Dokładnie takie, jak sobie wyobrażałam - mięciutkie, nie za suche, o wyrazistym aromacie korzennym.
Karpatka to jedne z ulubionych ciast mojego męża. I w zasadzie nie mam pojęcia, czemu do tej pory przepis na to ciacho nie znalazł się na blogu.
Ciasto, które spotkacie w sieci w różnych wersjach, choć chyba każda występuje bez pieczenia, a zmiany dotyczą głownie proporcji.
Kruchuteńka, rozpływająca się w ustach szarlotka mojej mamy, która obok tej babcinej jest najczęściej serwowana w naszym domu.
Znacznej części z Was zapewne bardzo dobrze znane ciasto ze szpinakiem, któremu ciacho zawdzięcza swą piękna, charakterystyczna barwę.
Ulubione ciasteczka mojego męża. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i mocno kokosowe w środku.
Kakaowy wilgotny biszkopt, puszysty krem nutellowy, dwie warstwy herbatników przełożone kwaskowatymi powidłami i warstwa puszystej bitej śmietany.
Klasyczne biszkoptowe ciasteczka, które pieczemy w foremkach w kształcie muszelek. Delikatne, mięciutkie, subtelnie maślane, z lekko cytrynową nutą.
Kruchy, maślany spód w połączeniu z pysznymi karmelizowanymi jabłkami z nutą wanilii.
Sernik, który przypadnie do gusty zwłaszcza fanom masła orzechowego i ... dzieciom. ;) Masło orzechowe jest tylko subtelnie wyczuwalne, a smak i aromat delikatny.
Ulubione drożdżówki mojej córci. Mięciutkie, puszyste, subtelnie pachnące wanilią i skórką cytryny. Aż po brzegi wypełnione pyszną masą serową.
Chrupiące ciasteczka o wyraźnym smaku i aromacie Nutelli.
Puszyste, mięciutkie ciasto ucierane, o delikatnym bananowym smaku i intensywnym cynamonowym aromacie.
Bardzo delikatne, kruche i lekko ciągnące w środku. W smaku delikatnie kawowe, choć ja bym rzekła, że raczej przypominają smak cappuccino
Ciasto, które zapewne każdy z Was choć raz jadł w dzieciństwie. Być może znacie je z domu, a może podobnie jak ja z imienin u cioci ;), albo po prostu z Waszej ulubionej cukierni.
Jeśli lubicie Nutelle i czekoladowe wypieki nie będziecie zawiedzeni. Przygotowanie tego ciacha nie przysporzy Wam raczej problemów, jest naprawdę proste, a przy tym wyjątkowo smaczne.
Klasyczny sos czekoladowy o głębokim smaku i aromacie czekolady, idealny na ciepło do lodów, naleśników, ciast i wszelkich deserów.
Jeden z moich ulubionych. Nie sposób mu się oprzeć. Jedwabiście kremowy, delikatny, nie za słodki.
Idealne ciasto francuskie, najlepszy przepis, jaki do tej pory wypróbowałam (a trochę już ich było). Ciasto wychodzi leciutkie, mocno polistkowane, delikatnie maślane, ale niezbyt tłuste.
Klasyka gatunku. Prościej już się chyba nie da, szczególnie jeśli użyjecie gotowego ciasta (koniecznie na maśle) lub domowego wcześniej przygotowanego.
Obłędnie czekoladowy, wilgotny, nieziemsko pyszny tort, któremu nie sposób się oprzeć.
Krem angielski, a w zasadzie sos, bo ma raczej płynna konsystencję, inaczej zwany custard. Jest to słodki sos używany do deserów.
To ostanie ciasto przygotowane w ramach akcji Pieczemy torty komunijne. Niech to ostatnie miejsce Was bynajmniej nie zmyli, bo ciasto jest bardzo smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane, c...
Kolejny wpis z cyklu „Pieczemy tort komunijny”. Tym razem mam dla Was tort anansowy, lekki, orzeźwiający, nie za słodki. Klasyczny jasny biszkopt mocno naponczowany syropem z ananasów, przeł...
Pod tą tajemniczą nazwą kryje się ciasto biszkoptowe z dodatkiem masła. Sporo z Was Czytelników prosiło mnie na FB o przepis na to ciasto, a więc jest. :)Biszkopt genueński jest nieco bardzi...
Wypróbowałam dwa przepisy na tę włoską babkę drożdżową – oryginalny przepis włoski i przepis zmodyfikowany przeze mnie w celu uproszczenia sobie życia przed świętami. Oryginalny dodam po świ...
Pyszna babka drożdżowa z makiem, bakaliami i Amaretto, to kolejna propozycja na wielkanocny stół. Chodź równie dobrze sprawdzi się jako wypiek Bożonarodzeniowy lub na każdą inną okazję. Mięc...
Kolejna propozycja na świąteczny stół. Puszysta, mięciutka, dość wilgotna, z wyraźną nutą kokosa. Długo zachowuje świeżość, dzięki czemu jest smaczna nawet na 3 dzień po upieczeniu. Polewa c...
To jeden z najlepszych serników na blogu i w ogóle z serników jakie jadłam. I mówię to ja, osoba, która za chałwą nie przepada. Sernik z tego przepisu jest jeszcze lepszy niż ten chałwowy, k...
Jeszcze delikatniejszy i bardziej kremowy niż znany większości sernik nowojorski. Sernik londyński jest dosłownie jedwabiście kremowy, wręcz mazisty (wszystko to za sprawą nie ubijania białe...