KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Fińskie pierniczki korzenne

Przyg: 25 min Pieczenie: 12 min
Łatwy
Porcje: 40
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_1209.JPG

Składniki:

  • Na ok. 40-50 szt. (w zależności od wielkości foremki użytej do wycinania):

    Ilość Składnik
    200 g masła
    syropu korzennego (ewentualnie ciemnego miodu)
    cukru
    mąki
    jajka
    mielonego kardamonu
    mielonego cynamonu
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    sody

Sposób przygotowania

Masło, syrop, przyprawy oraz cukier wymieszać mikserem. Miksując dodawać jajka, aż powstania puszysta jasnobrązowa masa. Przesiać do niej mąkę z sodą. Zagnieść ciasto, uformować kulę (będzie się lepić, ale po schłodzeniu będzie idealne do wałkowania). Odłożyć do lodówki na 1 h.

Schłodzone ciasto rozwałkować (w miarę potrzeby podsypując nieco mąką) na placek o grubości ok. 5 mm, okrągła foremką lub niewielką szklanką wycinać pierniczki. Piec 10-12 minut w temperaturze 180°C, aż nabiorą brązowo złocistego koloru. Pierniczki udekorować lukrem .

Smacznego :)

Fińskie pierniczki korzenne

Ocena:
Przyg: 25 min Pieczenie: 12 min
Łatwy
Porcje: 40



Jako że sezon pierniczkowy rozpoczął się u mnie już jakiś czas temu, a do świąt coraz bliżej, na pewno będą się u mnie pojawiać dość często różne typowo świąteczne ciasteczka i pierniczki, ale żeby Was nie zanudzić monotematycznością postaram się, żeby te ciasteczka tudzież pierniczki były różnorodne i pochodziły z różnych stron świata. Potem te wszystkie ciasteczka zostaną ładnie zapakowane i obdarujemy nimi bliższą i dalsza rodzinkę i przyjaciół, wiec sami rozumiecie, trochę muszę tego zrobić, żeby było czym obdarowywać. ;))

Tym razem przedstawiam pierniczki fińskie, różnią się nieco od naszych tradycyjnych, są mniej miodowe, a bardziej korzenne, wyczuwamy w nich mocno nutę kardamonu, cynamonu, ale też imbiru, co nadaje im swoistego „pazura”. Mi bardzo przypadły do gustu jako mała odmiana od naszych polskich pierników na miodzie, zwłaszcza, że ostatnio trochę się rozchorowałam, i z racji na miodową kurację, mam już przesyt tego miodowego dobrodziejstwa. ;)) Dodatkową ich zaletą jest to, że mozna je piec tuż przed świętami, nie potrzebują leżakowania, od razu sa mięciutkie. :) Przepis zaczerpnięty z gazetki „101 przepisów – Słodkości na Święta, Świat kobiety”



Serdecznie Wam polecam :)

IMG_1232.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ula Ula
    2015-12-03 00:34:43

    Ja robiłam w tamtym roku z miodem nektarowo-spadziowym i przyprawą korzenną z paczki - wciąż wyszły przepyszne i w tym roku obowiązkowo piekę właśnie te :) PS: Pięknie wyglądają z polewą lukrową w kolorze ecru - zrobioną z cukru pudru z dodatkiem tapioki

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-17 13:50:21

    @Flusso - piękne Ci wyszły, cieszę się, że smakują :)) pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • flusso flusso
    2011-12-17 09:13:26

    Zrobiłam, pyszne są! http://mniamusne.blox.pl/2011/12/Finskie-pierniczki-korzenne.html ;)

    Twój komentarz
  • onionchoco onionchoco
    2011-12-16 15:14:55

    Wyglądają bardzo przekonująco... do zjedzenia!

    Lukier zastygł jak szron na szybach :)

    Twój komentarz
  • Olciaky vel Olcik Olciaky vel Olcik
    2011-12-04 11:12:37

    Ja przed chwilą zagniatałam ciasto na Lebkuchen od Dorotuś i powiem Ci, że bardzo podobny przepis i wykonanie;)

    Ale pachną mi teraz ręce..

    mm..

    Twój komentarz
  • Olciaky vel Olcik Olciaky vel Olcik
    2011-12-03 16:36:24

    Pyszności:)))

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlareweicz Jolanta Szyndlareweicz
    2011-12-01 14:22:49

    cudowne ...ale ani syropu korzennego, ani ciemnego miodu nie mam ...sam lipowy:( a szkoda bo tak patrzą na mnie te pierniczki i się uśmiechaja:)

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-12-01 05:49:02

    mmm...

    piękne zdjęcia i cduowne pierniki.

    święta już mogą przyjsc, skoro i pierniki są!

