Tort cappuccino

Przyg: 30 min Pieczenie: 30 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_7521.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    jajek
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
    1 szklanka kawy cappuccino waniliowej lub orzechowej (proszek)
    cukru
    8 łyżek wody
    proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:

    Ilość Składnik
    śmietanki 36%
    opakowania zagęstnika do śmietany
    galaretka cytrynowa
    cukru pudru
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    capuccino rozpuszczone w gorącej wodzie
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
    wiórki czekolady lub sypkie kakao na wierzch

Sposób przygotowania

Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodawać kolejno żółtka wymieszane wcześniej z wodą. Następnie dodać mąki wymieszane z kawą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką, podzielić na pół i wylać na 2 tortownice o śr. 21 cm (łatwiej będzie podzielić 2 blaty na dwie części niż jeden na cztery).

Piec w temp. 180-200°C ok. 20-30 minut.

Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu ciasto podzielić na 4 blaty (ja nie dzieliłam ciasta, użyłam jednej tortownicy o śr. 24 cm, więc podzieliłam je na 3 blaty).

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Wystudzić.

Śmietanę ubić, dodając cukier puder, zagęstniki i tężejącą galaretkę. Do ubitej masy dodać 2 łyżki sypkiej kawy cappuccino i delikatnie wymieszać.

Placki nasączyć roztworem kawy cappuccino, rozpuszczonej w wodzie z dodatkiem spirytusu (wg uznania). Szybko przekładać placki masą (zostawiając ok. 1/3 lub ciut więcej na górę i boki tortu). Udekorować wierzch i boki tortu śmietaną, posiekanymi orzechami, wiórkami czekolady lub kakao.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 30 min
Średni
Porcje: 12

Co tu dużo mówić… biszkopt nasączony orzechowym i waniliowym cappuccino w połączeniu z masą śmietanową, orzechami włoskimi i czekoladą… i otrzymujemy nie za słodkie, mocno kawowe „niebo w gębie”. ;) Polecam szczególnie zwolennikom lekko słodkich tortów, kawoszom i fanom cappuccino ;)

IMG_7542.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Alicja Alicja
    2015-08-08 14:15:47

    Wygląda fantastycznie i mam zamiar go zrobić w najbliższym czasie :) Mam jednak pytanie, czy ten tort jest bardzo słodki? :) nie robiłam jeszcze tortu o takim smaku i dlatego pytam. Dziękuję za odpowiedź :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-08-10 00:13:53

      Nie, nie jest bardzo słodki. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • justyna justyna
    2011-07-12 06:39:51

    Tort jest genialny! Miałam przyjemność go skosztować i powiem szczerze że do tej pory żałuje że zjadłam go tak mało (dbam o linię :))Mam wielką ochotę ponownie go skosztować, choć nie wiem czy jak sama zrobię ten tort wyjdzie też tak pysznie. Naprawdę polecam.

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-07-08 20:22:48

    @Maggie, dzięki ;)... w takim razie koniecznie musisz sobie jakoś "porządnie" dogodzić... w końcu urodziny ma się tylko raz w roku ;)... a taki torcik to całkiem przyzwoity prezent ;)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-07-08 20:20:52

    @Madzial, koniecznie, polecam ;)... @Wilik, smakuję faktycznie całkiem nieźle ;))... polecam wypróbować ;)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-07-08 20:19:23

    @Asieja, dziękuję za miłe słowa ;)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-07-08 20:18:51

    @Zauberi, proszę bardzo ;) ja też uwielbiam kawowe ciasta, dlatego co jakiś czas daj się na nie skusić ;)... pewnie jeszcze nie raz się tu pojawią ;) pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania :)

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2011-07-08 07:23:45

    Wyglada oblednie i bardzo wykwintnie. A ja mam niedlugo urodziny i zastanawiam sie, jak by tu sobie z tej okazji dogodzic ;)

    Twój komentarz
  • wilik wilik
    2011-07-07 21:32:36

    Musi smakować wyśmienicie! Ja też poproszę kawałek! :)

    Twój komentarz
  • madzial madzial
    2011-07-07 20:14:42

    piękny, muszę się skusić i taki wyczarować :))

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2011-07-07 15:52:48

    piękny torcik.

    Twój komentarz
  • zauberi zauberi
    2011-07-07 13:49:38

    poproszę kawałek :)!! Na pewno bym się nad nim rozpłynęła z zachwytu bo uwielbiam kawowe smaki w ciastach

    Twój komentarz

Tort cappuccino

Tort cappuccino

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 30 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Co tu dużo mówić… biszkopt nasączony orzechowym i waniliowym cappuccino w połączeniu z masą śmietanową, orzechami włoskimi i czekoladą… i otrzymujemy nie za słodkie, mocno kawowe „niebo w gębie”. ;) Polecam szczególnie zwolennikom lekko słodkich tortów, kawoszom i fanom cappuccino ;)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    jajek
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
    1 szklanka kawy cappuccino waniliowej lub orzechowej (proszek)
    cukru
    8 łyżek wody
    proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:

    Ilość Składnik
    śmietanki 36%
    opakowania zagęstnika do śmietany
    galaretka cytrynowa
    cukru pudru
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    capuccino rozpuszczone w gorącej wodzie
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
    wiórki czekolady lub sypkie kakao na wierzch

Sposób przygotowania

Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodawać kolejno żółtka wymieszane wcześniej z wodą. Następnie dodać mąki wymieszane z kawą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką, podzielić na pół i wylać na 2 tortownice o śr. 21 cm (łatwiej będzie podzielić 2 blaty na dwie części niż jeden na cztery).

Piec w temp. 180-200°C ok. 20-30 minut.

Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu ciasto podzielić na 4 blaty (ja nie dzieliłam ciasta, użyłam jednej tortownicy o śr. 24 cm, więc podzieliłam je na 3 blaty).

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Wystudzić.

Śmietanę ubić, dodając cukier puder, zagęstniki i tężejącą galaretkę. Do ubitej masy dodać 2 łyżki sypkiej kawy cappuccino i delikatnie wymieszać.

Placki nasączyć roztworem kawy cappuccino, rozpuszczonej w wodzie z dodatkiem spirytusu (wg uznania). Szybko przekładać placki masą (zostawiając ok. 1/3 lub ciut więcej na górę i boki tortu). Udekorować wierzch i boki tortu śmietaną, posiekanymi orzechami, wiórkami czekolady lub kakao.

Smacznego :)