KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Obłędne ciasto czekoladowo-kawowe

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_2042.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady 70% kakao
    kakao
    masła lub oleju kokosowego
    zaparzonej mocnej kawy espresso lub rozpuszczalnej
    mąki migdałowej lub z orzechów laskowych
    ksylitolu
    jajek
    proszku do pieczenia
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    masła orzechowego
    mlecznej czekolady dobrej jakości
    śmietanki kokosowej lub mleka
    kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania

Czekoladę, kakao, masło (olej kokosowy), kawę i 1/4 szklanki ksylitolu włożyć do garnka z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu (mieszając) do połączenia wszystkich składników. Odstawić do przestygnięcia.

Żółtka dokładnie ubić na białą puszystą masę (ubijać przy najmniej kilka minut). Wymieszać z ostudzoną masą czekoladową (masa nie powinna być gorąca). Delikatnie połączyć z przesianą mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo ksylitol. Piana powinna być sztywna i lśniąca. 1/3 piany delikatnie połączyć z masą czekoladową za pomocą drewnianej łyżki. Resztę piany delikatnie wmieszać.

Tortownicę o śr. 22 cm natłuścić i wyłożyć papierem do wypieków. Masę przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 160 C około 1 godziny, bez termoobiegu o ok. 15-20 minut dłużej.

Ciasto po upieczeniu studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach (dzięki temu ciasto tylko nieznacznie opadnie).

Wystudzone ciasto wyjąć z formy. Przygotować polewę: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, masło orzechowe śmietankę i rozpuszczoną w dwóch łyżkach gorącej wody kawę, wymieszać do połączenia składników). Ciasto polać przygotowaną polewą.


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10

Hmmmm…. Zapowiadałam, że będzie wytrawnie i na potwierdzenie prezentuję ciasto, które jest zdecydowanym zaprzeczeniem wytrawności, choć bardzo słodkie nie jest ;)) Ale mam nadzieję, że mi wybaczycie, po prostu mam ogromną słabość do pieczenia słodkości, więc one nadal będą się tu często pojawiały. ;)

A teraz już o samym cieście, w zasadzie należałoby powiedzieć o „wspaniałym cieście” słów kilka… Ciasto jest na wskroś czekoladowe, wilgotne do granic możliwości, chciałoby się rzec, że to nie ciasto, a mus czekoladowy na ciepło. Konsystencję ma nieco zbliżoną do brownie, ale to jednak nie ta bajka, bo jest zdecydowanie bardziej puszyste. W smaku ciasta dominuje czekolada, ale wyczuwalna jest też mocna nuta kawowa, szczególnie w polewie, którą wymyśliłam na potrzeby tego ciasta i powiem Wam, był to strzał w dziesiątkę, gdyż między innymi dzięki tej polewie nie można przejść obok tego ciasta obojętnie.

Jeśli podobnie jak my lubicie sobie dogadzać czekoladowymi smakołykami, to polecam Wam to ciasto gorąco, nie zawiedziecie się. ;)

Przepis własny, pomysł zaczerpnięty dzięki różnym inspiracjom w sieci.

IMG_2046.JPG IMG_2021.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Justyna Justyna
    2016-10-02 15:54:38

    Bardzo dobre :) polewa idealna!

    Twój komentarz
  • PMRudy PMRudy
    2016-09-04 11:20:03

    Zrobiłem to ciasto. Wyszło spoko, jeszcze nie próbowałem. Czekam aż polewa stężeje. Ale mam jedno zastrzeżenie, mianowicie polewa jest jakaś rzadka :/ Po co w tej polewie śmietana? Wg mnie wystarczyłoby rozpuścić czekoladę i ew. dodać tą kawę rozpuszczalną i to rozpuszczoną dosłownie w kropli wody. Dodaję zdjęcie, polewa jeszcze świeża.