    Twój komentarz
  • mniamusne.blox.pl mniamusne.blox.pl
    2011-11-30 21:22:50

    Porywam cały pakiecik :)))

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-11-30 21:13:57

    @Asiu nie ma za co :) a dodatek syropu naprawdę polecam, bo pierniczki z nim wychodzą cudne :) poza tym można go dodawać w zimowe wieczory do herbatki, drinków, grzańca... także się nie zmarnuje ;)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-11-30 17:05:04

    Dziękuję ślicznie za odpowiedź:):) zaopatrzę się w takim razie:)

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2011-11-30 11:41:58

    Slicznie wygladaja, zdjecia zachwycajace :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-11-30 11:04:21

    @Joanna - Asiu, dziękuję serdecznie za przemiły komentarz! :)) A pierniczki jak najbardziej polecam na Święta i nie tylko :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-11-30 11:01:11

    @Angie - jak najbardziej polecam.

    @DarkAngelika - już pora, żeby nimi pachniało :)

    @PannaMalwinna - dziękuję i polecam serdecznie :)

    @Martex.82 - dziękuję serdecznie

    @Asiek - Asiu, syrop korzenny ma w swojej ofercie np Herbapol, więc można go kupić w większych sklepach i na pewno sklepach zielarskich, ja kupowałam swój jakiś czas temu w Makro, są też na allegro np. Monin-Spice, z tego co wiem nawet lepszy niż ten Herbapolu. Można też zrobić samemu, przepis tutaj np. http://www.beawkuchni.com/2010/11/korzenny-syrop-imbirowy.html

    pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Joanna Joanna
    2011-11-30 10:48:35

    Wyglądają wspaniale. Nie pamiętam kiedy jakieś łakocie na blogach zrobiły na mnie większe wrażenie.

    Mam swój sprawdzony przepis na pierniczki, ale w tym roku zrobię je z połowy porcji, by upiec jeszcze te. Cudo :)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-11-30 10:24:56

    Cudownie wyglądają w tej świątecznej scenerii... Zrobiłabym, tylko co to jest en syrop korzenny? gdzie to można kupić?

    Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • martex.82 martex.82
    2011-11-30 08:29:23

    mmm zapachniało Świętami, cudne pierniczki

    Twój komentarz
  • Panna Malwinna Panna Malwinna
    2011-11-30 08:25:47

    cudowne! chętnie pokuszę się o takie na święta;)

    pozdrawiam

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2011-11-30 07:27:46

    Aż mi zapachniało świętami ;)

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2011-11-30 07:17:06

    Przepysznie wyglądają! Koniecznie musze wypróbować!

    Twój komentarz

Fińskie pierniczki korzenne

Fińskie pierniczki korzenne

Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 12 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 40

Opis



Jako że sezon pierniczkowy rozpoczął się u mnie już jakiś czas temu, a do świąt coraz bliżej, na pewno będą się u mnie pojawiać dość często różne typowo świąteczne ciasteczka i pierniczki, ale żeby Was nie zanudzić monotematycznością postaram się, żeby te ciasteczka tudzież pierniczki były różnorodne i pochodziły z różnych stron świata. Potem te wszystkie ciasteczka zostaną ładnie zapakowane i obdarujemy nimi bliższą i dalsza rodzinkę i przyjaciół, wiec sami rozumiecie, trochę muszę tego zrobić, żeby było czym obdarowywać. ;))

Tym razem przedstawiam pierniczki fińskie, różnią się nieco od naszych tradycyjnych, są mniej miodowe, a bardziej korzenne, wyczuwamy w nich mocno nutę kardamonu, cynamonu, ale też imbiru, co nadaje im swoistego „pazura”. Mi bardzo przypadły do gustu jako mała odmiana od naszych polskich pierników na miodzie, zwłaszcza, że ostatnio trochę się rozchorowałam, i z racji na miodową kurację, mam już przesyt tego miodowego dobrodziejstwa. ;)) Dodatkową ich zaletą jest to, że mozna je piec tuż przed świętami, nie potrzebują leżakowania, od razu sa mięciutkie. :) Przepis zaczerpnięty z gazetki „101 przepisów – Słodkości na Święta, Świat kobiety”



Serdecznie Wam polecam :)

Składniki

  • Na ok. 40-50 szt. (w zależności od wielkości foremki użytej do wycinania):

    Ilość Składnik
    200 g masła
    syropu korzennego (ewentualnie ciemnego miodu)
    cukru
    mąki
    jajka
    mielonego kardamonu
    mielonego cynamonu
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    sody

Sposób przygotowania

Masło, syrop, przyprawy oraz cukier wymieszać mikserem. Miksując dodawać jajka, aż powstania puszysta jasnobrązowa masa. Przesiać do niej mąkę z sodą. Zagnieść ciasto, uformować kulę (będzie się lepić, ale po schłodzeniu będzie idealne do wałkowania). Odłożyć do lodówki na 1 h.

Schłodzone ciasto rozwałkować (w miarę potrzeby podsypując nieco mąką) na placek o grubości ok. 5 mm, okrągła foremką lub niewielką szklanką wycinać pierniczki. Piec 10-12 minut w temperaturze 180°C, aż nabiorą brązowo złocistego koloru. Pierniczki udekorować lukrem .

Smacznego :)