Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym

Przyg: 30 min Pieczenie: 15 min
Średni
Porcje: 15
Filtry wyszukiwania
IMG_9828.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
28x38 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajka
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
    cukru
    cukru waniliowego
    soku z cytryny
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    kwaśnych jabłek (antonówki, szara reneta)
    cukru
    cynamonu
    cukru wanilinowego
    szczypta zmielonych goździków (opcjonalnie)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka utrzeć na krem z pozostałym cukrem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.

Do masy z żółtek dodać przesiane i wymieszane mąki oraz pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać łyżką.

Blachę ( u mnie blacha o wymiarach 38 x 28 cm) wyłożyć papierem do wypieków. Wylać ciasto i równomiernie je rozsmarować. Piec około 15 minut w temperaturze 170°C (na jasnozłoty kolor).

Upieczony biszkopt zostawić na ok. 15 minut w piekarniku, bez uchylanie drzwiczek. Później nieco otworzyć drzwiczki i po ok 5 minutach wyjąć z piekarnika. Biszkopt przykryć wilgotną ściereczką. Odwrócić do góry nogami i ostrożnie usunąć papier do wypieków.

Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostudzenia.

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i dusić na ogniu 15-20 minut (lub dłużej) do momentu aż kawałki jabłek zamienia się w mus. Doprawić do smaku cynamonem, cukrem waniliowym i goździkami.

Biszkopt rozwinąć, posmarować musem jabłkowym i ponownie zwinąć. Ciasto ułożyć szwem do dołu.

Oprószyć cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 15 min
Średni
Porcje: 15

Klasyka. Pyszna, lekka jak puch, mało kaloryczna biszkoptowa rolada z musem jabłkowym. Mus wzbogacony jest nutą cynamonu i goździków. Dzięki czemu jego aromat unosi się po całej kuchni, a sam biszkopt jest puszysty i lekki jak piórko. Rolada wspaniale smakuje sama, ale zachwyca też podana z kleksem bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych. Serdecznie polecam :)

IMG_9821.JPG IMG_9811.JPG IMG_9807.JPG IMG_9840.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • m m
    2013-12-08 19:23:35

    kiedys jadam taką roladę- ale masa była sztywniejszą- musiała być w niej żelatyna lub galaretka, ile takiej żelatyny dodać?? zblendować ją z jabłkami??

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-09-08 09:25:35

    @Nemi :)... wieczorem tylko pomyśleć a rano wypróbować ;)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-09-02 20:30:45

    Nie wejdę już więcej wieczorem do Ciebie! Jak tu można nie myśleć o jedzeniu przed snem, jak taki smakołyk widzę:)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-09-02 11:43:28

    @Maggie - dziękuję i zapraszam do sięgnięcia :)

    @HerLife - dzięki serdeczne :) i oczywiście zapraszam na kawałek roladki :)

    @Jolu - ja też uwielbiam rolady, szczególnie te lekkie z owocami :)

    @Wedelka - naprawdę nie ma się czego obawiać, z tych proporcji biszkopt, gdy jest jeszcze ciepły wspaniale się roluje i ciasto zawsze wychodzi :)

    @Salvador Dali - cieszę się i zachęcam do wypróbowania :)

    @Chantel - ja również :)dla mnie to obowiązkowe połączenie :)

    @Weronika - z lodami waniliowymi smakuje wybornie :)

    @ Arven - u nas też ta owocowa, lekka jest najmilej widziana, aczkolwiek mój M. lubi też te "napuszone" ;)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-09-02 11:36:27

    @ Pieczarka mysia - bo to, co proste bardzo często smakuje najlepiej :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-09-02 11:35:24

    @Anonimowy - ilość cukru już dodałam :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-09-02 11:34:37

    @Anonimowy - ja miałam blachę 28 x 36 cm

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-09-02 08:02:32

    Na jaką blachę?

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-09-01 20:39:29

    Rolada z jabłkami, jedyna tolerowana w naszym domu :D Bez niepotrzebnych kremów, napuszonych śmietan i zbędnych dodatków...same owoce i biszkopt. Pycha!

