Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 80 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Forma: 11x36 cm
Szczerze mówiąc nie planowałam robić tego ciasta, zwłaszcza, że pierników u nas w te święta „dostatek” ;). Ale jak tylko przeczytałam składniki, stwierdziłam, że jednak muszę upiec jeszcze jeden. :) I powiem Wam, absolutnie nie żałuję. To najbardziej wilgotny i mięciutki piernik jaki kiedykolwiek jadłam. To głównie jabłka nadają mu tej wilgoci. Ciasto jest wilgotne i rozpływa się w ustach. Dodatkowo bakalie i wspaniały korzenny zapach… czego chcieć więcej? :) Jeśli starczy Wam jeszcze chęci, czasu i zapału na kolejny piernik, to serdecznie polecam ten oto okaz. ;) Przepis autorstwa Anny Płochockiej.
| Ilość | Składnik |
|---|---|
| jabłek | |
| cukru | |
| cynamonu | |
| duże jajka | |
| mąki | |
| kakao | |
| miodu płynnego | |
| oleju | |
| sody oczyszczonej | |
| masła | |
| przyprawy do piernika | |
| garść rodzynek |
| Ilość | Składnik |
|---|---|
| czekolady gorzkiej | |
| śmietanki 30 % |
| Ilość | Składnik |
|---|---|
| gorzkiej czekolady | |
| śmietanki 30 % |
Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i umieścić w misce. Zasypać cukrem i cynamonem. Odstawić na 1-1,5 godziny.
Przesianą mąkę wymieszać z kakao, miodem oraz sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać jabłka, dokładnie wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, przestudzić.
Płynne masło dodać do ciasta razem z roztrzepanymi żółtkami oraz łyżką oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek oraz bakalie. Delikatnie wymieszać.
Dużą podłużną blachę (u mnie długa keksówka 36 x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć przygotowane ciasto.
Piec około 1 godziny (w keksówce, z uwagi na to, że ciasto jest wyższe trzeba piec dłużej, ok. 1,5 godziny), sprawdzając drewnianym patyczkiem czy piernik jest gotowy (patyczek powinien być suchy).
Studzić w blasze, po wystudzeniu polać przygotowaną polewą czekoladową (czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stale mieszając).
Smacznego :)