Babka rumowa z bakaliami

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_7177.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    rodzynek
    suszonych wiśni
    suszonej żurawiny
    ciemnego rumu
    wina Porto*
    miękkiego masła
    jasnego cukru Muscovado (można zastąpić 150 g cukru pudru)
    duże jajka
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    szczypta soli
    cynamonu
    kardamonu
    mielonych goździków
    orzechów włoskich, posiekanych
    mielonej gałki muszkatołowej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Bakalie przełożyć do rondelka, zalać Porto (dodać nieco wody, tak by wszystkie bakalie były przykryte) i zagotować. Dodać rum, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Gdy owoce przestygną, odsączyć je dokładnie na sicie. Około 100 ml mieszanki rumowo-winnej odlać i odstawić na bok.

Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę (najlepiej robić to końcówką do ubijania). Kolejno dodawać jajka, po każdym ucieramy około 30-40 sekund lub dłużej aż masa będzie jednolita i puszysta. Na koniec dodać przyprawy, zmiksować, aby dokładnie połączyły się z masą maślano-jajeczną.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodawać do masy maślanej na przemian z odlaną wcześniej mieszanką wina i rumu. Całość dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do niewielkiej formy w kształcie babki (natłuszczonej) lub niedużej keksówki wyłożonej papierem do wypieków (u mnie forma do babki z kominem o wym. 18 cm szerokość x 9 cm wysokość).

Ciasto piec około 40 minut lub dłużej (do suchego patyczka) w temperaturze 180 °C (piekłam z termoobiegiem).

Gotowe wyjąć z piekarnika, pozostawić na kilka minut w formie, a następnie wyjąć i studzić dalej na kratce. Przestudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

*wino Porto można zastąpić sokiem z winogron lub sokiem porzeczkowym, ewentualnie innym słodkim winem

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12

Obłędnie pyszne ciasto, które powstało na skutek totalnej improwizacji i nawet przez chwilę nie przypuszczałam, że będzie aż tak pyszne. Jeśli podobnie jak ja lubicie keksy i inne rumowe ciacha z dodatkiem bakalii, to będziecie nim zachwyceni. I wcale nie przesadzam. ;) Zapach, jaki unosi się podczas pieczenia i już po upieczeniu jest nie do opisania, ale po spróbowaniu pierwszego kęsa już wiemy, że smak niczym nie ustępuje aromatowi. :) Ciekawego charakteru nadaje mu dodatkowo Porto, które w wersji mniej alkoholowej można zamienić na sok winogronowy lub z czarnej porzeczki (taką wersje też już przetestowaliśmy). :)

IMG_7194.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Renia Renia
    2014-03-13 09:27:23

    Dziękuję za szybką odpowiedź. Zdaję sobie sprawę iż nie będzie pulchna jednak wygląda tak apetycznie, że muszę spróbować. A następna próba to będzie tort kajmakowy.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-12 11:57:24

    @Renia - ta babka nie jest twarda i sucha, ale jest dość ciężka i wilgotna (jak typowe ciasto ucierane), w smaku nieco przypomina keks. Nie jest to zdecydowanie bardzo lekka i bardzo puszysta babka. Masło ucieramy mikserem na puszysty krem (ja ubijam końcówką do ubijania), gdy masa jest już napowietrzona i ładnie połączy się z cukrem dodaję kolejno jajka i dalej ubijam (po dodaniu każdego ubijam aż jajko dobrze połączy się z masą i wtedy dodaję następne). Jeśli zależy Pani na bardzo puszystej babce to polecam raczej którąś z tych: http://www.slodkiefantazje.pl/babka-na-białkach, http://www.slodkiefantazje.pl/cytrynowa-babka-gotowana, http://www.slodkiefantazje.pl/czekoladowa-babka-z-wisniami, http://www.slodkiefantazje.pl/babka-limonkowo-jogurtowa, http://www.slodkiefantazje.pl/babka-marmurkowa. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Renia Renia
    2014-03-12 11:06:31

    Mam pytanie. Chce zrobić próbę na Wielkanoc.Nie przepadam za twardymi babkami ale ta wygląda mi na puszystą. Więc muszę spróbować:-) Moje pytanie tą babkę się uciera jak krem czy bije robotem? "Masło utrzeć mikserem kolejno dodawać jajka i ucierać" Niebardzo rozumiem. A może utrzeć masło i dodawać ubite jajka. Proszę o odpowiedz

