Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Przyg: 30 min Pieczenie: 45 min
Łatwy
Porcje: 9
Filtry wyszukiwania
IMG_4131.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
23x23 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    cukru pudru
    200 g zimnego masła
    duże jajka
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    odrobina bułki tartej do oprószenia spodu
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    śliwek (u mnie węgierki)
    cukru
    budyń waniliowy bez cukru, proszek

Sposób przygotowania

Nadzienie:

Śliwki umyć, pozbawić pestek, wrzucić do rondla z grubym dnem i przesmażyć z cukrem około 15-20 minut, aż puszczą sok i dobrze zmiękną. W 1/3 szklanki zimnej wody rozrobić budyń, wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać do śliwek, mieszając podgrzewać jeszcze około 1 minuty, aż masa zgęstnieje (uważać, żeby masa się nie przypaliła). Wystudzić.

Ciasto:

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder wymieszać. Dodać posiekane masło, jajka i ekstrakt/pastę z wanilii. Wyrobić ciasto w mikserze, końcówką z hakiem, albo dłońmi, nie za długo, tylko do momentu aż masa będzie jednolita.

Ciasto podzielić na dwie części (jeśli się klei można je schłodzić przez 30-60 min. w lodówce). Formę nasmarować masłem. Jedną część ciasta rozwałkować na papierze do wypieków na wielkość formy. Rozwałkowane ciasto wyłożyć razem z papierem na spód formy. Oprószyć bułką tartą. 
Na ciasto wyłożyć wystudzone nadzienie śliwkowe, równomiernie rozprowadzić. 
Rozwałkować druga część ciasta i ułożyć na wierzchu, tak by przykryć całe nadzienie.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) lub 165-170 °C (termoobieg) i piec około 40-50 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. 
Gotowe wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do wystudzenia. Gdy wystygnie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego. :)
Przyg: 30 min Pieczenie: 45 min
Łatwy
Porcje: 9
Proste, szybkie ciacho kruche pachnące wanilią, przełożone masą śliwkowo-budyniową. Banalne  w przygotowaniu, naprawdę trudno jest popsuć, a jest na tyle smaczne, że lubimy do niego wracać. Powstało kiedyś w ramach improwizacji jak zachciało nam się czegoś słodkiego, i od tamtej pory, co roku w sezonie śliwkowym gości na naszym stole. 
Przepis jest tak prosty, że w zasadzie zastanawiałam się czy go dodawać na stronę, zresztą dlatego nie zrobiłam tego wcześniej. Ale pomyślałam, że skoro nam mimo tej prostoty tak smakuje, to może Wam również przypadnie do gustu. 
Różnica między typowym kruchym ze śliwkami a powyższym ciachem jest taka, że śliwki przesmażamy z cukrem, zagęszczamy tę masę budyniem waniliowym i takim nadzieniem przekładamy ciacho. Budyń jest tylko delikatnie wyczuwalny, zagęszcza nadzienie i nadaje mu lekki waniliowy posmak. 
Wypróbujcie Kochani. :) U nas to obowiązkowa pozycja każdej jesieni. :)
IMG_4106.JPG IMG_4118.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Kacpi Kacpi
    2014-09-24 08:24:23

    Mmm... Przepyszne.... Wszyscy byli nim zachwyceni:-)

    Pozdrawiam:-)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-09-24 09:48:23

      Bardzo, bardzo się cieszę, że zasmakowało. :)

      Twój komentarz
  • irena irena
    2014-09-23 14:03:40

    Pyszne wyszło! Dziękuję za super przepis!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-09-24 09:47:24

      Bardzo się cieszę, że smakowało. :)

      Twój komentarz
  • Sandra Sandra
    2014-09-23 13:47:30

    Mozna ciasto przelozyc jablkami i polać lukrem?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-09-23 14:04:45

      Tak, jak najbardziej. Pozdrawiam

      Twój komentarz

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 45 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 9

Forma: 23x23 cm

Opis

Proste, szybkie ciacho kruche pachnące wanilią, przełożone masą śliwkowo-budyniową. Banalne  w przygotowaniu, naprawdę trudno jest popsuć, a jest na tyle smaczne, że lubimy do niego wracać. Powstało kiedyś w ramach improwizacji jak zachciało nam się czegoś słodkiego, i od tamtej pory, co roku w sezonie śliwkowym gości na naszym stole. 
Przepis jest tak prosty, że w zasadzie zastanawiałam się czy go dodawać na stronę, zresztą dlatego nie zrobiłam tego wcześniej. Ale pomyślałam, że skoro nam mimo tej prostoty tak smakuje, to może Wam również przypadnie do gustu. 
Różnica między typowym kruchym ze śliwkami a powyższym ciachem jest taka, że śliwki przesmażamy z cukrem, zagęszczamy tę masę budyniem waniliowym i takim nadzieniem przekładamy ciacho. Budyń jest tylko delikatnie wyczuwalny, zagęszcza nadzienie i nadaje mu lekki waniliowy posmak. 
Wypróbujcie Kochani. :) U nas to obowiązkowa pozycja każdej jesieni. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    cukru pudru
    200 g zimnego masła
    duże jajka
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    odrobina bułki tartej do oprószenia spodu
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    śliwek (u mnie węgierki)
    cukru
    budyń waniliowy bez cukru, proszek

Sposób przygotowania

Nadzienie:

Śliwki umyć, pozbawić pestek, wrzucić do rondla z grubym dnem i przesmażyć z cukrem około 15-20 minut, aż puszczą sok i dobrze zmiękną. W 1/3 szklanki zimnej wody rozrobić budyń, wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać do śliwek, mieszając podgrzewać jeszcze około 1 minuty, aż masa zgęstnieje (uważać, żeby masa się nie przypaliła). Wystudzić.

Ciasto:

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder wymieszać. Dodać posiekane masło, jajka i ekstrakt/pastę z wanilii. Wyrobić ciasto w mikserze, końcówką z hakiem, albo dłońmi, nie za długo, tylko do momentu aż masa będzie jednolita.

Ciasto podzielić na dwie części (jeśli się klei można je schłodzić przez 30-60 min. w lodówce). Formę nasmarować masłem. Jedną część ciasta rozwałkować na papierze do wypieków na wielkość formy. Rozwałkowane ciasto wyłożyć razem z papierem na spód formy. Oprószyć bułką tartą. 
Na ciasto wyłożyć wystudzone nadzienie śliwkowe, równomiernie rozprowadzić. 
Rozwałkować druga część ciasta i ułożyć na wierzchu, tak by przykryć całe nadzienie.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) lub 165-170 °C (termoobieg) i piec około 40-50 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. 
Gotowe wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do wystudzenia. Gdy wystygnie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego. :)