    Twój komentarz
  • Alina Alina
    2016-02-20 23:04:59

    Troche nie zrozumialam z temperatura i wsadzilam ciasto do 160 z termoobiegiem i przypalilo sie. Dodam, że piekłam w foremce prostokątnej, może to miało znaczenie? Przeczytałam wszystkie komentarze i jie zauważyłam, żeby ktoś miał z tym problem czy zapytanie. Dlatego piszę, że może kogoś ostrzegę.

    Twój komentarz
  • Karola Karola
    2016-01-16 12:30:14

    Szukałam ciasta które ma w sobie kawę i czekoladę i znalazłam je u Ciebie! Potem okazało się, że nie mam na tyle jajek :( i nie pozostaje mi nic innego jak ślinić się do Twoich zdjęć i prosić Dobrą Wróżkę aby zrobiła za mnie zakupy :)

    Twój komentarz
  • Ciasto kawowo-czekoladowe Ciasto kawowo-czekoladowe
    2015-09-13 13:54:01

    Zrobiłam to ciasto i faktycznie jest bardzo dobre. Chciałam uzyskać efekt mokrego ciasta i dzięki temu przepisowi udało się. Mam jeszcze pytanie, a mianowicie czy można by było go przekroić i przełożyć bita śmietaną czy ciasto jest zbyt ciężkie i górna część ciasta przygniecie raczej śmietanę? ☺

    Twój komentarz
  • Hanna Hanna
    2015-02-27 12:54:15

    Moje ciasto właśnie siedzi w piekarniku. Jedyną białą czekoladą w sklepie byłą wedlowska karmelowa biała :) Myślę że będzie pasować do tego wszystkiego chociaż jeszcze nigdy jej nie próbowłam. Nie mogę się doczekać ciasta!!! :)

    Twój komentarz
  • pati pati
    2014-12-10 21:57:00

    ciasto wyglada rewelacyjnie!!!jutro robię :) ale mam pytanie.W przepisie jest napisane,ze 1/3piany delikatnie połaczyc z masa czekoladowa a reszte wmieszac.Polaczyc drewniana lyzka czyli delikatnie mieszac?a reszte piany tez wmieszac do masy czekoladowej tak? nie moge od razu calej piany wmieszac do masy czekoladowej?prosze o szybka odpowiedz :))

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-11 10:17:21

      Piana dodawana na raty sprawia, że ciasto jest bardziej delikatne, ale można dodać na raz. Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • Aleksandra Aleksandra
    2014-10-31 11:38:59

    Mm wygląda naprawdę obłędnie, już się nie mogę doczekać :) Czy można taki typ ciasta upiec w papilotkach takich większych do mini tarty ?:) Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-31 23:43:00

      Myślę, że można. :) Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Evitaa Evitaa
    2014-02-13 14:14:45

    Piecze się :) Pachnie obłędnie!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-29 00:40:23

    @KA - Jeśli zmniejszamy ilość jajek np. do pięciu to wtedy najlepiej proporcjonalnie zmniejszyć ilość wszystkich składników i po prostu zrobić ciasto w mniejszej foremce. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-10 11:01:07

    @Magda - przepraszam za tak późną odpowiedź, gdzieś mi umknął ten komentarz i dopiero go zobaczyłam. Oczywiście chodziło o dwie trzecie szklanki, a nie o dwie-trzy szklanki. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Ka Ka
    2013-11-08 03:53:25

    Czy zamiast aż 7 jajek można dodać więcej mąki i tym samym zmniejszyć ich ilość do 5? Z ilu łyżeczek zaparzasz kawę? Z góry dziękuję za odpowiedź,pozdrawiam

    Twój komentarz
    • materka materka
      2014-12-06 17:57:23

      Włóż jajka przepiórcze będą mniejsze.

