Sernik marmurkowy waniliowo-nutellowy

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
Sernik%20marmurkowy%20waniliowo-nutellowy.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
21 cm

  • Spód z ciasteczek:

    Ilość Składnik
    120 g ciasteczek digestive lub herbatników maślanych w mlecznej czekoladzie
    kakao (można pominąć)
    miękkiego masła
  • Masa serowa*:

    Ilość Składnik
    twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie (u mnie wiaderkowy Piątnicy)
    jajek
    cukru pudru (lub więcej, wg upodobań smakowych)
    serka mascarpone
    ekstraktu z wanilii (można zastąpić ziarenkami wanilii lub pastą waniliową)
    budyniu waniliowego
    Nutellim polecam domową**
    opcjonalnie aromat czekoladowy
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    Nutelli
    śmietanki kremówki 30%
    masła

Sposób przygotowania

Spód:

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze lub blenderze ewentualnie wałkiem, przesypać do miski, dodać miękkie masło i kakao, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem).

Masa serowa:

Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek). Dodać twaróg, serek mascarpone i budyń, dalej ucierać. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Do drugiej Nutellę i ewentualnie aromat czekoladowy. W razie potrzeby można dodać łyżkę kakao dla ciemniejszego efektu. Zmiksować. Masę serową wykładać na spód ciasteczkowy na przemian po jednej łyżce na środek ciasta i kolejne na wierzch, czyli 1-2 łyżki jasnej masy, na na to 1-2 łyżki ciemnej, potem znowu na wierzch 1-2 łyżki jasnej i tak do wyczerpania masy - cały czas nakładamy masę tylko na środek, ciasto pod wpływem kolejnych warstw rozpływa się na boki (nakładamy jak na tym filmiku). 
Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Polewa:

Przygotować polewę z Nutelli, podgrzać w garnuszku Nutellę z masłem i śmietanką, wymieszać. Posmarować wierzch ciasta.


Smacznego :)

* wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik. I zapewniam Was, że nie ma w stwierdzeniu "pyszny" ani odrobiny przesady. Mimo że za samą Nutellą nie przepadam to w połączeniu z serem utworzyła naprawdę bardzo smaczną masę czekoladowo-orzechowo-serową, która wspaniale współgra z masą waniliową. Sam sernik ma mocno kremową, zwartą konsystencję i lekko chrupiący spód. Całości dopełnia nutellowa polewa... Kochani zróbcie go koniecznie, tylko ostzregam, uzależnia! :)

Przepis własny.

Sernik%20marmurkowy%20waniliowo-nutellowy%202.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • justi justi
    2016-03-24 14:52:23

    Serniczek cudny ale zawsze mam jeden wielki problem otóż masło z masy ciasteczkowej wytapia się podczas pieczenia i kapie mi na cały piekarnik co oczywiście powoduje siwy dym... :/ co zrobić żeby temu zapobiec?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-03-26 00:06:25

      Może trzeba użyć szczelniejszej tortownicy albo na spód tortownicy wykładać papier do wypieków lub folię aluminiową. Można też po prostu ustawić tortownicę z masą serową na drugiej większej blasze lub na spodzie piekarnika ustawić blachę, żeby masło skapywało do niej. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • x x
    2016-03-23 10:30:23

    Nie działa przelicznik. Co się dzieje? Jak długo to potrwa?

    Twój komentarz
  • Sernik Marmurkowy Sernik Marmurkowy
    2015-04-23 23:42:56

    Serniczek pierwsza klasa!!!!Mega pyszny !!! Na pewno skorzystam z innych przepisów!!!!

    Twój komentarz
  • magda magda
    2015-04-02 20:18:01

    Mam pytanie o sposób nakładania ciasta? nie wiem czy dobrze zrozumiałam najpierw na środek nakładam jedna łyżkę białej masy i rozprowadzam po całej tortownicy łyżką a później na to łyżka ciemnej masy i też tak rozprowadzam?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-04-02 20:36:25

      Nie trzeba jej rozprowadzać, wtedy wyszłyby poziome paski, nakładamy 1-2 łyżki masy serowej na środek tortownicy na nią wylewamy 1-2 łyżki masy ciemnej, pod wpływem tej ciemnej ta jasna rozchodzi się nieco na boki, na ciemną znowu wylewamy jasną i wtedy ciemna i jasna na samym spodzie znowu rozpływają się na boki, itd. do wyczerpania masy. Dla ułatwienia zamieściłam w przepisie link do filmiku na YouTube, prezentowane tam ciasto to wprawdzie nie sernik, ale metoda przygotowania ta sama, tylko konsystencja ciasta ciut inna. Ps. po upieczneiu proszę sie pochwalic efektami :) Pozdrawiam

      Twój komentarz
      • magda magda
        2015-04-03 10:34:38

        Dziękuję bardzo, mam nadzieje że wyjdzie, pozdrawiam.

