Tarta z truskawkami

Tagi: ciasto owocowe, tarta z owocami, tarta, tarta z truskawkami, malokalorii, ciasto z owocami, ciasto kruche, ciasta z owocami, ciasta kruche i tarty, tarty, kruche z owocami

Tarta z truskawkami

Klasyczna tarta z owocami. Prosta i szybka w przygotowaniu, dzięki orzeźwiającym truskawkom idealna na obecne upały, szczególnie, jeśli schłodzimy ją w lodówce. Mimo, że to klasyka, my od czasu do czasu do niej wracamy, ale nie z sentymentu, a dla walorów smakowych i zapewniam Was to ciasto znika wtedy szybciej niż się pojawiło ;)... a największą słabość ma do niej mój małżonek ;)... choć córeczka też nie odmawia ;) Jeśli jeszcze nie wypróbowaliście klasycznej tarty polecam to nadrobić. :)

Składniki


Ciasto:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 100 g zimnego masła

  • 1 jajko

 

Dodatkowo:

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (najlepiej domowy)

  • 1 galaretka truskawkowa

  • świeże truskawki lub inne owoce

Przygotowanie

Przesianą mąkę, cukier wsypać do miski miksera lub do malaksera. Dodać pokrojone masło i miksować do wyrobienia ciasta (aż powstaną okruszki, jak na kruszonkę). Jajko rozkłócić i dodać do kruszonki, dalej miksując, do połączenia się składników, gdyż ciasto kruche nie lubi długiego. Ciasto można też zagnieść ręcznie. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

Piekarnik nastawić na 180 °C.

Ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej o około 2-3 cm od dna formy na tarte (u mnie grubość ok. 3-4 mm). Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dno i brzegi formy, przycinając wystające brzegi ciasta. Spód tarty podziurkować widelcem.

Tartę przykryć papierem do pieczenia i położyć coś lekkiego na papierze, by nieco go obciążyć. Piec ok. 15 minut. Zdjąć papier i obciążenie i piec jeszcze ok 5-7 minut (aż tarta lekko się przyrumieni).  Studzić w formie.

W czasie chłodzenia ciasta przygotować budyń i galaretkę. Wystudzić. Owoce pokroić.

Ostudzony budyń wyłożyć na ciasto, na nim ułożyć świeże owoce, zalać tężejąca galaretką. 

Smacznego :)

Dodaj komentarz

* Twój adres email nie bedzie opublikowany.

18 komentarzy

  • Gregor said

    Kochana, ach te twoje arcydzieła kulinarne!Gdybym ja tak potrafiła, ale cóż przynajmniej u ciebie oko pocieszę.

  • Anonymous said

    Kasiu, super przepis, wyszła taka jak powinna być spód idealnie kruchy, a góra niebo w gębie. dzięki za kolejny idealny przepis

  • slodkiefantazje said

    @Gregor próbuj, bo to nic trudnego i możesz sama miło się zaskoczyć i nie będziesz wtedy musiała cieszyć oka u mnie. :)<br />@Aniłekfiołek - super, cieszę się<br />@Anonimowy polecam się na przyszłość :)

  • Asia said

    Czym można obciążyć to ciasto w piekarniku? Słyszałam o fasoli...

  • SlodkieFantazje said

    @Asia - można suchą fasolą, grochem, kaszą, ryżem etc. wysypanym na papier ro wypieków.

  • Proste Przepisy Kulinarne said

    Świetna sprawa! Obecnie truskawki bardzo staniały, więc można sobie pozwolić na odrobinę przyjemności. :-) Sama też przygotowałam tartę z pierwszych truskawek, które tylko się pojawiły, ale nie były jeszcze tak dobre jak te, które można kupić obecnie. Polecam: http://www.prosteprzepisykulinarne.com/2012/05/tarta-z-truskawkami.html :-)

  • Magda said

    Też zrobiłam, tylko galaretka troszkę mi się wylewała bokami :(

  • Ania said

    Pomocy! Moja tarta już w lodówce a nie mam papieru do pieczenia! Czym innym mogę ją przykryć?

  • SlodkieFantazje said

    można zastąpić papier folią aluminiową i na nią wysypać coś co obciaży ciasto, np. suchy groch, fasolę etc... można też tylko ponakluwać ciasto widelcem i pominąć już papier :)

  • b said

    Ciasto wyszło mi strasznie twarde, nie jest spieczone tylko lekko zarumienione, więc nie mogło sie za długo chyba piec :(

  • SlodkieFantazje said

    @b - ciasto wychodzi twarde, gdy zbyt długo je wyrabiamy, kruche ciasto należy wyrabiać chwilę, tylko do połączenia się składników... powinno wyjść miękkie i kruche

Konsola diagnostyczna

Lista błędów na stronie: