Pyszny jabłecznik

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 10

Forma okrągła
26 cm

Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)
    masła
    opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubicie jego aromatu, można pominąć)
  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    miękkiego masła
    cukru
    1 ½ łyżki domowego cukru waniliowego
    ekstraktu z wanilii
    aromatu cytrynowego (ja dodałam 1 łyzeczkę naturalnego ekstraktu cytrynowego)
    jajka w temperaturze pokojowej
    mąki pszennej (u mnie tortowa)
    proszku do pieczenia
    mleka
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do oprószenia (ja pominęłam, posmarowałam ciasto glazurą z konfitury)

Sposób przygotowania

Nadzienie:

Masło roztopić. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę ponacinać wzdłuż kilka-kilkanaście razy. Ewentualnie oprószyć cynamonem, odstawić

Ciasto:

Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ekstrakt i aromat, wymieszać. Stopniowo dodawać jajka, po każdym miksować do połączenia się składników (około 20-30 sekund).

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać do masy maślano-jajecznej w dwóch porcjach, na przemian z mlekiem. Po każdym dodaniu mąki lub mleka masę chwile ucierać do połączenia się składników.

Spód tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać ani nie smarować tłuszczem. Ciasto wyłożyć do tortownicy, wierzch wygładzić. Jabłka ułożyć na wierzchu ciasta w dwa wianki, jak na zdjęciu, posmarować stopionym wcześniej masłem.

Piec około 40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180°C (160°C z termoobiegiem).

Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy. Studzić na kratce. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 10

Forma okrągła
26 cm

Powiem krótko, że jest to najpyszniejszy jabłecznik na cieście ucieranym, jaki do tej pory jadłam. Wspaniale pachnie wanilią, cytryną i cynamonem (który jak wspomniałam w przepisie można pominąć, ciasto i tak będzie pyszne). Ciacho jest puszyste, lekko wilgotne i cudowne w smaku, jak najlepsze babcine. A kwaskowate jabłka wspaniale go dopełniają. I naprawdę nie ma co się rozpisywać, bo ten jabłecznik jest przepyszny i ciężko poprzestać na jednym kawałku, a w zasadzie jest to niewykonalne, szczególnie jeśli lubi się wypieki z jabłkami. ;)) Przepis pochodzi z „Ciasta jak u mamy. Najlepsze przepisy” Dr. Oetker, choć sporo w nim moich modyfikacji. Bardzo, bardzo Wam polecam!

Komentarze

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • jabłecznik jabłecznik
    2014-08-17 10:18:46

    ja polałam jabłecznik , gdy jeszcze był ciepły, polewą zrobioną na bezie nutelli, bo bardzo lubię czekoladę. Efekt był niesamowity! Nawet ci, którzy w moim domu za ciastami nie przepadają poprosili o dokładkę! Dzięki Kasia za inspirację!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • asiaw asiaw
    2014-04-02 15:44:08

    No i kolejne ciasto z tej strony,które mi wyszło:) Kto by pomyślał,że będzie ze mnie taki mistrz wypieków:) A ciasto bardzo smaczne i łatwe w zrobieniu,polecam:))

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-14 10:50:29

    @Basia, proszę się jeszcze zastanowić czy na pewno nic Pani nie pominęła lub nie zmieniła w przepisie. Robiłam to ciasto wielokrotnie i nigdy nie wyszedł zakalec. zawsze jest puszyste i przesmaczne. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • basia basia
    2013-11-13 20:18:48

    A ja jestem zawiedziona,zrobilam w|g przepisu,nie dość że absolutnie nic nie wyrosło ciasto,to na dodatek wyjęłam zakalec!!!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-04 21:51:12

    @Marta - to już kwestia preferencji, w tortownicy o śr. 23 będzie po prostu ciut wyższy, można też o 1/4 zmniejszyć proporcje składników. Ale można też zrobić w większej silikonowej foremce, wtedy ciasto będzie pewnie zbliżone wysokością do tego ze zdjęcia, czyli ok. 3 cm wysokości, ma to ten plus, że jabłka wtedy są mocniej wyczuwalne i nie "giną w cieście" :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Marta Marta
    2013-10-04 21:29:41

    Zastanawiam się czy lepiej zrobić to ciacho w mniejszej tortownicy (23 cm) czy większej silikonowej formie do tart?Z góry dzięki za odpowiedź :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-14 20:43:27

    @Ewa, tak można pominąć, można też zastąpić śmietaną.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ewa Ewa
    2013-09-14 14:24:26

    Czy moge pominac mleko albo dac lyzke smietany zamiast niego?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Olcia Olcia
    2013-09-01 12:45:11

    Bardzo fajna stronka z przepisami jak również przepisay! Jabłecznik był pyszny!POLECAM

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Thermomix przepisy Thermomix przepisy
    2013-04-08 12:09:01

    Ulubione ciasto moich dzieci.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • reni- reni-
    2013-04-02 09:27:35

    Pyszne ciasto, bardzo dobry smak ciasta ucieranego z posmakiem cytrynowym, świetnie komponuje się z jabłkami, których nie można wciskać w ciasto, lecz delikatnie położyć na wierzchu.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • wisia wisia
    2013-03-24 12:56:27

    Będę tu zawsze zaglądać- podoba mi się. Jabłecznik właśnie cieszy nasze podniebienie.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Marta Marta
    2013-03-02 15:41:31

    Pyszne ciasto! Bardzo polecam ten przepis :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-01 09:19:52

    @Asia - Ciesze się bardzo, ze ciasto smakowało :) pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • asia asia
    2012-11-30 16:31:18

    Mialam w domu tylko 1kg jablek i musialam je uzyc, tymbardziej ze chodzilo za mna ''cos dobrego''. Balam sie,ze wyjdzie mi zakalec, ale na szczescie ciasto wyszlo puszyste, mieciutkie, delikatne, rozplywa sie w ustach... Proste i dosyc szybkie do zrobienia.. Polecam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Jula Jula
    2012-11-30 12:53:42

    właśnie się doczytałam :) 20g .:)Eureka

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Jula Jula
    2012-11-30 12:51:00

    Witam, właśnie przymierzam się do zrobienia ciasta, więc i ja również mam pytanie, :) Masło, o które już wczesniej pytano do polania jabłek, ile trzeba go rozpuścić? czy z tej porcji 120g? czy porcje 120 utrzec z cukrem,a dodatkowo rozpuśćic masło, nie zabardzo wiem jak dużo masła użyć do polania, aby ciasto mi nie "usiadło" . Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-10-30 17:12:19

    @Jatotta - do nagrzanego. pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Jatotta Jatotta
    2012-10-30 16:04:56

    Wyglada bardzo ponętnie, dzisiaj spróbuję go upiec, mam tylko jedno pytanie : wkładać do zimnego, czy do nagrzanego piekarnika? Prosze o szybką odpowiedz. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • lusy lusy
    2012-10-29 09:36:44

    Przed chwilką spróbowałam pierwszy kawałek , jeszcze cieplutki .Wyszedł super. Dziękuję i pozdrawiam .

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Mayorka Mayorka
    2012-10-28 18:50:16

    Super stronka!!! - jeśli chodzi o wypieki jestem totalnym antytalenciem, ale postanowiłam się skusić i zaryzykowałam - właśnie siedzi sobie w piekarniku i nie mogę się już doczekać efektu końcowego:)Nie rozumiem tylko jednego zdania - dziś już pewnie się nie dowiem, ale tak na przyszłość - co znaczy: "Studzić na kratce na kratce"?- pozdrawiam serdecznie.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-10-21 17:31:38

    @lavenir - maslo stopić, posmarować nim wierzch ponacinanych jabłek jak już będą ułożone na cieście, jest napisane dalej w przepisie :) pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • lavenir lavenir
    2012-10-21 10:17:04

    śliczna strona, przepis brzmi przepysznie. Tylko nie rozumiem, w nadzieniu to co ja mam z tym masłem zrobić? Właściwie to pierwsze słyszę by łączyć jabłka z masłem:) czekam na odpowiedź. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • zuza zuza
    2012-10-12 11:45:56

    Właśnie go zrobiłam z moją mamą . I teraz jabłecznik siedzi sobie w piekarniku .Dodałam jabłka i banana . Fajny przepis szybki i łatwy. ; ) . POZDRAWIAM !

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-09-14 20:36:02

    @Andrzej - czy kiczowata to rzecz gustu, a o gustach się podobno nie dyskutuje ;)...

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Andrzej Andrzej
    2012-09-14 19:24:34

    strona jest obrzydliwie kiczowata, ale przepisy bardzo ciekawe :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Tomek Tomek
    2012-09-06 12:14:38

    Witam,Właśnie wyjąłem ciasto z piekarnika :) Rada dla innych - jabłek nie wciskajcie w ciasto, tylko łagodnie połóżcie - mi się zatopiły, ale i tak nie powstrzyma mnie to przed zjedzeniem... Już się nie mogę doczekać kiedy wystygnie, hehe... zapach cudowny :)No i facet sobie poradził, więc trudności nie ma ;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-31 08:44:19

    @Lilu "wianki" to inaczej okręgi, czyli tzreba ułożyć jedno jabłko obok drugiego, najpierw większy okręg, a w środku mniejszy. Jabłka należy podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę ponacinać wzdłuż kilka-kilkanaście razy. Pozdrawiam i czekam na relację :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Lilu Lilu
    2012-08-31 06:47:26

    Piękna strona, piękne ciasto;)) Ale niestety nie rozumiem, co to znaczy ułożyć jabłka "w dwa wianki"... Jak mam je pokroić?? Dopiero się uczę, więc często pytam o rzeczy bardzo dla niektórych oczywiste.... Z góry dziękuję za pomoc!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Masia Masia
    2012-08-20 19:35:00

    Kosmos *-* i szybkie :D ;p

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Gosia Gosia
    2012-08-12 17:39:03

    jabłecznik jest bajeczny, właśnie z mężem pożegnaliśmy ostatni jego kawałek :-)już tęsknię ;-) Przepis lokuję w ulubionych

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Majana Majana
    2012-05-04 22:18:35

    Koniecznie ten jabłecznik będę musiała wypróbować:).Zaglądam sobie do Ciebie ,ślicznie jest naprawdę:).Takiej ładnej strony to chyba jeszcze nie widziałam, także naprawdę gratuluję! :)Kochana, a powiedz mi jak to się dzieje,że jak wrzucam sobie linka do Twojej strony na Bloggerze, to link wyskakuje mi automatycznie niepoprawny z jakimś rozszerzeniem "zieluone", a dokładnie taki: http://slodkiefantazje.zieluone.com.pl/

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • admin admin
    2012-05-03 19:30:51

    Jagódka - dzięki Kochana :) A sam jabłecznik jest przepyszny, polecam! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • admin admin
    2012-05-03 19:29:46

    Aga - dzięki serdeczne :) cieszę się, że się podoba, kamień spadł mi z serca :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • admin admin
    2012-05-03 19:27:29

    Majana - Majanko Kochana bardzo Ci dziękuję za miłe słowa, nawet sobie nie wyobrażasz jak bardzo byłam stremowana gdy wypuściłam nową stronę :), dlatego od razu mi lepiej jak mówisz, że jest w porządku. :) Jeśli chodzi o rysunki to nie jestem aż tak uzdolniona w tym kierunku ;))... niestety :)... ogólny pomysł na stronę był mojego autorstwa natomiast wykonaiem szkiców i innych niuansów zajęła się osoba, która lepiej się na tym zna :) A sam jabłecznik wychodzi pyszny, także polecam wypróbować! :) pozdrawiam cieplutko

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • talablaska talablaska
    2012-05-03 19:09:43

    Pięknie tutaj, to prawda, ale jabłecznik również jest pierwsza klasa :)))

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • jagódka jagódka
    2012-05-03 15:38:59

    Powinnam zachwycać się jabłecznikiem, ale nie mogę oderwać wzroku od całej strony:) Tak tu pięknie, nie mogę się napatrzeć!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • aga aga
    2012-05-03 14:00:53

    ale ladnie, stronka jest naprawde piekna:)a ciacho po prostu pyyycha:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Majana Majana
    2012-05-02 15:48:24

    Kasiu, piękna jest Twoja strona! Bardzo mi się tutaj podoba. Na razie jeszcze muszę sie przyzwyczaić i oswoić, ale już mi się podoba.Piękne są te rysunki, powiedz, sama rysowałaś?Świetna czcionka, którą teraz piszę, uwielbiam takie inne niż wszystkie :-).Gratuluję pomysłu na własną stronę!A ciasto, które widzę powyzej wygląda bosko. Uwielbiam jabłkowe z cynamonem, wanilią - poezja smaku ! Pozdrawiam Cię :)Majana

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Pyszny jabłecznik

Pyszny jabłecznik

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 26 cm

Opis

<p>Powiem krótko, że jest to najpyszniejszy jabłecznik na cieście ucieranym, jaki do tej pory jadłam. Wspaniale pachnie wanilią, cytryną i cynamonem (który jak wspomniałam w przepisie można pominąć, ciasto i tak będzie pyszne). Ciacho jest puszyste, lekko wilgotne i cudowne w smaku, jak najlepsze babcine. A kwaskowate jabłka wspaniale go dopełniają. I naprawdę nie ma co się rozpisywać, bo ten jabłecznik jest przepyszny i ciężko poprzestać na jednym kawałku, a w zasadzie jest to niewykonalne, szczególnie jeśli lubi się wypieki z jabłkami. ;)) Przepis pochodzi z „Ciasta jak u mamy. Najlepsze przepisy” Dr. Oetker, choć sporo w nim moich modyfikacji. Bardzo, bardzo Wam polecam!</p>

Składniki

  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)
    masła
    opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubicie jego aromatu, można pominąć)
  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    miękkiego masła
    cukru
    1 ½ łyżki domowego cukru waniliowego
    ekstraktu z wanilii
    aromatu cytrynowego (ja dodałam 1 łyzeczkę naturalnego ekstraktu cytrynowego)
    jajka w temperaturze pokojowej
    mąki pszennej (u mnie tortowa)
    proszku do pieczenia
    mleka
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do oprószenia (ja pominęłam, posmarowałam ciasto glazurą z konfitury)

Sposób przygotowania

Nadzienie:

Masło roztopić. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę ponacinać wzdłuż kilka-kilkanaście razy. Ewentualnie oprószyć cynamonem, odstawić

Ciasto:

Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ekstrakt i aromat, wymieszać. Stopniowo dodawać jajka, po każdym miksować do połączenia się składników (około 20-30 sekund).

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać do masy maślano-jajecznej w dwóch porcjach, na przemian z mlekiem. Po każdym dodaniu mąki lub mleka masę chwile ucierać do połączenia się składników.

Spód tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać ani nie smarować tłuszczem. Ciasto wyłożyć do tortownicy, wierzch wygładzić. Jabłka ułożyć na wierzchu ciasta w dwa wianki, jak na zdjęciu, posmarować stopionym wcześniej masłem.

Piec około 40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180°C (160°C z termoobiegiem).

Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy. Studzić na kratce. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)