Bardzo smaczne, wilgotne i mięciutkie muffinki marchewkowe o korzennym aromacie. Te muffinki są idealne na jesienną porę.
Holenderska odmiana szarlotki, czyli Hollandse appeltaart. Tak na dobrą sprawę niewiele różni się od naszej polskiej szarlotki.
Serniczki, które zniknęły u nas w mgnieniu oka. Wilgotna, jedwabiście kremowa, dyniowa masa, z przyjemną nutą cynamonu i aromatem skórki z pomarańczy.
Wilgotne, mięciutkie, cudownie pachnące cynamonem, skórką pomarańczową i przeprawami korzennymi.
Szarlotki nigdy mi się chyba nie znudzą. A nadchodząca powoli jesień nastraja wyjątkowo jabłecznikowo i szarlotkowo.
Ciasto jest kruchuteńkie, cienkie i delikatnie chrupiące, z przyjemną waniliową nutą. A jabłuszka mięciutkie, przyjemnie rozpływające się w ustach, ale nie „rozciapciane”.
Krucha migdałowa tarta pokryta skarmelizowanymi morelami. Z delikatnie wyczuwalną nutą cynamonu.
Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach bułeczki. Mogłabym na ich temat mówić same ochy i achy, bo naprawdę są genialne. Maślane, ale jednocześnie bardzo puszyste.
Pączki, które mnie - fance cynamonu - bardzo przypadły do gustu...
Przepisów na pierniczki jest już na blogu kilka. Ale te wydały mi się na tyle smaczne, że uznałam, iż kolejny przepis nie zaszkodzi. :)
Dokładnie takie, jak sobie wyobrażałam - mięciutkie, nie za suche, o wyrazistym aromacie korzennym.
Kruchuteńka, rozpływająca się w ustach szarlotka mojej mamy, która obok tej babcinej jest najczęściej serwowana w naszym domu.
Puszyste, mięciutkie ciasto ucierane, o delikatnym bananowym smaku i intensywnym cynamonowym aromacie.
Dziś mam dla Was szarlotkę. Dla mnie szarlotka (przez niektórych zwana jabłecznikiem) jest jednym z tych ciast, które przywołują mnóstwo wspomnień i zdecydowanie kojarzą mi się z dzieciństwe...
Zostało mi trochę masy makowej przygotowanej do sernika i zastanawiałam się jak ją wykorzystać, aż tu wpadł mi w ręce taki oto przepis. Wspaniałe, jesienne połączenie pachnącego cynamonem, k...
Tradycyjne niemieckie pierniczki, przez wielu uważane za najlepsze na świecie. Ja również przychylam się do tej opinii. Odkąd pierwszy raz ich spróbowałam, wiedziałam, że na zawsze będą już ...
Bardzo smaczny placek, na tyle uniwersalny, że równie dobrze będzie smakować z innymi owocami. Soczysty, mocno owocowy, pachnący cynamonem, a jednocześnie wabiący masą twarogową, w smaku moc...
Chcemy z rodzinką nacieszyć się śliwkami, więc dziś też będzie śliwkowo. Tym razem jednak połączyłam je z ciastem drożdżowym i kruszonką. Klasyczne połączenie, a tak cieszy. :) Jest wilgotne...
Szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast, dlatego jak tylko znajomi podarowali mi reklamówkę antonówek, od razu wiedziałam, jak je wykorzystam. :) Tym razem nie eksperymentowałam i zro...
A oto moja kolejna wielka miłość! Chyba nie jestem stała w uczuciach. ;) Jeszcze kilka dni temu zachwycałam się tradycyjnym polskim piernikiem na miodzie, a już dziś pieje z zachwytu nad tym...
Na wstępie powiem tak, to najlepsza, najwspanialsza szarlotka, jaką kiedykolwiek jadłam! :) Od dawna wiedziałam, że czekolada z jabłkami w wypiekach wspaniale smakuje, ale nigdy nie jadłam t...
Faktycznie zasługują na miano koneserek. Jedne z lepszych ciasteczek owsianych, jakie jadłam, chrupiąc, ale jednocześnie niesamowicie wilgotne i owocowe dzięki jabłku i rodzynkom. A jak wspa...
Zapowiada się tydzień muffinkowy ;)… mam teraz wyjątkowo mało czasu, a przygotowanie tego rodzaju słodkości nie zabiera go dużo. :)Tym razem połączenie truskawki i banana w aromatycznym cyna...
W planach miałam inne ciasto (pojawi się tu niebawem), ale zabrakło mi do niego jednego z głównych składników, więc poszukałam w sieci szybko, co mogłabym upiec z tego, co akurat mam w lodów...
Klasyka. Pyszna, lekka jak puch, mało kaloryczna biszkoptowa rolada z musem jabłkowym. Mus wzbogacony jest nutą cynamonu i goździków. Dzięki czemu jego aromat unosi się po całej kuchni, a sa...
Pyszna szarlotka w cieście z mąki razowej. Ciasto jest kruchutkie z cynamonową nutą i delikatnym karmelowym i miodowym posmakiem. Nadzienie dość klasyczne, z nutą cynamonu, wzbogacone o orze...
Gdyby nie gruba warstwa lukru chciałoby się rzec, że są to pączki w wersji light. Pączusie smakują jak bułeczki cynamonowe. Są sprężyste, pulchne, mięciutkie. Najlepsze w dniu upieczenia, pó...
Moja kolejna wariacja na temat szarlotki. Tm razem wersja z dodatkiem białego wina, które jest prawie niewyczuwalne, subtelnie tylko podkreśla winność jabłek. Ciasto bardzo kruche, delikatne...
Klasyczna szarlotka na kruchym waniliowym cieście z pysznym nadzieniem jabłecznym, w którym zapach wanilii i cynamonu wzajemnie cudownie się przenikają. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło j...
Klasyczny kruchy spód wzbogacony o aromat rumu wypełniona zapiekaną masą śmietanową i cynamonowymi śliwkami. Nie wiem czemu, ale uwielbiam smak i zapach śliwek w połączeniu z rumem i cynamon...