        Twój komentarz
  • Kaja Kaja
    2015-03-31 18:22:26

    Miękkie masło do spodu może być smietankowe? czy lepiej margaryne kasie np?Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-31 19:42:57

      Może być zarówno masło śmietankowe jak i margaryna. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • aleksandra aleksandra
    2015-03-30 20:43:23

    a ja chciałam zapytać czy jeżeli kupię twaróg śmietankowy taki własnie w wiaderku jakiego użyła Pani to go dodatkowo mielić? :) i kolejne pytanie zamiast ekstraktu waniliowego może być zwykly aromat waniliowy badz cukier waniliowy? z góy dziękuje za odpowiedz!:)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-30 21:46:43

      Nie, mielonego twarogu w wiaderku już nie mielimy, ale można też kupić twaróg śmietankowy niemielony i taki oczywiście trzeba zmielić. Może być armat waniliowy, nasionka wydrążone z 1 laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią, nie polecam tylko wanilinowego. Pozdrawiam

      Twój komentarz
      • Aleksandra Aleksandra
        2015-03-31 18:19:40

        Dziękuje serdecznie za odpowiedz :) przepraszam że zadaje tak dużo i być może nieco głupie pytania ale raczej nie piekę ciast ;) Ostatnie moje pytanie dotyczy ubijania całych jaj, poprostu do miski wrzucic cale jajka(zółtka+białka) i zwyczajnie w świecie utrzeć trzepaczką tak?Nie ma być to sztywna piana tylko utarte jajka z cukrem?

        Twój komentarz
        • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
          2015-03-31 19:42:01

          Wbijamy do miski całe jaja i ucieramy mikserem, końcówką do ubijania aż masa będzie puszysta i jasnokremowa, czyli ubijamy tak jak białka, tylko całe jajka. Pozdrawiam serdecznie

          Twój komentarz
  • Maja Maja
    2015-03-13 20:51:35

    Witam!

    No i mam problem. Piekłam sernik ze zwiększonej ilości składników, w tortownicy 26 cm. Wydłużyłam czas pieczenia do 1h 25 min, sernik u góry zaczął się przypiekać, więc przykryłam go folią, ale gdy mocno wyrósł i popękał na brzegach uznałam, że wystarczy mu pieczenia. Trochę był chwiejny pośrodku, ale pomyślałam, że sobie dojdzie w piekarniku stygnąc. Niestety...wszystko wskazuje na to, ze środek jest surowy! Rozumiem, że to ser i dlatego zostaje na patyczku, ale czuć w smaku, że to surowizna:( czy przez noc w lodówce ma szanse się ściąć? :(

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-13 21:06:17

      1 h i 25 min powinny mu wystarczyć, ale czas pieczenia zależy też od piekarnika, jeśli środek nadal mocno faluje, to znaczy, że środek jest niedopieczony. A jeśli tylko lekko drży to powinien dojść w piekarniku podczas studzenia. Ale jeżeli już po wystudzeniu widać, że środek jest surowy, to wtedy niewiele da się zrobić. Można oczywiście spróbować wstawić go na całą noc do lodówki może po mocnym schłodzeniu okaże się jednak, że sernik się upiekł i tylko wydawał się być niedopieczony. Pozdrawiam i trzymam kciuki!

      Twój komentarz
  • ewa ewa
    2015-01-02 20:43:53

    tak sernik wyszedl bardzo smaczny, choc niestety nie obylo sie bez katastrofy (malej), po wylaniu masy serowej do tortownicy tortownica nie wytrzymala i dno odpadlo, probowalam zapiac kilkakrotnie ale nie udalo sie, wiec szybko przelalam co sie dalo do formy prostokatnej. Spod ciasteczkowy poszedl w rozsypke,wymieszalam wiec wszytsko razem i wyszlo i tak pycha!!!

    Twój komentarz
  • Paulina Paulina
    2014-12-12 12:04:30

    Witam, Bardzo bym chciała zrobić ten sernik na święta, ale wolę ciasta w tradycyjnych blachach. Formą prostokątną o jakich wymiarach mogę zastąpić tortownicę?

    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-12 12:47:21

      Witam, Użyta w tym przepisie tortownica jest niezbyt duża - 21 cm, więc forma też musi być niewielka, żeby zachować tę wysokość sernika - myślę, że kwadratowa 20 x 20 cm lub jej prostokątny odpowiednik będzie odpowiednia. Można też zwiększyć proporcje i zrobić sernik w większej formie. Na górze każdego przepisu jest przelicznik foremek, po wpisaniu do niego wielkości formy dokładnie podpowie o ile trzeba zwiększyć proporcje. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Magdalen Magdalen
    2014-11-14 16:07:00

    Witam. Sernik wygląda obłędnie. Mam pytanie czy zamiast twarogu smietankowego moge dodac twaróg półtłusty trzykrotnie zmielony?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-11-15 11:44:20

      Witam serdecznie, Tak, jak najbardziej może być półtłusty mielony. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Lidia Lidia
    2014-07-13 11:20:33

    Witam, wczoraj zrobiłam sernik na urodziny mojej siostry i powiem tak REWELACJA!!!! dziękuję pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-15 18:42:28

    @Natalia- można zastąpić masłem - 100-150 g masła, można też dać mleko skondensowane słodzone 20o ml, ale wtedy już nie dajemy cukru albo 100 g masła i 100 ml mleka słodzonego skondensowanego, wtedy ograniczamy ilość cukru o połowę. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Natalia Natalia
    2013-11-15 16:15:39

    Czy można dodać coś zamiast serka mascarpone lub zrobić bez niego ??

    Twój komentarz
  • sernikomaniaczka sernikomaniaczka
    2013-10-29 10:27:04

    Zrobiłam twoje ciasto tak jak jest w przepisie ze spodem z ciasteczek, było rewelacyjne...

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-27 19:04:47

    @Sernikomaniaczka - myślę, że tak :) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • sernikomaniaczka sernikomaniaczka
    2013-10-27 11:45:47

    Mam pytanie czy zamiast spodu z ciasteczek można zrobić spód z nutelli i sucharów ?Pozdrawiam ..

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-22 20:24:24

    @Aga - wstawiać do nagrzanego. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • aga aga
    2013-10-22 16:46:13

    Mam juz skladniki, masa ciasteczkowa wylozona aleeee mam pytanie czy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni czy ciasto wkladac do zimnego?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-16 20:35:29

    @Kama - dałybym chyba ciemną na spód, bo za sprawą nutelli jest ciut cięższa od tej jasnej i tak sobie myślę, że jak damy ją na górę, to może opaść i będzie jedna warstwa ;) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • kama kama
    2013-10-16 18:20:11

    Kasiu od kilku dni zamierzam upiec ten serniczek ale wolałabym nie robić zebry ani marmurka tylko po prostu warstwa biała i warstwa nutellą:) i tak sobie myślę którą warstwę dać na spód?

    Twój komentarz
  • natalia natalia
    2013-09-29 20:55:41

    Wyszedł fantastycznie!!! Smakowo i wizualnie :) :) Polecam :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-03-08 13:46:43

    @Zielona - chodzi o to, żeby nakładać na przemia dwie różne masy, całość można lekko wymieszać patyczkiem do szaszłyków, żeby powstał marmurek. Mi wyszła właśnie bardziej zebra niż marmurek, bo nakładałam masę z tego co pamiętam na przemian od środka tortownicy.

    Twój komentarz
  • zielona zielona
    2013-03-08 12:06:07

    Mam pytanie dotyczące sposobu nakładania ciasta na tortownicę. Jak jeszcze można je nakładać, jeśli nie od środka ciasta? Zależy mi na takim wzorku, jak Twój, nie chcę zebry, a nie zrozumiałam tego opisu...Ucieszy mnie szybka odpowiedź, bo za parę godzin biorę się do pieczenia :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-30 22:07:15

    @Karo tak, jak najbardziej, chodzi o budyń w proszku. :)

    Twój komentarz
  • karo karo
    2013-01-30 21:32:43

    Pisząc budyń,to łyżeczki budyniu w proszku ma się rozumieć? :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-11 00:06:46

    @Cirro7189 - chodzi o budyń w proszku, można go też zastąpić 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.

