Idealnie kruche ciasto ze śliwkami

Tagi: ciasto ze śliwkami, ciasto kruche, ciasta z owocami, ciasta owocowe, ciasta kruche, ciasta kruche i tarty, inne kruche, kruche z owocami

Idealnie kruche ciasto ze śliwkami

Zdecydowanie lubię kruche ciasta z owocami i robiłam je setki razy, dlatego nie sądziłam, że ten rodzaj ciasta może mnie jeszcze czymś zaskoczyć. Ale po spróbowaniu tego oto, zrobiłam wielkie „wow”, a zaraz po mnie moja rodzinka. :)

Tym razem postanowiłam, że nie będę robić ciasta ze swojego sprawdzonego przepisu i nieco zmieniłam proporcje składników w cieście kruchym ( posiłkując się po trosze jakimiś starymi notatkami mojej babci) i była to jedna z lepszych decyzji kulinarnych. ;) Nie mam raczej w swojej naturze „ chwalenia się”, ze względu na perfekcjonizm raczej jestem w stosunku do siebie mocno krytyczna,  ale po spróbowaniu tego ciasta, sama przed sobą muszę przyznać, że do tej pory moje ciasto kruche było zaledwie przyzwoite… a to bije je na głowę. :)  W sumie nie wiem czemu, bo zmieniły się tylko delikatnie proporcje, ale widocznie czasami tyle wystarczy, efekt jest zdecydowanie więcej niż zadowalający.  Szczerze Wam polecam. :)

Składniki


Ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • ½ szklanki cukru pudru

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 g zimnego masła

  • 2 żółtka

  • skórka otarta z ½ cytryny (opcjonalnie)

  • śliwki węgierki lub inne


Dodatkowo:

  • 2 białka


Kruszonka:

  • 3/4 szklanki mąki

  • 2/3 szklanki cukru pudru

  • 16 g cukru waniliowego

  • 70 g masła

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki niedużej formy (u mnie prostokątna forma do tarty o wym. 28 x 14 cm, można dać większą foremkę, jeśli wolimy cienki spód). Piec ok. 12 - 15 minut w temp. 180°C. Połówki śliwek ułożyć na cieście (zostawić ze 3-4, do dekoracji). Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na wierzch ciasta.

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki.  Posypać nimi wierzch ciasta. Na górę wyłożyć kilka plasterków pokrojonych śliwek. Piec jeszcze 30 minut.


Smacznego :)

Dodaj komentarz

* Twój adres email nie bedzie opublikowany.

61 komentarzy

  • nobleva said

    O, a ja czekam na swoje śliwki, takimi ciastami będę się cieszyła gdy dojrzeją :)Pięknie wygląda ten kawałeczek, aż ślinka cieknie.

  • Maggie said

    Tak, czasem wystarczy mala zmiana, by dobre zmienilo sie w przepyszne :)<br />A ciasto wyglada bardzo, bardzo kuszaco. Nie odmowilabym, gdyby ktos mnie takim poczestowal!

  • Anonymous said

    Witam, ciasto wygląda bardzo, bardzo, bardzo smakowicie. Mam jednak małe pytanie odnośnie formy - czy może to być tortownica o średnicy 24 cm? Pozdrawiam - Beata

  • slodkiefantazje said

    @Beata - jak najbardziej może być tortownica o tej średnicy. Ciasto trzeba będzie rozwałkować na śr. o 2-3 cm większą od dna, żeby było na wyłożenie boków. W ostateczności można sobie darować wyklejanie boków i zostawić sam spód (ciasto będzie wtedy nieco wyższe). Pozdrawiam i życzę udanego wypieku, Kasia

  • Anonymous said

    Dziękuję za szybką odpowiedź :-)<br />Zrewanżuję się przepisem na kruche rureczki z powidłami (prześlę mailem) - są nieziemsko pyszne (tak twierdzi mój syn). Pozdrawiam - beata

