Kochani już jestem. :) Witam Was serdecznie po urlopie. Wróciłam wypoczęta, ale z małą kontuzją. :) Ale nic to, zapał do pracy jest, pomysłów całe mnóstwo, a zaległych przepisów, których nie...
To chyba najlepsze jagodzianki jakie do tej pory jadłam.... A przetestowałam już co najmniej kilka przepisów. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i długo zachowuje świeżość. I wierzcie mi nie p...
Jest następczynią babki Au Rhum. Ponoć w połowie XIX wieku jeden z braci Julien, słynnych paryskich cukierników, eksperymentował z przepisem na tradycyjną babkę, pozbył się bakalii i nasączy...
Ten tort zerkał na mnie ze stronic książki Czekoladowe ciasta Dr. Oetker już od dłuższego czasu i kusił i nęcił… Aż nadarzyła się okazja, ba, niebyle jaka okazja, przecież człowiek raz w rok...
Jako, że coraz bardziej myślami jestem przy świętach, sernik też jest już w wersji typowo świątecznej, czyli z dużą ilością bakalii. Jest to typowy ciężki, zbity sernik. Wspaniale wilgotny, ...
U mnie od kilku dni już nieco świątecznie… tym razem chciałam Wam zaproponować na Wielkanocny stół coś wyjątkowo pysznego, a mianowicie Wieniec Frankfurcki. Pochodzi podobno z Frankfurtu nad...
Kochani, muszę to napisać, to jeden z pyszniejszych tortów jakie jadłam (mimo że nie przepadam za bezą). Trochę pokombinowała i obawiałam się co z tego wyjdzie, a wyszło coś pysznego… wiem, ...
Zupełne przeciwieństwo naszych tradycyjnych pączków. Zastanawiam się nawet czy powinny się nazywać paczkami. :) Ciężki, zbite, wilgotne, mocno nasączone syropem cynamonowym. Bardzo syte, nie...
Kolejna inspiracja na walentynki. :) Choć, przyznam, że ja bym się nie pogniewała, jakbym dostała takie serduszko z jakiejkolwiek innej okazji, a najlepiej bez. ;)Serduszka to klasyczne obłę...
Gdyby nie gruba warstwa lukru chciałoby się rzec, że są to pączki w wersji light. Pączusie smakują jak bułeczki cynamonowe. Są sprężyste, pulchne, mięciutkie. Najlepsze w dniu upieczenia, pó...
Sernik, w którym zakochała się cała nasza rodzinka. Smakuje po prostu bajecznie, jeśli lubicie pierniki i pierniczki to jestem pewna, że również przypadnie Wam do gustu. Serniczek jest jedwa...
Mocno czekoladowy, bardzo wilgotny torcik, z wyraźną nutą alkoholu, a więc zdecydowanie nie dla dzieci. Za sprawą czekolady dość słodki, więc nie da się go jeść zbyt dużo, ale dzięki temu ni...
Czy pamiętacie je jeszcze? Gdy ja byłam dzieckiem były niemalże w każdej cukierni. :) A może w odwiedzanych przez Was cukierniach nie były aż tak popularne? Ja w każdym razie mam do nich ogr...
Przepyszne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Kakawy biszkopt przełożony masą kajmakową, kremem na bazie mleka w proszku i domowym dżemem śliwkowym, który z powodzeniem można zastąpić po...
Mięciutkie, puszyste i rozpływające się w ustach bułeczki. Tak pyszne, że ciężko się od nich „oderwać”. ;) Idealne na drugie śniadanko lub podwieczorek, w sam raz dla dzieci. I wiem co mówię...
Powiem szczerze, że nie sądziłam, że te rogaliki aż tak mi zasmakują. Jeśli chodzi o drobne wypieki, to wolę je z reguły w wersji kruchej. Drożdżowe wolę babki i ciasta tudzież drożdżówki. A...
Moja kolejna wariacja na temat szarlotki. Tm razem wersja z dodatkiem białego wina, które jest prawie niewyczuwalne, subtelnie tylko podkreśla winność jabłek. Ciasto bardzo kruche, delikatne...
Witajcie po przerwie, trochę się rozchorowałam i nie miałam siły i weny, żeby piec, ale wracam już powoli do siebie i postaram się nadrobić zaległości.Wracając do wypieku... To chyba klasyka...
Klasyczna szarlotka na kruchym waniliowym cieście z pysznym nadzieniem jabłecznym, w którym zapach wanilii i cynamonu wzajemnie cudownie się przenikają. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło j...
To moja pierwsza przygoda z pleśniakiem. Wiem, wiem, pewnie się dziwicie, bo to ciasto można znaleźć na większości blogów, a przepis na niego można znaleźć zapewne w każdym babcinym kajecie....
Na Facebooku pokazywałam Wam ten torcik już około tygodnia temu. Teraz – w końcu – pora na jego premierą na blogu. :) Nie wróciłam wprawdzie jeszcze na stałe do blogowania (to nastąpi dopier...
Pyszny, dość lekki torcik, którego podstawą jest ciasto w smaku przypominające ciasto półkruche, choć przygotowuje się je raczej jak ciasto ucierane. Wierzch obydwu blatów ciasta pokryty jes...
Dziś mam dla Was obłędne ciasto, któremu bardzo trudno było mi się oprzeć. Połączenie czekoladowego truflowego ciasta bez grama mąki z lekkim piankowym musem cytrynowym. Samo ciasto ma bardz...
W zasadzie to nie wiem czemu do tej pory nie dodałam na blog przepisu na jedne z bardziej popularnych ciastek. Może wynika to trochę z faktu, że ja sama nie przepadam za tymi ciastkami, ale ...
Puszysta waniliowa pianka otoczona cienką warstwą gorzkiej czekolady. W smaku do złudzenia przypomina pierwowzór, którego nazwy tu wymieniać nie będę, ale zapewne większość z Was ma do niego...
Pyszna, mocno naponczowana i wręcz rozpływa się w ustach Wuzetka. A przy okazji jest prosta w przygotowaniu, bo to ciasto to nic innego jak dwa kakaowe blaty biszkoptowe mocno naponczowane