Sernik chałwowy

Tagi: wielkanoc, sernik z chałwą, pyszny sernik, serniki i ciasta serowe, chałwa, Boże Narodzenie, serniki pieczone, serniki, sernik, wielkanoc

Sernik chałwowy

Ten sernik chałwowy, długo już chodził mi po głowie i w końcu musiałam go zrobić, choć planowałam sernik tiramisu. :) Byłam bardzo ciekawa tego serniczka, kusił mnie, ale trochę się go obawiałam, bo nie przepadam za chałwą. Tymczasem okazało się, że moje obawy były całkowicie nieuzasadnione. Sernik wyszedł pyszny, delikatnie chałwowy i mało słodki. A konsystencja – taką jaką lubię w sernikach najbardziej, a mianowicie jedwabiście gładka, bardzo kremowa, sernik wprost rozpływa się w ustach. Wspaniale smakuje w połączeniu z dobra kawką. Myślę też, że idealnie sprawdzi się na świątecznym stole obok bab i mazurków. Jeśli jeszcze wahacie się czy robić sernik i jaki, a lubicie chałwę, to powiem Wam, zróbcie ten. Zapewniam Was, że zadowoli podniebienia nie tylko fanów chałwy. :) Inspiracja na przepis stąd , ale doś istotnie zmieniłam składniki, ich proporcje i sposób przygotowania (mam swójulubiony i sprawdzony sposób na sernik i ciężko mnie przekonać do innych). :) Gorąco Wam polecam!

Składniki

Składniki na spód:

  • 150 g ciastek digestive w mlecznej czekoladzie

  • 60 g miękkiego masła

Składniki na masę*:

  • 900 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie

  • 5 jajek

  • 1/2 szklanki cukru pudru (można odrobinę więcej)

  • 200 ml śmietany kremówki, nieubitej

  • 350 g ulubionej chałwy, pokruszonej i rozdrobnionej widelcem

  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)

Składniki na polewę:

  • 200 g chałwy

  • ½ szklanki śmietanki kremówki

Przygotowanie

Przygotowanie spodu:

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, przesypać do miski, dodać miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). Schłodzić przez chwilę w lodówce.

Przygotowanie masy serowej:

Ser utrzeć z cukrem, dodać resztę składników (łącznie z rozdrobnioną chałwą), zmiksować na gładką masę.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut w kąpieli wodnej (na najniższej półce piekarnika ustawiamy blachę wypełnioną gorącą wodą, na wyższej półce ustawiamy tortownicę z ciastem). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Przygotować polewę (śmietankę zmiksować z pokruszoną chałwą i chwilę podgrzać). Rozsmarować na wierzchusernika. Chwilę schłodzić.

Ps. Jeśli będziemy trzymać się zasad sernik wychodzirówniutki jak stół i nie opada ani nie pęka. :)

*wszystkie składniki na masę powinny mieć temperaturępokojową

Smacznego :)

 

 

 

Dodaj komentarz

* Twój adres email nie bedzie opublikowany.

34 komentarzy

  • Majana said

    Piękny! Też robiłam ten chałwowy, bardzo nam smakował.<br />Ślicznie u Ciebie wygląda i piekne zdjęcia mu zrobiłaś.<br />Pozdrawiam:)

  • Rocksanka said

    prze-pysz-ny! :D robiłam na zeszłe święta bożego narodzenia i muszę przyznać, że to jeden z moich sernikowych faworytów - plasuje się zaraz za sernikiem z białymi michałkami (przy okazji - gorąco polecam! :) )

  • zauberi said

    wygląda obłędnie, takiego smaku sernika jeszcze nie próbowałam, ale chętnie to nadrobię ;)

  • Aga said

    Śliczny! Wygląda rewelacyjnie, musi być wspaniały! Zapisuję do wypróbowania!

  • Maggie said

    To jeden z ulubionych sernikow mojego Mezczyzny-chalwozercy. Ja tez za nim przepadam. No i prezentuje sie fantastycznie... Wyprobuje twoja wersje!

  • MesmerizingBakes said

    ładny! uwielbiam chałwę a sernik z nią to podwójna słodycz :D a ja w tym roku robię sernik z szafranem! ciekawe jaki wyjdzie :)

  • Asiek said

    Kasiu, sernik wygląda bardzo elegancko. Robiłam już do niego wiele razy podchody, ale zawsze jakiś inny stawał mi na drodze. Paweł bardzo lubi chałwę, więc może sernik by mu smakował:)Cudowny! I jaki równiutki, nie to co mój popękaniec:)<br />Piękne zdjęcia!

