Przyznaję, że mam słabość do babek drożdżowych. I mimo że na blogu jest już jedna, która nota bene uważam za najlepszą babkę drożdżową jak jadłam, to postanowiłam, że będę testować kolejne p...
To zdecydowanie mazurek dla zabieganych. Nie wymaga od nas dużego nakładu pracy i nie jest czasochłonny. Jedyne na co musimy czekać to ciasto piekące się w piekarniku, a w międzyczasie można...
Pyszna babka drożdżowa z makiem, bakaliami i Amaretto, to kolejna propozycja na wielkanocny stół. Chodź równie dobrze sprawdzi się jako wypiek Bożonarodzeniowy lub na każdą inną okazję. Mięc...
Kolejna propozycja na świąteczny stół. Puszysta, mięciutka, dość wilgotna, z wyraźną nutą kokosa. Długo zachowuje świeżość, dzięki czemu jest smaczna nawet na 3 dzień po upieczeniu. Polewa c...
Pyszna, niesamowicie puszysta i delikatna jak puch. W smaku wyraźnie ajerkoniakowa, ale smak ajerkoniaku nie narzuca się zbytnio, tworzy raczej przyjemny akcent. Za samym ajerkoniakiem nie p...
To jeden z najlepszych serników na blogu i w ogóle z serników jakie jadłam. I mówię to ja, osoba, która za chałwą nie przepada. Sernik z tego przepisu jest jeszcze lepszy niż ten chałwowy, k...
Jeszcze delikatniejszy i bardziej kremowy niż znany większości sernik nowojorski. Sernik londyński jest dosłownie jedwabiście kremowy, wręcz mazisty (wszystko to za sprawą nie ubijania białe...
Kolejny tort przygotowywany w ramach akcji „Pieczemy tort komunijny”. Akcję jak już wiecie prowadzę razem ze sklepem ZlotyAniol.pl, z którego pochodzą wszelkie dodatki użyte do zdjęć, na cze...
Ten tort chodził mi po głowie już ładne kilka miesięcy, ale w końcu się doczekał swojej premiery. ;) Przyznaję otwarcie, że uwielbiam smaki różane, wiec za czym jeszcze go zrobiłam wiedziała...
Nie wiem jak Was, ale mnie do drożdżowego ciasta namawiać nie trzeba :D Miłość do niego zrodziła się w dzieciństwie, do tej pory pamiętam zapach babcinego ciasta unoszący się podczas pieczen...
Małe co nieco w sam raz na drugie śniadanie. :) Mięciutkie, puszyste, delikatnie słodkie, ale nie przesłodzone. Robię je już kolejny raz, ale dopiero teraz udało mi się je uwiecznić na zdjęc...
Banalne i ekspresowe w przygotowaniu ciasto z mąki pełnoziarnistej. Wilgotne, puszyste, z delikatnym aromatem wanilii. Za sprawą mąki razowej nieco pełniejsze i bardziej wyraziste w smaku ni...
To już kolejny tort komunijny przygotowywany w ramach akcji „Pieczemy tort komunijny”. Ze sklepem ZlotyAniol.pl pokazujemy Wam jak w prosty sposób zrobić w domu efektowny, a jednocześnie nie...
Lekka, delikatna jak puch babka. Jeśli tylko będziemy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owiniętą folią, będzie równie smaczna na drugi dzień. Idealna zarówno na Wielkanoc,...
Puszysta, mięciutka i wilgotna babka ucierana z wyraźną nutą pomarańczy, wyczuwalną zarówno w smaku jak i zapachu. Ja jestem fanką wszelkich cytrusowych smaków, więc mi bardzo przypadła do g...
Kochani dzisiejszy post jest pierwszym w ramach akcji "Pieczemy tort komunijny". Z uwagi na zbliżający się czas organizowania przyjęć komunijnych przez kilka najbliższych tygodni w ramach ws...
Bardzo smaczna bezproblemowa babka, która – jeśli tylko będziecie trzymać się wskazówek – uda się na sto procent. Jak przystało na ciasto ucierane, ważne, żeby składniki miały temperaturę po...
Jeśli lubicie kawowe smaki w wypiekach ta babka przypadnie Wam do gustu. Delikatnie kawowa, z drobinkami ciągnącej się czekolady, zanurzona w polewie nutellowo-kawowej. Dość zwarta i wilgotn...
Jeśli podobnie jak ja lubicie wilgotne, pulchne ciasta z delikatnym owocowym posmakiem, to ta babka przypadnie Wam do gustu. :) Waniliowe ciasto bardzo przyjemnie komponuje się z ciastem mal...
Banalny i ekspresowy w przygotowaniu, a przy tym naprawdę smaczny. Mięciutki, delikatny, puszysty. Świeży również na drugi dzień po upieczeniu, czy dłużej, tego nie wiem, bo u nas tyle nie w...
Brioche, czyli francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, pieczone w formie dużej bułki lub mniejszych bułeczek z charakterystycznym uwypukleniem na wierzchu. Dla mnie to po prostu pyszna bułe...
Deser idealny na wieczór we dwoje. :) Ale też na każdą inną okazje, gdy chcemy zachwycić naszych gości. :) Na potrójnie czekoladowy deser składa się wilgotny, mocno czekoladowy spód z browni...
Delikatne, puszyste a zarazem mięciutkie i wilgotne, z subtelnym różanym posmakiem. Bardzo przypadły do gustu mi i mojej rodzince. Krem cudownie dopełnia całości, nie jest zbyt słodki, puszy...
Kolejna inspiracja na walentynki. :) Choć, przyznam, że ja bym się nie pogniewała, jakbym dostała takie serduszko z jakiejkolwiek innej okazji, a najlepiej bez. ;)Serduszka to klasyczne obłę...
Zapewne też od czasu do czasu macie dylemat, co zrobić z białkami, które zostały po przygotowywaniu ciasta kruchego, drożdżowego tudzież innych słodkości z dodatkiem samych żółtek. Mnie zdar...
Wytrawne muffinki o smaku pizzy. Ciasto z dodatkiem przecieru pomidorowego, ementalera, prosciutto, o charakterystycznym aromacie oregano i bazylii. Można wzbogacić je oliwkami, suszonymi po...
Puszysta, klasyczna rolada z kremem na bazie białej czekolady i śmietanki. Jeśli lubicie, lekkie, puszyste i delikatne ciasta, to ta rolada na pewno przypadnie Wam do gustu. Serduszka na wie...
Uzależniające babeczki, którym już po pierwszym kęsie bardzo ciężko się oprzeć. Chrupiąca z wierzchu i lekko ciągnąca wewnątrz beza o wyraźnym smaku orzecha laskowego przełożona pysznym pusz...
Mała inspiracja na zbliżające się Walentynki. Choć równie dobrze można je przygotować na każdą inną okazję. Baza to kruche ciasteczka, u mnie waniliowe, ale mogą być w dowolnym innym smaku i...
Gdyby nie gruba warstwa lukru chciałoby się rzec, że są to pączki w wersji light. Pączusie smakują jak bułeczki cynamonowe. Są sprężyste, pulchne, mięciutkie. Najlepsze w dniu upieczenia, pó...