Babeczki różane

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_9347.JPG

Składniki:

  • Ciasto (ilość na 6 wysokich babeczek, a standardowych ok. 12):

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (daję tortową)
    proszku do pieczenia
    szczypta soli
    masła
    cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
    duże jajka (rozamir L)
    mleka
    wody różanej
  • Krem:

    Ilość Składnik
    serka mascarpone
    śmietanki kremówki
    cukru pudru (mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
    wody różanej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    konfitury lub marmolady różanej

Sposób przygotowania

Ciasto:

Piekarnik rozgrzać do 180 °C (piekę z termoobiegiem). Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.

Mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli wymieszać w misce. W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrem, dodać jajka, wodę różaną, zmiksować do połączenia się składników. Dodać przesiana mąkę, zmiksować do momentu aż masa będzie jednolita. Dodać mleko, krótko wymieszać do momentu połączenia się składników.

Papilotki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości i piec około 20-25 minut (do suchego patyczka). Gotowe wyjąć z piekarnika, nieco przestudzić. Jeszcze ciepłe nadziewać konfiturą lub marmoladą za pomocą szprycy z długą końcówka do nadziewania (jeśli góra babeczek jest bardzo wyrośnięta wtedy jeszcze przed nadziewaniem ścinamy im wierzchy).

Krem:

Serek ubić razem ze śmietanką na bardzo sztywną masę. Dodać cukier puder i wodę różaną, wymieszać na wolnych obrotach. Krem podzielić na dwie równe części. Połowę zabarwic na różowo. Dwa jednakowe worki cukiernicze skleic ze sobą rónolegle np. za pomoca taśmy dwustronnej. Do jednego włożyć krem biały, do drugego różowy. Worki wlożyć do większego worka cukierniczego, na końcu którego umieściliśmy tylkę 9końcówkę ) w kształcie gwiazdki (worki powinny swobdnie wchodzic w tę końcówkę). Równomiernie wyciskajac krem z obu worków dekorować wierzch babeczek zaczynając od brzegu wystudzonej babeczki, kierując się do środka i ku górze.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Delikatne, puszyste a zarazem mięciutkie i wilgotne, z subtelnym różanym posmakiem. Bardzo przypadły do gustu mi i mojej rodzince. Krem cudownie dopełnia całości, nie jest zbyt słodki, puszysty, delikatnie różany. Od dziś jedne z moich faworytów wśród babeczek. :)

IMG_9342.JPG IMG_9359.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-18 21:16:23

    @Mik - 30 proc. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Mik Mik
    2014-07-18 20:31:02

    Babeczki wyglądają prześlicznie. Ile procent miała Pani kremówka?pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-02-13 12:42:35

    @Milenasy - ja kupuję w sklepie aledobre.pl. Ale myślę, że jest dostępna również w innych sklepach internetowych z akcesoriami cukierniczymi. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • milenasy milenasy
    2014-02-13 11:32:11

    śliczne, gdzie można kupić wodę różaną?

    Twój komentarz
  • gin gin
    2014-02-13 09:21:59

    Prześliczne są :)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2014-02-12 08:09:51

    O! Widzę Kasiu, że ostatnio u Ciebie babeczkowy urodzaj:)Ależ one ładniutkie....

    Twój komentarz

Babeczki różane

Babeczki różane

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Delikatne, puszyste a zarazem mięciutkie i wilgotne, z subtelnym różanym posmakiem. Bardzo przypadły do gustu mi i mojej rodzince. Krem cudownie dopełnia całości, nie jest zbyt słodki, puszysty, delikatnie różany. Od dziś jedne z moich faworytów wśród babeczek. :)

Składniki

  • Ciasto (ilość na 6 wysokich babeczek, a standardowych ok. 12):

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (daję tortową)
    proszku do pieczenia
    szczypta soli
    masła
    cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
    duże jajka (rozamir L)
    mleka
    wody różanej
  • Krem:

    Ilość Składnik
    serka mascarpone
    śmietanki kremówki
    cukru pudru (mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
    wody różanej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    konfitury lub marmolady różanej

Sposób przygotowania

Ciasto:

Piekarnik rozgrzać do 180 °C (piekę z termoobiegiem). Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.

Mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli wymieszać w misce. W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrem, dodać jajka, wodę różaną, zmiksować do połączenia się składników. Dodać przesiana mąkę, zmiksować do momentu aż masa będzie jednolita. Dodać mleko, krótko wymieszać do momentu połączenia się składników.

Papilotki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości i piec około 20-25 minut (do suchego patyczka). Gotowe wyjąć z piekarnika, nieco przestudzić. Jeszcze ciepłe nadziewać konfiturą lub marmoladą za pomocą szprycy z długą końcówka do nadziewania (jeśli góra babeczek jest bardzo wyrośnięta wtedy jeszcze przed nadziewaniem ścinamy im wierzchy).

Krem:

Serek ubić razem ze śmietanką na bardzo sztywną masę. Dodać cukier puder i wodę różaną, wymieszać na wolnych obrotach. Krem podzielić na dwie równe części. Połowę zabarwic na różowo. Dwa jednakowe worki cukiernicze skleic ze sobą rónolegle np. za pomoca taśmy dwustronnej. Do jednego włożyć krem biały, do drugego różowy. Worki wlożyć do większego worka cukierniczego, na końcu którego umieściliśmy tylkę 9końcówkę ) w kształcie gwiazdki (worki powinny swobdnie wchodzic w tę końcówkę). Równomiernie wyciskajac krem z obu worków dekorować wierzch babeczek zaczynając od brzegu wystudzonej babeczki, kierując się do środka i ku górze.

Smacznego :)