To murzynek, który dawniej bardzo często piekła moja mama. Przepis spisała do zeszytu prawdopodobnie z jakiegoś kartkowanego kalendarza lub gazety.
A ja mam dziś dla Was tort jagodowo—cytrynowy. Orzeźwiający, wilgotny, niezbyt słodki i taki typowo letni.
Kremowy i nieco egzotyczny sernik z wyraźną nutą mango, w sam raz na lato.
Poniżej przepis na puszysty i wilgotny sernik mojej mamy. Nadal, mimo upływu lat, uważam, że jest to jeden z najlepszych serników, jakie jadłam
Lekki biszkopt wypełniony po same brzegi musem truskawkowym. Minimalizm, ale za to jaki smaczny. Jeśli podobnie jak ja uwielbiacie truskawki, t
Pyszne puszyste ciacho z wyraźną kawową nutą. Na całość składają się dwa blaty biszkoptowe przełożone Nutellą, kawą pianką i masą śmietankową z lekko cytrynową nutą.
Ten sernik ma pewnie z milion kalorii, ale wychodzi tak pyszny, że nie można mu się oprzeć.
Nawet sobie nie wyobrażacie jak bardzo nie mogę się już doczekać wiosny. I te babeczki są właśnie jednym z przejawów mojej tęsknoty za ciepłem
Pavlova czekoladowa świetnie wpisze się w słodkie walentynkowe menu. Choć równie dobrze nadaje się na każdą inną okazję lub bez niej
Wilgotny, niezbyt słodki, z lekko wyczuwalnymi procentami (oczywiście w wersji dla dorosłych). Polubią go duzi i mali. ;)
Wilgotny kawowy biszkopt, kajmak i znowu dla przełamania słodyczy krem delikatnie kawowy. Takie połączenie musi być smaczne. ;)
To jedna z najlepszych Pavlov (czy tak to się odmienia?) jakie było mi dane jeść. :) Dzięki wyraźnej nucie kawy nie jest bardzo słodka i harmonijnie współgra
Nieziemsko czekoladowy tort brownies, przekładany musem czekoladowy i masą kajmakowo-orzechowo-kokosową.
Klasyczny, puszysty i delikatny sernik przekładany paskami czekoladowego biszkopta, dzięki czemu po ukrojeniu tworzy się przyjemny dla oka widok szachownicy.
Ciasto idealne na jesień i zimę, można rzec, że nawet trochę w klimacie świątecznym. Miodowe blaty przełożone nadzieniem ze smażonych jabłek i kremem budyniowym.
Połączenie delikatnego ucieranego ciasta na samych żółtkach z masą jabłeczno-budyniową, bitą śmietaną i chrupiącą bezą.
Dokładnie takie, jak sobie wyobrażałam - mięciutkie, nie za suche, o wyrazistym aromacie korzennym.
Karpatka to jedne z ulubionych ciast mojego męża. I w zasadzie nie mam pojęcia, czemu do tej pory przepis na to ciacho nie znalazł się na blogu.
Ciasto, które spotkacie w sieci w różnych wersjach, choć chyba każda występuje bez pieczenia, a zmiany dotyczą głownie proporcji.
Znacznej części z Was zapewne bardzo dobrze znane ciasto ze szpinakiem, któremu ciacho zawdzięcza swą piękna, charakterystyczna barwę.
Kakaowy wilgotny biszkopt, puszysty krem nutellowy, dwie warstwy herbatników przełożone kwaskowatymi powidłami i warstwa puszystej bitej śmietany.
Klasyczne biszkoptowe ciasteczka, które pieczemy w foremkach w kształcie muszelek. Delikatne, mięciutkie, subtelnie maślane, z lekko cytrynową nutą.
Sernik, który przypadnie do gusty zwłaszcza fanom masła orzechowego i ... dzieciom. ;) Masło orzechowe jest tylko subtelnie wyczuwalne, a smak i aromat delikatny.
Bardzo delikatne, kruche i lekko ciągnące w środku. W smaku delikatnie kawowe, choć ja bym rzekła, że raczej przypominają smak cappuccino
Ciasto, które zapewne każdy z Was choć raz jadł w dzieciństwie. Być może znacie je z domu, a może podobnie jak ja z imienin u cioci ;), albo po prostu z Waszej ulubionej cukierni.
Jeśli lubicie Nutelle i czekoladowe wypieki nie będziecie zawiedzeni. Przygotowanie tego ciacha nie przysporzy Wam raczej problemów, jest naprawdę proste, a przy tym wyjątkowo smaczne.
Bardzo smaczne połączenie delikatnego kruchego ciasta z kremem cytrynowym i malinami
Lekko cytrynowy sernik na zimno z porzeczkami na chrupiącym spodzie z musli i białej czekolady.
Klasyka gatunku. Prościej już się chyba nie da, szczególnie jeśli użyjecie gotowego ciasta (koniecznie na maśle) lub domowego wcześniej przygotowanego.
To już któryś z kolei sernik czekoladowy na słodkich fantazjach. Sama nie wiem, który jest najlepszy, ale każdy jest nieco inny.