Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 10 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 40
Tym razem ekspresowe pierniczki, szybkie w przygotowaniu i do szybkiej konsumpcji, więc można je zrobić tuż przed Wigilią. Pierniczki po upieczeniu są miękkie, później tylko nieco twardnieją, ale spokojnie nie połamiemy sobie na nich zębów, ponieważ są raczej kruche i po ugryzieniu rozpływają się w ustach. Jednakowoż, moim zdaniem, najlepsze będą jak troszkę poleżą w puszce. Moje robiłam z przeznaczeniem "zawieszenia" na choince, więc nie dodawałam cukru, tylko sam miód, a mimo to są smaczne. A jaka frajda przy dekorowaniu pierniczków. :) Ja w tym roku po raz pierwszy dekorowałam pierniczki wspólnie z moją małą córą i było hmmmm… wesoło ;)… szczególnie mała miała masę atrakcji z tym związanych… ja trochę mniej, bo musiałam co jakiś czas odganiać małego skrzata podkradającego mi lukier, pierniki i perełki… ;)) Przepis od Dorotus.
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
mąki żytniej pełnoziarnistej | |
duże jajka | |
cukru pudru | |
masła, roztopionego | |
miodu | |
przyprawy do piernika | |
kakao | |
sody oczyszczonej |
Ilość | Składnik |
---|---|
białko ze średniego jajka | |
cukru pudru |
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Cukier puder i białko utrzeć drewnianą łyżką na bardzo gęsty lukier. Dowolnie udekorować.
Smacznego :)