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-12-04 11:45:47

    Ma śliczny kolor ... a z taką ilością bakalii musi być pyszne:)

    Twój komentarz
  • joanna joanna
    2013-11-28 22:01:14

    Od dawna podpatruję i czytam Twoje przepisy. Za każdym razem oblizuję się, bo łakomstwo jest mi przypisane na stałe.Nie komentuję, bo zawsze chcę wcześniej rzucić się do kuchni do prób, a potem brakuje czasu i ... Doszłam jednak do wniosku, że tyle pracy włożonej przez Ciebie i w wygląd strony i w smaki którymi się dzielisz z czytelnikami zasługuje na napisania chociaż kilku słów pod postem. Pozdrawiam Cię serdecznie.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-28 19:24:54

    @Catherine - Kasiu już dopisałam w przepisie, dodawałam jasne Muscovado. Ciasto jest dość wilgotne i ta wilgoć utrzymuje się około 2 dni, później nieco wysycha. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-11-28 08:12:57

    Ciasto iście królewskie. Intrygujące połaczenie rumu i porto. Stąd też pewnie ten ciekawy kolor jak również z dodatku przypraw korzennych, jak się domyślam. Zastanawiam sie tylko czy cukier muscovado ma być jasny czy ciemny? I jeszcze mam jedno pytanko: Czy ciasto jest wystarczająco wilgotne? Nie przepadam za suchymi babkami:)Ale to ciacho przyznaję wygląda kusząco czyli improwizacja całkowicie udana!Kasiu z góry dzieki za odpowiedź. Pozdrawiam:-)

    Twój komentarz
  • magma magma
    2013-11-27 21:01:05

    ciasto wygląda rewelacyjnie:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-11-27 21:00:30

    Pyszne z mnóstwem bakalii. Takie lubię. :)

    Twój komentarz

Babka rumowa z bakaliami

Babka rumowa z bakaliami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Obłędnie pyszne ciasto, które powstało na skutek totalnej improwizacji i nawet przez chwilę nie przypuszczałam, że będzie aż tak pyszne. Jeśli podobnie jak ja lubicie keksy i inne rumowe ciacha z dodatkiem bakalii, to będziecie nim zachwyceni. I wcale nie przesadzam. ;) Zapach, jaki unosi się podczas pieczenia i już po upieczeniu jest nie do opisania, ale po spróbowaniu pierwszego kęsa już wiemy, że smak niczym nie ustępuje aromatowi. :) Ciekawego charakteru nadaje mu dodatkowo Porto, które w wersji mniej alkoholowej można zamienić na sok winogronowy lub z czarnej porzeczki (taką wersje też już przetestowaliśmy). :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    rodzynek
    suszonych wiśni
    suszonej żurawiny
    ciemnego rumu
    wina Porto*
    miękkiego masła
    jasnego cukru Muscovado (można zastąpić 150 g cukru pudru)
    duże jajka
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    szczypta soli
    cynamonu
    kardamonu
    mielonych goździków
    orzechów włoskich, posiekanych
    mielonej gałki muszkatołowej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Bakalie przełożyć do rondelka, zalać Porto (dodać nieco wody, tak by wszystkie bakalie były przykryte) i zagotować. Dodać rum, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Gdy owoce przestygną, odsączyć je dokładnie na sicie. Około 100 ml mieszanki rumowo-winnej odlać i odstawić na bok.

Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę (najlepiej robić to końcówką do ubijania). Kolejno dodawać jajka, po każdym ucieramy około 30-40 sekund lub dłużej aż masa będzie jednolita i puszysta. Na koniec dodać przyprawy, zmiksować, aby dokładnie połączyły się z masą maślano-jajeczną.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodawać do masy maślanej na przemian z odlaną wcześniej mieszanką wina i rumu. Całość dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do niewielkiej formy w kształcie babki (natłuszczonej) lub niedużej keksówki wyłożonej papierem do wypieków (u mnie forma do babki z kominem o wym. 18 cm szerokość x 9 cm wysokość).

Ciasto piec około 40 minut lub dłużej (do suchego patyczka) w temperaturze 180 °C (piekłam z termoobiegiem).

Gotowe wyjąć z piekarnika, pozostawić na kilka minut w formie, a następnie wyjąć i studzić dalej na kratce. Przestudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

*wino Porto można zastąpić sokiem z winogron lub sokiem porzeczkowym, ewentualnie innym słodkim winem