      Twój komentarz
  • Magda Magda
    2013-04-18 20:26:59

    Hej Slodkiefantazje!!! Jestem stala bywalczynia na Twoim blogu i chetnie korzystam z przepisow. To ciasto wyglada prze-super ale moje wyszlo troszke plynne. Chyba wiem co zrobilam zle, ale upewnie sie na przyszlosc... Czy w przepisie na ciasto 2/3 szklanki kawy powinnam czytac dwie trzecie czy dwie albo trzy szklanki kawy? :D Patrze na te ulamki w przepisie ponizej i one sa napisane mniejsza czcionka wiec do ciasta dowalilam 3 szklanki plynnej kawy!!! I to chyba byl moj blad??? Prosze o wyjasnienie :/

    Twój komentarz
  • Moniczka Moniczka
    2013-03-18 13:19:27

    Witam Serdecznie chciałabym sie poradzić. :) Ze względu na to, że ciasto(przepis) zrobiło na mnie ogromne wrażenie chciałabym ten przepis wykorzystać. Jestem amatorką i nie wiem czy dobrze zrobię :/ Proszę mi powiedziec czy mogłabym to ciasto wykorzystać jako "ala bidzkopt"? Wiem nie jest takie puszyste jak biszkopt ale chciałabym conajmniej dwie warstwy zrobić tortu. Szukam przepis na coś czekoladowego i tak obłednego jak piszą wszyscy w komętarzach. Może jakaś podpowiedź ewentualnie link gdyby ten mój pomysł był zły :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Jessie Jessie
    2013-03-16 09:20:55

    To mój pierwszy komentarz, niemniej jednak codziennie jestem tutaj gościem :) Jestem amatorką, tylko 60% wypieków udaje się bez zarzutu, ale pracuję nad umiejętnościami! Mój ukochany jest testerem, więc staram się za każdym razem coraz bardziej :) Dziewczęta!!! Ciasto kawowo-czekoladowe robiłam już cztery razy i jest obłędne! Udaje się za każdym razem, jest proste do przygotowania i ma konsystencję delikatnej pianki. Może smakować mniej lub bardziej kawowo (w zależności od ilości dodanej kawy) w zależności od potrzeb :) Polewam czekoladą i posypuję płatkami migdałów. Jest rewelacyjne, znika w ciągu kilku minut od wyjęcia z piekarnika! Bardzo polecam i pozdrawiam gorąco autorkę blogu!!!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-04 20:05:14

    @Kama - używam jajek wielkości L - waga ok 70 g, jeśli jajka są znacznie większe to proponuje użyć 5 jajek, śmietankę można zastąpić mlekiem. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • kama kama
    2013-02-04 18:24:04

    Witam;-) mam dwa pytania co do tego pysznego ciasta;-) czy w polewie można pominąć śmietankę lub zastąpić ja mlekiem albo po prostu polać samą czekoladą? w przepisie jest 7 jajek,dość sporo...w lodówce posiadam naprawdę duże jajka więc jak dam np 4 będzie ok?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-21 13:54:51

    @Kate - Kasiu, piekłam to ciasto w tortownicy, więc nie miałam próblemu z wyjęciem, jeśli już ma być pieczone w foremce bez wyjmowanego dna to najlepiej wyjmować je jak będzie już całkiem ostudzone i piec w foremce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej. A jeśli w zwykłej to foremkę dobrze natłuścić i opószyć bułką tartą lub kaszą manną i powinno wyjść bez problemu, ale zagwarabtować nie mogę, bo zawsze piekę to ciasto w tortownicy wyłożonej papierem.

    Twój komentarz
  • kate kate
    2013-01-21 12:15:34

    czy takie wilgotne ciasto dobrze wyjmuje się z foremki ? Planuję wypróbować przepis, ale boję się, że rozpadnie się czy wyjmowaniu.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-28 22:55:37

    @Zoska22 - cóż, moim zdaniem bardziej sprecyzować się już nie da, a wspomniane tu rzeczy są po prostu oczywiste. Nikt, kto choć raz w życiu pił kawę nie daje 2/3 szklanki sypkiej kawy do ciasta... bo to oczywiste, że wtedy wyjdzie kawowa katastrofa... zaparzona kawa to zaparzona kawa, jaśniej sie nie da... w przygotowaniu jasno też jest napisane, co robimy z pozostałą pianą: "1/3 piany delikatnie połączyć z masą czekoladową za pomocą drewnianej łyżki. Resztę piany delikatnie wmieszać." Nie wiem jak mogłabym to jaśniej napisać. Inne osoby, które zrobiły to ciacho i nawet zamieszczały u siebie na blogach nie zgłaszały żadnych zastrzeżeń, a wręcz przeciwnie jasno pisały, że ciasto wychodzi pyszne... więc może to nie problem przepisu a pomyłek lub braku doświadczenia? Pozdrawiam i życzę większych sukcesów w kolejnych wypiekach...

    Twój komentarz
  • zoska22 zoska22
    2012-12-26 19:20:24

    Powiem szczerze przepis nie jest dokładnie sprecyzowany otóż np. kawa która użyta w masie ma być uprzednio rozpuszczona w wodzie czy ma należy nasypać połowe szkolanki kawy? co zrobic z reszta ubitej piany z białek czyli to 2/3?? probowałam tego przepisu i niestety wyszła katastrofa ciasto smakowało tak jakby sie jadło kawe prosto ze słoika no chyba ze ktoś tak lubi.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-06-22 15:50:19

    @Buna dokładnie tak, do mąki dochodzi jeszcze kakako (2 czubate łyżki lub 3 zwykłe czyli ok 20-24 g). Ciasto jest w konsystencji musu, przypomina nieco brownie, ale nie jest jak brownie typowym zakalcem, jest lżejsze... Masa w trakcie przygotowania jest dość rzadka i puszysta.

    Twój komentarz
  • buna buna
    2012-06-22 14:08:25

    na pewno tak mało mąki? Ciasto ma być płynne czy gęste? z chęcią bym spróbowała....

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-03-08 21:35:53

    Kasiu, robiłam je. Zapraszam do mnie na bloga. Dziękuję za fantastyczny przepis. Ciasto jest naprawdę mega obłędne!:)

    Zapraszam: http://majanaboxing.blox.pl/2012/03/Obledne-ciasto-czekoladowo-kawowe.html

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2012-01-08 08:48:27

    jest naprawdę obłędne, cudny pr5zepis stworzyłaś.

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-01-06 22:37:29

    Oj tam! Przepisy własne sprawiają najwięcej satysfakcji i trzeba się nimi 'chwalić'. A co do skojarzeń... hmmm... zaciekawiłaś mnie:):):)

    Ciasto OBŁĘDNE!! Uwielbiam takie mocno czekoladowe ciacha!!

    Twój komentarz
  • Kaś Kaś
    2012-01-06 22:15:55

    ta spływająca polewa wygląda tak strasznie apetycznie i kusząco!!!

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2012-01-06 21:05:15

    Patrząc na to niezwykle kuszące ciasto, a szczególnie tę polewę też mam niezwykle pikantno-słodkie skojarzenia! :) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny! :)

    Twój komentarz
  • wykrywacz smaku wykrywacz smaku
    2012-01-06 20:11:31

    chyba nie jesteśmy w stanie napisać nic mądrzejszego oprócz mmmmm :) dziękujemy za zdjęcie!

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2012-01-06 17:12:04

    nazwa twojego ciasta nie kłamie, bo choćby po wygladzie mozna powiedziec ze jest obłedne :D;)

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2012-01-06 15:16:32

    ja Cie kręcę!

    wygląda naprawdę OBŁĘDNIE! i do tego ta czekolada. piekielna pokusa, diabelnie dobra! niebiańska rozkosz xd

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2012-01-06 10:26:55

    Rzeczywiście obłędnie wygląda;) spróbowałabym kawałek, chociaż za kawą nie przepadam ;)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2012-01-06 10:02:43

    Wygląda obłędnie! Jestem za, aby takie cudeńka się tu pojawiały:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-01-06 09:40:53

    Wygląda rewelacyjnie! Konsystencja jak brownie, a brownie kocham:)

    Twój komentarz
  • Kasiul Kasiul
    2012-01-06 09:15:07

    woow, wyglada cudownie! dzis robie na wieczor!

    Twój komentarz
  • zauberi zauberi
    2012-01-06 08:29:16

    wcale się nie gniewam, że pojawiło się tak pysznie wyglądające ciacho :)

    Twój komentarz
  • Monisia Monisia
    2012-01-06 07:56:50

    kwintesencja czekoladowości;)

    Twój komentarz
  • noresay noresay
    2012-01-06 06:13:41

    Mrr, faktycznie obłędne! Uwielbiam połączenie kawy i czekolady.

    Twój komentarz

Obłędne ciasto czekoladowo-kawowe

Obłędne ciasto czekoladowo-kawowe

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Hmmmm…. Zapowiadałam, że będzie wytrawnie i na potwierdzenie prezentuję ciasto, które jest zdecydowanym zaprzeczeniem wytrawności, choć bardzo słodkie nie jest ;)) Ale mam nadzieję, że mi wybaczycie, po prostu mam ogromną słabość do pieczenia słodkości, więc one nadal będą się tu często pojawiały. ;)

A teraz już o samym cieście, w zasadzie należałoby powiedzieć o „wspaniałym cieście” słów kilka… Ciasto jest na wskroś czekoladowe, wilgotne do granic możliwości, chciałoby się rzec, że to nie ciasto, a mus czekoladowy na ciepło. Konsystencję ma nieco zbliżoną do brownie, ale to jednak nie ta bajka, bo jest zdecydowanie bardziej puszyste. W smaku ciasta dominuje czekolada, ale wyczuwalna jest też mocna nuta kawowa, szczególnie w polewie, którą wymyśliłam na potrzeby tego ciasta i powiem Wam, był to strzał w dziesiątkę, gdyż między innymi dzięki tej polewie nie można przejść obok tego ciasta obojętnie.

Jeśli podobnie jak my lubicie sobie dogadzać czekoladowymi smakołykami, to polecam Wam to ciasto gorąco, nie zawiedziecie się. ;)

Przepis własny, pomysł zaczerpnięty dzięki różnym inspiracjom w sieci.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady 70% kakao
    kakao
    masła lub oleju kokosowego
    zaparzonej mocnej kawy espresso lub rozpuszczalnej
    mąki migdałowej lub z orzechów laskowych
    ksylitolu
    jajek
    proszku do pieczenia
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    masła orzechowego
    mlecznej czekolady dobrej jakości
    śmietanki kokosowej lub mleka
    kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania

Czekoladę, kakao, masło (olej kokosowy), kawę i 1/4 szklanki ksylitolu włożyć do garnka z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu (mieszając) do połączenia wszystkich składników. Odstawić do przestygnięcia.

Żółtka dokładnie ubić na białą puszystą masę (ubijać przy najmniej kilka minut). Wymieszać z ostudzoną masą czekoladową (masa nie powinna być gorąca). Delikatnie połączyć z przesianą mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo ksylitol. Piana powinna być sztywna i lśniąca. 1/3 piany delikatnie połączyć z masą czekoladową za pomocą drewnianej łyżki. Resztę piany delikatnie wmieszać.

Tortownicę o śr. 22 cm natłuścić i wyłożyć papierem do wypieków. Masę przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 160 C około 1 godziny, bez termoobiegu o ok. 15-20 minut dłużej.

Ciasto po upieczeniu studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach (dzięki temu ciasto tylko nieznacznie opadnie).

Wystudzone ciasto wyjąć z formy. Przygotować polewę: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, masło orzechowe śmietankę i rozpuszczoną w dwóch łyżkach gorącej wody kawę, wymieszać do połączenia składników). Ciasto polać przygotowaną polewą.


Smacznego :)