  • slodkiefantazje said

    @Beata - akurat piszę kolejny post, więc jestem online i mogę szybko &quot;reagować&quot;, niestety nie zawsze to mi się udaje (wiadomo, mało czasu), ale staram się. ;)) Przepis na rureczki poproszę jak najbardziej :), skoro są tak nieziemsko pyszne, to na dniach je przetestuje z rodzinką. :) ps. Daj znać jak się udało ciasto. :) pozdrawiam

  • Anonymous said

    Upiekłam wczoraj wieczorem i muszę stwierdzić, że zasługuję na miano idealne ciasto :-)<br />Pozdrawiam Beata

  • Anonymous said

    Te proporcje na kruszonkę chyba coś nie tak. U mnie pływa wszystko. Chyba na szklankę mąki pół kostki margaryny musi być.

  • slodkiefantazje said

    @Anonimowy - ja zawsze robię wg podanych proporcji i nigdy nie wyszło rzadkie, zakładając, że pół kostki masła to 100 g i 1/2 szklanki mąki to 70 g. Więc może to zależy od wielkości kostki masła lub po prostu od jego konsystencji. Oczywiście jeśli kruszonka wychodzi za rzadka można dosypać trochę mąki.

  • Anonymous said

    u mnie tez kruszonka się nie udała i pływała niestety coś nie tak jest z ta proporcją:( i kwaskowate to ciasto

  • madzial said

    Kasiu, smakuje cudownie. Od dawna szukałam ciasta kruchego, które przypominałoby to z dzieciństwa, rozpływające się w ustach, aromatyczne i już więcej nie muszę szukać! :) A w połączeniu z kwaskowatymi śliwkami i słodziutką kruszonką po prostu pycha!

  • slodkiefantazje said

    @Anonimowy - cóż, mi z tych proporcji zawsze wychodzi dobra, ale skoro już drugiej osobie wyszła za rzadka, to zmieniłam proporcje na kruszonkę, dodałam odrobinę mąki i odjęłam masła, teraz już na pewno nie będzie za rzadka. Co do kwaśności to jest to kwestia doboru śliwek, i kwestia gustu rzecz jasna, u mnie przy dojrzałych śliwkach to ciasto wychodzi nawet bardzo słodkie, więc musiałaś/eś użyć bardzo kwaśnych owoców, wtedy pewnie trzeba je trochę posypać cukrem.

  • Anonymous said

    Witam właśnie robie te ciasto jak na razie jest wszystko ok a kruszonka wyszła mi idealnie jak sie upiecze to dam znac jak wyszło ale sadze że bedzie bardzo dobre pozdrawiam Beata B

  • slodkiefantazje said

    @Anonimowy - ja smaruję tylko masłem, nie wysypuję już bułką, wtedy ciasto lepiej się trzyma formy i boki nie spływają, a po upieczeniu i tak łatwo odchodzi od formy.

  • slodkiefantazje said

    @Anonimowy - ja użyłam niewielkiej blaszki, rozmiar 28 x 14 cm, lubię jak ciasto jest grubsze, ale z tych proporcji spokojnie można zrobić ciasto w nieco większej formie, wtedy spód będzie cieńszy.

  • Anonymous said

    Witam,czy dobrze zrozumiałam, że po pieczeniu samego spodu (12-15 min) ciasto wyjmujemy, układamy na nim sliwki, piankę i kruszonkę a następnie powonie wkładamy do piekarnika na 30 minut? Czy nie zrobi się zakalec od takiego pieczenia &quot;na raty&quot;?

  • Anonymous said

    Przepis wspaniały. Ciasto wyszło przepyszne, bardzo kruche i baaardzo smaczne. Mój mąż się nim zajadał, choć nie lubi śliwek ;)<br />Druga sprawa to kruszonka, pierwszy raz spotkałam się z takim sposobem (tzn roztopione masło) i jestem zachwycona. Kruszonka jest gotowa w pół minuty i jest bardzo smaczna.<br />W tym tygodniu zrobię to ciasto z jabłkami, myślę, że będzie równie dobre.<br />Pozdrawiam<br />Joanna

  • slodkiefantazje said

    @Anonimowy - dokładnie, po upieczeniu samego spodu ciasto wyjmujemy, układamy na nim śliwki, pianę i kruszonkę i ponownie zapiekamy... wcześniejsze podpiekanie spodu to normalna proceudta przy cieście kruchym, na pewno nie wyjdzie zakalec, a dzięki takiemu podpieczeniu ciasto nie jest namoczone od owoców, pozostaje kruche. :)

  • mania179 said

    Ja również zrobiłam, efekt tutaj http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2011/09/kruche-ciasto-ze-sliwkami-i-kruszonka.html :)<br />Pozdrawiam :)

  • Anonymous said

    Super ciasto. Ja upiekłam duza blachę taka z piekarnika i wzięłam dlatego o 1/2 więcej składników wyszło idealnie. Jestem bardzo zaskoczona szczególnie ze to moje pierwsze kruche ciasto w życiu. Wielkie dzięki Marta

  • Anonymous said

    Rewelacja. Po raz pierwszy piekłam ciasto kruche i od razu sukces. Nie wiem czy to ta piana z białek ale ciasto jest o niebo lepsze od wszystkich kruchych ciast jakie do tej pory jadłam. Jest delikatne, nie za słodkie (?) i rozpływa się w ustach. Zmieniłam tylko jedną rzecz a mianowicie: nie piekłam ciasta na &quot;raty&quot;, tylko od razu ze wszystkimi składnikami. Polecam wszystkim gorąco !!!

  • Janka said

    Upieklam dzis ciato z tego przepisu smakuje wysmienicie-dziekuje za tak latwy przepis

  • bobunia said

    Robiłam wczoraj to ciasto w wersji agrestowo-truskawkowej. Absolutnie fantastyczny przepis - ciasto bardzo maślane w smaku i bardzo chrupiące (robiłam w okrągłęj formie do tart) poszło jeszcze ciepłe - bardzo polecam ten przepis

  • Agisss said

    Właśnie robię ciasto smaku jeszcze nie znam bo dopiero włożyłam do piekarnika, ale lepiło się cudnie a kruszonka mam wrażenie, że po raz pierwszy wyszła mi tak dobra, prawdziwie krucha. Myślę, że ciasto będzie pyszne ale to napisze po upieczeniu. Pozdrawiam

  • EVA said

    U mnie w Californii wysyp wszystkich brzoskwin ,moreli i nektarynek.
    Czy moge to ciasto z nimi zrobic ?

  • SlodkieFantazje said

    @EVA - jak najbardziej, można zrobić z dowolnymi owocami.

  • smoczyca said

    wlasnie zabralam sie za piecznie, juz slinka mi cieknie.
    pozdrawiam

  • miwaneczka said

    Pierwszy raz piekłam ciasto ze śliwkami, szukałam zatem prostego przepisu. Ten wydał mi się idealny. Ciasto wyszło znakomicie - jest przepyszne i takie proste w wykonaniu. Kruszonka idealna. Oczywiście najlepiej smakuje jak pomaga w przygotowaniu pomocna dłoń- u mnie moja córeczka Gosia. Obie jesteśmy zachwycone efektem :)

  • EWA said

    Może nie o proporcje tu chodzi, tylko o proszek do pieczenia, bo to już właściwie nie jest typowe ciasto kruche tylko na proszku, co nie zmienia faktu, że jest smaczne (Marta Gessler uważa, że zbrodnią jest dodanie do kruchego proszku do pieczenia). Ten przepis przypomina mi "ciasto, które się zawsze udaje", a piekę je z renklodami z mąki krupczatki (moja mama twierdzi, że jak kruche to tylko z krupczatki). A ja wiem, że wszystkie kruche, czy też kruchopodobne, krupczatkowe, czy proszkowe (jak zwał- tak zwał) i jeszcze ze śliwkami są najlepsze na świecie, o!

  • KINIA said

    Ciasto naprawdę przepyszne. Kruszonka "palce lizać". Dziękuję za przepis. Pozdrawiam

  • Baba Jaga said

    Hej! Właśnie upiekłam ciasto z powyższego przepisu! Wyszło wyśmienite, a cały dom pachnie cudnie. Wprowadziłam tylko drobną modyfikację jeśli chodzi o pianę: do ubitego białka dodałam po dużej łyżce cukru oraz płaską łyżkę mąki kartoflanej (sposób mojej mamy, piana wychodzi sztywna i chrupka jak beza). Polecam takie pyszności zwłaszcza, że zeson owocowy w pełni. :)

  • Asia said

    Ciasto pyszne, w mojej wersji podane na ciepło z lodami orzechowymi, rewelacja, cała rodzina zachwycona. Dziękuję za przepis, pozdrawiam.

  • Doudou said

    Hey! Ciasto przepyszne chyba najlepsze jakie do tej pory robiłam. Kruszonka rewelacja !
    Wiekie dzięki !

  • anqadaily said

    Ciasto w przeciągu ostatnich 2 tygodni robię już piąty raz!!! Zawsze wychodzi i jest przepyszne!!!

  • ania said

    a kiedy kładziemy śliwki a kiedy białka? po upieczeniu tzn. po tych 15 minutach?czy jak?

  • SlodkieFantazje said

    @Ania - zarówno śliwki jak i białka kładziemy na podpieczony spód, na to kruszonkę i pieczemy jeszcze ok 30 min.

  • jadziazzarogu said

    Witam,

    kolejny przepis, który wygląda rewelacyjnie:)
    Niestety wraz z przeprowadzką utraciłam piekarnik i dysponuję tylko kombiwarem (halogen). Sądzi Pani, że można spróbować w nim upiec to ciacho? Ewentualnie jak zmienić temperaturę?

  • SlodkieFantazje said

    @Jadziazzrogu - niestety nie miałam do czynienia z kombiwarem, więc nie mam pojęcia czy można w nim upiec ciasto. Z tego co słyszałam wychodzą raczej zakalce (ale moze ciasto kruche się uda (przy nim ciężko zrobić zakalec), ale najlepiej spytać kogoś kto używa go na codzień.

  • ola said

    Przysięgam najlepsze kruche ciasto jakie w życiu jadłam! Dziękuje Ci z całego serca za ten przepis!!!! Uwielbiam je :D

  • SlodkieFantazje said

    @Maluna - powstaje cos na rodzaj bezy :), piana połączy się ze słodką kruszonka i będzie chrupiąca słodka pierzynka :)

  • Gosia said

    REWELACJA :) piekę to ciasto dzisiaj nie po raz pierwszy i za każdym razem nie mogę się nadziwić jakie jest hhmmm....... idealne :) Uwielbiam ciasta kruche i właśnie z tego przepisu wychodzi najlepsze (lepsze od przepisu mojej mamy ;) )

  • cukiernik said

    Ciasto bardzo pyszne. Długo szukałam takiego przepisu i w końcu znalazłam, bardzo dziękuje :) Liczę na więcej tak doskonałych przepisów.

  • Kasia said

    Ciasto bardzo smaczne ;-) ja daje podwójną porcję na dużą blachę ;-) Polecam wszystkim

  • Ewa said

    niestety choc dobrze smakuje to zrobil sie zakalec,ciasto nie upieklo sie mimo podpiekania, pewnie zmiast 15min powinnam byla dac na 30min,smaczne ale troche mdli bo jednak zakalczyk:/

  • SlodkieFantazje said

    @Ewa - długość podpiekania zależy od piekarnika, u mnie już po 15 minutach ciasto jest wyraźnie podpieczone i mocno zarumienione, trzeba obserwować i jeśli spód po 15 minutach jest jeszcze blady podpiekać dłużej. Pozdrawiam!

Konsola diagnostyczna

Lista błędów na stronie: