Dzisiaj mam dla Was kolejne ciasto, które można potraktować jako wypiek świąteczny (mnie osobiście kojarzy się nieco ze świętami), ale równie dobrze można zrobić je na inne okazje. Miodowo-o...
Banalny w przygotowaniu, a pyszny, mocno wilgotny tort o wyraźnym smaku cappuccino. Mi przypadł do gustu pomimo, że za samą kawą i cappuccino nie przepadam. Mąż, który jest z kolei typowym k...
Kolejne ciasto z Listy życzeń. I musze przyznać, że jedno z najlepszych ciast z czekoladowym musem jakie jadłam… myślę, że dzieje się tak za sprawą dodatku pysznego Baileysa, który nadaje cz...
Drożdżówka, sernik i jagody w jednym cieście… z tego musiało wyjść coś pysznego. :) Zwłaszcza jeśli ciasto jest wilgotne, puszyste, lekko cytrynowe i rozpływa się w ustach, a sernik puszysty...
To już jedna z ostatnich propozycji na świąteczny słodki stół. Ale również jedna z najlepszych. Przyznam się Wam , że do tej pory nie przepadałam za mazurkami z dodatkiem kajmaku, ale albo s...
Kolejna propozycja na Wielkanocny stół. Zbliżamy się do świąt wielkimi krokami. :) Swoja drogą, zaczęliście już przygotowanie świątecznych ozdób, pisanek, pichcenie? :) Ja jestem jeszcze z t...
Kochani już jestem. :) Witam Was serdecznie po urlopie. Wróciłam wypoczęta, ale z małą kontuzją. :) Ale nic to, zapał do pracy jest, pomysłów całe mnóstwo, a zaległych przepisów, których nie...
To chyba najlepsze jagodzianki jakie do tej pory jadłam.... A przetestowałam już co najmniej kilka przepisów. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i długo zachowuje świeżość. I wierzcie mi nie p...
Jest następczynią babki Au Rhum. Ponoć w połowie XIX wieku jeden z braci Julien, słynnych paryskich cukierników, eksperymentował z przepisem na tradycyjną babkę, pozbył się bakalii i nasączy...
Ten tort zerkał na mnie ze stronic książki Czekoladowe ciasta Dr. Oetker już od dłuższego czasu i kusił i nęcił… Aż nadarzyła się okazja, ba, niebyle jaka okazja, przecież człowiek raz w rok...
Jako, że coraz bardziej myślami jestem przy świętach, sernik też jest już w wersji typowo świątecznej, czyli z dużą ilością bakalii. Jest to typowy ciężki, zbity sernik. Wspaniale wilgotny, ...
U mnie od kilku dni już nieco świątecznie… tym razem chciałam Wam zaproponować na Wielkanocny stół coś wyjątkowo pysznego, a mianowicie Wieniec Frankfurcki. Pochodzi podobno z Frankfurtu nad...
Kochani, muszę to napisać, to jeden z pyszniejszych tortów jakie jadłam (mimo że nie przepadam za bezą). Trochę pokombinowała i obawiałam się co z tego wyjdzie, a wyszło coś pysznego… wiem, ...
Pyszna chałeczka z masłem lub domowej roboty dżemem, to najlepsze śniadanie, jakie mogę sobie wyobrazić. Te sklepowe i z okolicznych piekarni zupełnie jednak nie przypominają chałek jakie ja...
Tym razem zapraszam na odrobinę czekoladowej przyjemności.. I dosłownie jest to odrobina, bo mam na myśli małe czekoladki w kształcie babeczek… Chyba, że się zapomnimy i pozwolimy sobie na k...
Dostałam niedawno w prezencie foremkę na czekoladki w kształcie serduszek i już wiedziałam, że będę musiała ją szybko wypróbować. :) Zwłaszcza, że w głowie zaświtał mi pomysł na fajne, trusk...
W sumie jest to głównie przepis na ciasto, bo farsz możemy dodać jaki tylko nam się zamarzy. :) Próbowałam już sporo przepisów na ciasto do pasztecików i zdecydowanie stwierdzam, że ten jest...
Wracam po krótkiej świątecznej przerwie. :) Przed świętami nie zdążyłam już wrzucić tego wpisu, więc teraz to nadrabiam. Może Wam się przyda, jeśli jeszcze nie macie przesytu słodkości… :) J...
Bardzo smaczny placek, na tyle uniwersalny, że równie dobrze będzie smakować z innymi owocami. Soczysty, mocno owocowy, pachnący cynamonem, a jednocześnie wabiący masą twarogową, w smaku moc...
Szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast, dlatego jak tylko znajomi podarowali mi reklamówkę antonówek, od razu wiedziałam, jak je wykorzystam. :) Tym razem nie eksperymentowałam i zro...
Powiem tak… To ciasto to obowiązkowa pozycja w jesienno-zimowym menu łasuchów. :) Choćby ze względu na dobroczynne właściwości miodu, którego w nim nie brakuje, choć jego główne zalety przyp...
Chyba dopadła mnie magia świąt. :) Coraz częściej myślę o wypiekach i słodkościach typowych dla tego okresu. Bardziej niż w innych porach roku kusi mnie teraz cynamon, goździki, kardamon, ma...
Ciasto zwane też Seromakiem to już klasyka na naszym świątecznym stole. Tym razem zachciało mi się go poza sezonem świątecznym. Dodatkowe urozmaicenie stanowi mocno wyczuwalna nuta pomarańcz...
Na pożegnanie sezonu truskawkowego postanowiłam zrobić jakiś torcik… taka forma pocieszenia ;) I muszę przyznać, że ten, na który się zdecydowałam, nie tylko mi, ale reszcie domowników też b...
Ostatnie podrygi truskawek, także najwyższa pora, żeby zrobić przetwory… w tym roku padło na konfitury, niezapomniany smak, według babcinej receptury… moje urozmaicenie to dodatek białej cze...
Pyszna, mocno naponczowana i wręcz rozpływa się w ustach Wuzetka. A przy okazji jest prosta w przygotowaniu, bo to ciasto to nic innego jak dwa kakaowe blaty biszkoptowe mocno naponczowane