Szybki, zdrowy deser owocowy, który zapewne wielu z Was od czasu do czasu jadło w dzieciństwie. :)
Ciasteczka idealne na Walentynki, ale też na każdą inną okazję, Bo przecież uczucia powinniśmy sobie okazywać na co dzień, a nie tylko od święta. ;)
Makaroniki, czyli bezowe delikatne ciasteczka, z zewnątrz chrupiące, w środku delikatne, rozpływające się w ustach. Chyba każdy z ans już o nich słyszał i niemalże każdy próbował.
Pavlova czekoladowa świetnie wpisze się w słodkie walentynkowe menu. Choć równie dobrze nadaje się na każdą inną okazję lub bez niej
Przyznaję się bez bicia. Od jakiegoś czasu nie jemy sklepowej Nutelli. Od kiedy? Ano od momentu, kiedy zaczęliśmy dokładnie czytać etykiety na produktach
Wilgotny, niezbyt słodki, z lekko wyczuwalnymi procentami (oczywiście w wersji dla dorosłych). Polubią go duzi i mali. ;)
Wilgotny kawowy biszkopt, kajmak i znowu dla przełamania słodyczy krem delikatnie kawowy. Takie połączenie musi być smaczne. ;)
To jedna z najlepszych Pavlov (czy tak to się odmienia?) jakie było mi dane jeść. :) Dzięki wyraźnej nucie kawy nie jest bardzo słodka i harmonijnie współgra
Racuchów ze względu na ich kaloryczność nie robię zbyt często. Ba! W zasadzie robię je raz, góra dwa razy w roku...
Jedne z moich ulubionych ciasteczek. Kruchuteńkie, rozpływające się w ustach, przyjemnie maślane.
Moja ulubiona słodkość z dzieciństwa i pierwsza, którą zrobiłam zupełnie sama, będąc jeszcze dzieckiem.
Lukier królewski to nic innego jak mieszanka cukru pudru i białek z jaj.
Przepis na tradycyjny keks, najeżony bakaliami. Wilgotny, aromatyczny i pyszny. Ulubione ciasto mojego dziecka.
Klasyczny, puszysty i delikatny sernik przekładany paskami czekoladowego biszkopta, dzięki czemu po ukrojeniu tworzy się przyjemny dla oka widok szachownicy.
Połączenie delikatnego ucieranego ciasta na samych żółtkach z masą jabłeczno-budyniową, bitą śmietaną i chrupiącą bezą.
To przepis, z którego najczęściej robię naleśniki. Naleśniki wychodzą z niego cieniutkie, bardziej wyraziste w smaku.
Omlet jest bardzo puszysty, delikatny, mięciutki jak puch, nie sposób go nie polubić.
Naleśniki wychodzą cieniutkie, delikatne, wręcz subtelne, z delikatnym posmakiem słodyczy - świetnie sprawdzają się z nadzieniem na słodko.
Karpatka to jedne z ulubionych ciast mojego męża. I w zasadzie nie mam pojęcia, czemu do tej pory przepis na to ciacho nie znalazł się na blogu.
Ciasto, które spotkacie w sieci w różnych wersjach, choć chyba każda występuje bez pieczenia, a zmiany dotyczą głownie proporcji.
Znacznej części z Was zapewne bardzo dobrze znane ciasto ze szpinakiem, któremu ciacho zawdzięcza swą piękna, charakterystyczna barwę.
Ulubione ciasteczka mojego męża. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i mocno kokosowe w środku.
Kakaowy wilgotny biszkopt, puszysty krem nutellowy, dwie warstwy herbatników przełożone kwaskowatymi powidłami i warstwa puszystej bitej śmietany.
Klasyczne biszkoptowe ciasteczka, które pieczemy w foremkach w kształcie muszelek. Delikatne, mięciutkie, subtelnie maślane, z lekko cytrynową nutą.
Ulubione drożdżówki mojej córci. Mięciutkie, puszyste, subtelnie pachnące wanilią i skórką cytryny. Aż po brzegi wypełnione pyszną masą serową.
Bardzo delikatne, kruche i lekko ciągnące w środku. W smaku delikatnie kawowe, choć ja bym rzekła, że raczej przypominają smak cappuccino
Ciasto, które zapewne każdy z Was choć raz jadł w dzieciństwie. Być może znacie je z domu, a może podobnie jak ja z imienin u cioci ;), albo po prostu z Waszej ulubionej cukierni.
Jeden z moich ulubionych. Nie sposób mu się oprzeć. Jedwabiście kremowy, delikatny, nie za słodki.
Idealne ciasto francuskie, najlepszy przepis, jaki do tej pory wypróbowałam (a trochę już ich było). Ciasto wychodzi leciutkie, mocno polistkowane, delikatnie maślane, ale niezbyt tłuste.
Klasyka gatunku. Prościej już się chyba nie da, szczególnie jeśli użyjecie gotowego ciasta (koniecznie na maśle) lub domowego wcześniej przygotowanego.