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-09-01 20:39:29

    Rolada z jabłkami, jedyna tolerowana w naszym domu :D Bez niepotrzebnych kremów, napuszonych śmietan i zbędnych dodatków...same owoce i biszkopt. Pycha!

    Twój komentarz
  • Weronika Król Weronika Król
    2011-09-01 20:15:27

    Ohh, ale piękna ekskluzywna wersja szarlotki ! Wyobrażam to sobie w wersji z lodami waniliowymi <3

    Twój komentarz
  • Weronika Król Weronika Król
    2011-09-01 20:15:27

    Ohh, ale piękna ekskluzywna wersja szarlotki ! Wyobrażam to sobie w wersji z lodami waniliowymi <3

    Twój komentarz
  • chantel chantel
    2011-09-01 16:34:41

    lubię gdy w ciastach łączy się cynamon z jabłkami :)

    Twój komentarz
  • Salvador Dali Salvador Dali
    2011-09-01 15:59:14

    mmmm.. jak dla mnie bomba! Zawsze chciałam zrobić takie coś, na pewno skorzystam z twojego przepisu! ;))

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-09-01 15:11:28

    Albo padło mi na wzrok albo nie podałaś ilości cukru w biszkopcie??

    Twój komentarz
  • wedelka wedelka
    2011-09-01 14:48:51

    Sama nigdy rolady nie robiłam..jakoś boję się, że nie uda mi się jej tak ładnie zwinąć. Na kawałek Twojej, pachnącej cynamonem, chętnie bym się jednak skusiła :)

    Twój komentarz
  • jolanta szyndlarewicz jolanta szyndlarewicz
    2011-09-01 12:44:09

    uwielbiam rolady ....a twoja dodatkowo kusi ukochanymi jabłkami:)

    Twój komentarz
  • HerLife HerLife
    2011-09-01 12:24:54

    Aż ślinka cieknie! =] Świetne zdjęcia, aż chciałoby się sięgnąc po kawałek tej rolady przez monitor ;)

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2011-09-01 10:30:50

    Obledne zdjecia, az chcialoby sie siegnac po kawalek tej rolady!

    Twój komentarz
  • pieczarka mySia pieczarka mySia
    2011-09-01 09:44:31

    Uwielbiam te rolade :) taka prosta, szybka a smakuje oblednie smacznie i lekko!

    Pozdrawiam ;)

    Twój komentarz

Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym

Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 15 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 15

Forma: 28x38 cm

Opis

Klasyka. Pyszna, lekka jak puch, mało kaloryczna biszkoptowa rolada z musem jabłkowym. Mus wzbogacony jest nutą cynamonu i goździków. Dzięki czemu jego aromat unosi się po całej kuchni, a sam biszkopt jest puszysty i lekki jak piórko. Rolada wspaniale smakuje sama, ale zachwyca też podana z kleksem bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych. Serdecznie polecam :)

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajka
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
    cukru
    cukru waniliowego
    soku z cytryny
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    kwaśnych jabłek (antonówki, szara reneta)
    cukru
    cynamonu
    cukru wanilinowego
    szczypta zmielonych goździków (opcjonalnie)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka utrzeć na krem z pozostałym cukrem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.

Do masy z żółtek dodać przesiane i wymieszane mąki oraz pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać łyżką.

Blachę ( u mnie blacha o wymiarach 38 x 28 cm) wyłożyć papierem do wypieków. Wylać ciasto i równomiernie je rozsmarować. Piec około 15 minut w temperaturze 170°C (na jasnozłoty kolor).

Upieczony biszkopt zostawić na ok. 15 minut w piekarniku, bez uchylanie drzwiczek. Później nieco otworzyć drzwiczki i po ok 5 minutach wyjąć z piekarnika. Biszkopt przykryć wilgotną ściereczką. Odwrócić do góry nogami i ostrożnie usunąć papier do wypieków.

Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostudzenia.

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i dusić na ogniu 15-20 minut (lub dłużej) do momentu aż kawałki jabłek zamienia się w mus. Doprawić do smaku cynamonem, cukrem waniliowym i goździkami.

Biszkopt rozwinąć, posmarować musem jabłkowym i ponownie zwinąć. Ciasto ułożyć szwem do dołu.

Oprószyć cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.

Smacznego :)