  • Dusia said

    o chałwowy! mega!<br />ps. warto zrezygnować z weryfikacji obrazkowej, bo wnerwia:P

  • Kasia, Slodkie fantazje said

    Megan Super Internetowa Surferka - ja ten piekłam akurat bez termoobiegu. Serniki ponoć go nie lubią, ale bardzo dużo serników piekę z termoobiegiem i szczerze mówiąc nie widzę w tych sernikach żadnej różnicy :)

  • Kasia, Slodkie fantazje said

    Dziewczyny, dzięki serdeczne za miłe słowa :*, bardzo się cieszę, że sernik przypadł Wam do gustu, a tym z Was, które jeszcze nie robiły chałwowego bardzo, bardzo go polecam! :)

  • asia said

    Nie jestem fanka sernika. Dla mnie moglby nie istniec, ale z jakiegos powodu uwielbiam ten! Jest pyszny!

  • Magda said

    Chciałam zapytać o formę do sernika, czy zamiast tortownicy można użyć kwadratowej formy np, o boku 20 cm? :) Dziękuję za odpowiedź

  • SlodkieFantazje said

    @Magda - tak można zastąpić formą o bokach 20 x 20.

  • iwona said

    Mam pytanie - przymierzam się do zrobienia serniczka jednak mam obawy co do polewy-ostatnio robiłam serniczek Twojego przepisu-czekoladowo-karmelowy-niebo w gębie;)ale...nie wyszła mi polewa. Po prostu mi się nie zgęstła...nie mam pojęcia czemu. I obawiam się, że w tym może być tak samo...czy jest jakiś pewny sposób na to, żeby wyszła? Może kurcze coś robię źle tylko nie wiem co...

  • SlodkieFantazje said

    @Iwona - ta polewa zawsze wychodzi gęsta, jest już dość gęsta przy nakładaniu a po wystudzeniu i ochłodzeniu w lodówce pięknie zastyga. Jeśli chodzi o polewę karmelową to była prawdopodobnie za rzadka, bo sos karmelowy do polewy za mało zgęstniał, musi być taki lekko ciągnący, a po wystudzeniu bardzo gęsty przypominający krem. Pozdrawiam serdecznie!

  • Malinka said

    Jest bardzo pyszny i mam nadzieję, żę będzie więcej takich publikacji!

  • kama said

    Kolejny przepis do przetestowania:) Kasiu w przepisie jest mąka ziemniaczana a w nawiasie<niekoniecznie> proszę powiedz mi jaka jest różnica w serniku z mąka i bez? kiedyś słyszałam, że im więcej mąki to sernik wychodzi twardy czy to prawda? zależy mi na bardzo kremowym serniczku...
    który sernik jest najbardziej kremowy?ten z dodatkiem kremówki czy ten z dodatkiem mleka skondensowanego lub mascarpone? z tego co piszesz to właśnie ten jest? :)

  • SlodkieFantazje said

    @Kama - mąka ziemniaczana sprawia, że sernik jest bardziej zwarty, a gdy jej nie dodamy będzie bardziej kremowy i mazisty. Zarówno sernik z dodatkiem kremówki jak i z dodatkiem mleka skondensowanego wychodzi kremowy (jeśli nie będziemy ubijać jajek (bo wtedy będzie raczej puszysty niż kremowy). Z mlekiem skondensowanym jest chyba najbardziej kremowy, taki wręcz "jedwabiście" kremowy i ma nieco inną słodycz, ale zarówno z kremówką, a nawet z jogurtem też wychodzi kremowy, jeśli go zbytnio nie napowietrzymy i nie zagęścimy zbyt mocno mąką. Spory wpływ na "kremowość" ma też pieczenie w kąpieli wodnej, która sprawia, że sernik jest jeszcze bardziej wilgotny. Pozdrawiam serdecznie!

  • Magdalena said

    Piekłam ten sernik w wigilie, sama jadłam chyba połowę 😃 lubie chałwę, ale jeden kęs na rok czy nawet dwa mi wystarczy, a ten sernik mogła bym jeść codziennie. Mój nie wyglądał tak pieknie, ale to tylko dlatego, że schladzalam go moze godzine (koniecznie musiałam zjeść kawałek), lecz reszta na drugi dzien juz zastygnieta zachwyciła wszystkich domowników i gosci.

Konsola diagnostyczna

Lista błędów na stronie: