbity?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-21 16:48:05

    @Domi, mogą być najzwyklejsze pralinki, czekoladki, trufelki z takim typowym truflowym nadzieniem (masą czekoladową). Ja używałam jakichś belgijskich czekoladek z nadzieniem truflowym (z Lidla).

    Twój komentarz
  • Domi z kuchni Domi z kuchni
    2012-08-19 19:11:55

    Gdyby nie to, że jestem po grillu najedzona po uszy to wylizałabym monitor w każdym jego calu! Połączenie wiśni i amaretto na pewno jest zniewalające, ach... :)Zastanawiam się tylko, czy te pralinki truflowe to mogą być takie zwykłe cukierki, na które mówi się "trufla"? Czy użyłaś jakiś konkretnych? :)

    Twój komentarz
  • cukrowa wróżka cukrowa wróżka
    2012-08-17 21:04:17

    Sam tytuł i ślinka cieknie!

    Twój komentarz
  • cukrowa wróżka cukrowa wróżka
    2012-08-17 21:04:17

    Sam tytuł i ślinka cieknie!

    Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2012-08-17 18:36:46

    mm, zapisuję :) brzmi obłędnie!

    Twój komentarz
  • Małgorzata Małgorzata
    2012-08-17 17:14:58

    Bardzo podoba mi się twój blog:)Fajny przepis i to zdjęcie<3Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-08-17 15:46:09

    Zdecydowanie wart wychwalania, już sam wygląda przyprawia o silniejszą pracę slinianek:)

    Twój komentarz
  • Anetnka Anetnka
    2012-08-17 09:34:44

    obłędny ten serniczek! wspaniałe smaki:)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-08-17 07:44:37

    Ależ ten sernik wygląda zachwycająco! Migdały i wiśnie i czekolada - fantastyczne połączenie;) Nawet nie próbuje sobie wyobrazić jak wspaniale musi smakować... Łatwy w wykonaniu i pewnie prędzej czy później go upiekę;)

    Twój komentarz
  • Madziana Madziana
    2012-08-17 07:43:38

    O matko, zakochałam się w tym serniku! Niesamowicie wyrośnięty, do tego przepyszne dodatki do masy- czegoż chcieć więcej! :)

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2012-08-17 07:22:13

    już sama nazwa tego sernika jest niezwykle apetyczna:))

    Twój komentarz
  • Fabryka Odkryć Kulinarnych Mniamm Fabryka Odkryć Kulinarnych Mniamm
    2012-08-17 06:53:49

    Mam! mam wszystkie składniki, a że serniki kocham miłością wielką a nawet jeszcze większą. Jej aż mi ślinianki wykazuja się nadprodukcją kurcgalopkiem lecę do kuchni po nowy sernik :P pozdrawiam kamila

    Twój komentarz

Sernik migdałowy z amaretto, wiśniami i truflowymi pralinkami

Sernik migdałowy z amaretto, wiśniami i truflowymi pralinkami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 21 cm

Opis

Niezależnie od tego jak bardzo będę wychwalać ten sernik, to i tak będzienic w porównaniu z tym jak smakuje. Jest naprawdę przepyszny. Jeśli lubicie połączenie wiśni, Amaretto, migdałów i czekoladek będziecie z całą pewnością usatysfakcjonowani. :) Wiśnie i pralinki zatopione w pysznej delikatnie migdałowej masie serowej… czy można chcieć czegoś więcej? :) Ok, zawsze można chcieć więcej…. :), ale nie zmienia to faktu, że sernik jest przepyszny, nie za słodki, z charakterem. Jeden z lepszych jakie jadłam. Bardzo, bardzo polecam!

Przepis własny.

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    120 g czekoladowych ciasteczek/herbatników
    miękkiego masła
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy)
    mascarpone
    jajek
    cukru pudru
    likieru Amaretto
    drobno zmielonych migdałów
    pralinek truflowych, pokrojonych na mniejsze kawałki
    1 szklanka wiśni (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    kakao (do oprószenia)

Sposób przygotowania

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, przesypać do miski, dodać miękkie masło, zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). Schłodzić przez chwilę w lodówce.

Wszystkie składniki masy serowej oprócz wiśni i pralinek dokładnie zmiksować. Dodać wiśnie i kawałki pralinek, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na spód ciasteczkowy.
Piec w temperaturze 180ºC (z termoobiegiem 160 °C ) przez około 60-70 minut. Studzić w piekarniku z zamkniętymi lub lekko uchylonymi drzwiczkami, wystudzony włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem oprószyć kakao.

Smacznego :)