    Twój komentarz
  • Cirro7189 Cirro7189
    2013-01-10 23:02:01

    mam pytanie odnośnie budyniu, ponieważ w przepisie jest napisane 2 łyżki, ale to ma być 2 łyżki budyniu w proszku, czy 2 łyżki masy budyniowej ugotowanej na mleku?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-10 14:25:29

    @Ola1108 - tak, jak najbardziej.

    Twój komentarz
  • ola1108 ola1108
    2013-01-10 13:54:38

    czy można zamiast ekstraktu dac olejek waniliowy?

    Twój komentarz
  • ola1108 ola1108
    2013-01-10 13:54:33

    czy można zamiast ekstraktu dac olejek waniliowy?

    Twój komentarz
  • Wera Wera
    2012-12-01 11:26:48

    Wyszedł fantastyczny! Przepyszny, wspaniale pachnący i do tego wysoki, nic a nic nie opadł! Dzięki!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-01 11:13:51

    @Mequi - przychodzi mi jeszcze do głowy, że może masa była ciut za długo ubijana, wtedy się zbytnio napowietrza i sernik owszem rośnie podczas pieczenia, ale tez opada pod koniec lub czasie studzenia... generalnie ten sernik nie rośnie zbyt wysoko, ale sam w sobie jest wysoki od ilosci masy i powinien byc równy jak stół :)

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2012-11-30 12:44:41

    Właśnie włożyłam sernik do piekarnika i aż drżę, czy się uda:).Ma dzisiaj ze mną pojechać w góry, więc mam nadzieję, że nie zrobi mi kawału:).

    Twój komentarz
  • mequi mequi
    2012-11-27 11:18:08

    W sumie to zrobiłam wszystko tak jak nalezy.Był twaróg nie ser.Było pieczenie bez termoobiegu.Produkty były w tem.pokojowej.Nastepnym razem spróbuje z folią aluminwą.Musze przyznać, że sernik REWELACJA.Ja w ogóle kocham serniki ale ten jest obłedny.Idealnie mokry dzięki twarogowi z Lidla:) I wcale nie za słodki mimo, że z Nutellą.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-15 09:45:28

    @Mequi - cukru nie trzeba dzielić, już poprawiłam w przepisie, dodajemy cały do jajek i ucieramy (ale jak go podzielimy też się nic nie stanie). :)Jeśli chodzi opadanie, to serniki są wyjątkowo kapryśne, najlepiej robic je z produktów w temperaturze pokojowej (również ser, mascarpone i jajka), lepiej piec bez termoobiegu (choć ja akurat często piękę z termoobiegiem, ale to zależy od piekarnika), trzeba popróbować upiec raz z termoobiegiem (wtedy najlepiej w temp. nie wyższej niz 160 stopni C), raz bez, czyli grzałka góra/dół (temp. 175-180 stopni C). Sporo zależy też od użytego sera - najlepiej używać tłustego lub półtłustego twarogu i mielić go samemu lub twarogu wiaderkowego zwartego nie serka tylko twarogu (serki na sernik są na ogół rzadkie i bardziej przypominają w konsystecji serek homogenizowany lub jogurt - z takiego produktu nie wyjdzie dobry wyrośniety sernik). Można też piec sernik w kąpieli wodnej (tortownicę z sernikiem szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy ją do blachy wypełnionej wrzątkiem do 2/3 wysokości tortownicy i w ten sposób pieczemy (najlepiej z termoobiegiem), wtedy sernik na ogół jest równy jak stół). Można by jeszcze wiele pisać o sernikach, ale naprawdę bardzo dużo zależy od tego czy produkty są w temp. pokojowej, od samego sera i piekarnika. Mam nadzieję, że moje podpowiedzi okażą sie pomocne! pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • mequi mequi
    2012-11-15 09:16:21

    Wczoraj upiekłam -jeszcz enie próbowałam-ale juz teraz mam dwa pytania w przepisie na mase serową jets dwa razy podany cukier natomiast w skłądnikach tylko raz czy to znaczy , ze nalezy go podzielić czy jest jakis błąd? A po drugie pieknie rósł aż pod koneic pieczenia srodek został a tylko brzegi urosły po wystuudzeniu w piekarniku sernik znaczaco opad-jak uniknąc czegos takiego w przysżłości? Zaznaczam, ze jestem mega poczatkująca:)

    Twój komentarz
  • andzia andzia
    2012-09-18 08:09:33

    Od trzech sobót pieke ten sernik i moi chłopcy ( mąz i syn) nadal nie mają dosyć ...

    Twój komentarz
  • ula ula
    2012-08-10 14:23:01

    Uzależniona od nutelii na pewno muszę go zrobić twój wygląda pysznie.

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2012-08-03 19:40:27

    jest pięknymoja Mama też taki marmurkowy nutellowy piecze :))

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-08-03 11:02:34

    Ten sernik wyglada wspaniale, chętnie zjadłabym kawałek:) ...zwłaszcza, ze uwielbiam nutellę:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • NemiHabibi NemiHabibi
    2012-08-03 10:00:59

    Czysta fantazja, a nie sernik:)

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2012-08-02 19:14:19

    wielkie woow! boski.

    Twój komentarz
  • Brenia Brenia
    2012-08-02 17:28:59

    Wspaniały sernik, przepieknie się prezentuje

    Twój komentarz
  • dorota20w dorota20w
    2012-08-02 11:21:47

    wygląda wspaniale !

    Twój komentarz
  • mojetworyprzetwory mojetworyprzetwory
    2012-08-02 10:31:10

    Zawsze mnie zachwycają takie serniki, piekne, pyszne, jednak boję się sama zrobić, że mi nie wyjdzie;( Porywam kawałek!

    Twój komentarz
  • Asik. Asik.
    2012-08-02 06:16:37

    Wygląda pięknie! Aż się ma ochotę go zjeść :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-08-02 04:47:21

    Wygląda znakomicie. Fajny ten marmurek:)Miłego dnia:)

    Twój komentarz

Sernik marmurkowy waniliowo-nutellowy

Sernik marmurkowy waniliowo-nutellowy

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 21 cm

Opis

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik. I zapewniam Was, że nie ma w stwierdzeniu "pyszny" ani odrobiny przesady. Mimo że za samą Nutellą nie przepadam to w połączeniu z serem utworzyła naprawdę bardzo smaczną masę czekoladowo-orzechowo-serową, która wspaniale współgra z masą waniliową. Sam sernik ma mocno kremową, zwartą konsystencję i lekko chrupiący spód. Całości dopełnia nutellowa polewa... Kochani zróbcie go koniecznie, tylko ostzregam, uzależnia! :)

Przepis własny.

Składniki

  • Spód z ciasteczek:

    Ilość Składnik
    120 g ciasteczek digestive lub herbatników maślanych w mlecznej czekoladzie
    kakao (można pominąć)
    miękkiego masła
  • Masa serowa*:

    Ilość Składnik
    twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie (u mnie wiaderkowy Piątnicy)
    jajek
    cukru pudru (lub więcej, wg upodobań smakowych)
    serka mascarpone
    ekstraktu z wanilii (można zastąpić ziarenkami wanilii lub pastą waniliową)
    budyniu waniliowego
    Nutellim polecam domową**
    opcjonalnie aromat czekoladowy
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    Nutelli
    śmietanki kremówki 30%
    masła

Sposób przygotowania

Spód:

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze lub blenderze ewentualnie wałkiem, przesypać do miski, dodać miękkie masło i kakao, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem).

Masa serowa:

Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek). Dodać twaróg, serek mascarpone i budyń, dalej ucierać. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Do drugiej Nutellę i ewentualnie aromat czekoladowy. W razie potrzeby można dodać łyżkę kakao dla ciemniejszego efektu. Zmiksować. Masę serową wykładać na spód ciasteczkowy na przemian po jednej łyżce na środek ciasta i kolejne na wierzch, czyli 1-2 łyżki jasnej masy, na na to 1-2 łyżki ciemnej, potem znowu na wierzch 1-2 łyżki jasnej i tak do wyczerpania masy - cały czas nakładamy masę tylko na środek, ciasto pod wpływem kolejnych warstw rozpływa się na boki (nakładamy jak na tym filmiku). 
Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Polewa:

Przygotować polewę z Nutelli, podgrzać w garnuszku Nutellę z masłem i śmietanką, wymieszać. Posmarować wierzch ciasta.


Smacznego :)

* wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej