Ciasto piaskowe ze śliwkami

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 9
Filtry wyszukiwania
IMG_3925.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
23x23 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła, w temperaturze pokojowej
    oleju słonecznikowego
    drobnego cukru do wypieków
    jajka (rozmiar L), białka i żółtka oddzielnie
    gęstej kwaśnej śmietany (dałam 18%)
    mąki pszennej (u mnie tortowa)
    proszku do pieczenia
    skórka otarta z jednej sparzonej cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śliwek (u mnie węgierki)
    cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i pozbawić pestek.

Masło utrzeć za pomocą miksera razem z olejem na puszystą masę. Połowę cukru dodać do masła (dodajemy stopniowo, żeby kryształki cukru dobrze się rozpuściły), utrzeć na puch. Dodawać po jednym żółtku i dalej miksować, aż masa będzie puszysta i jednolita. Dodać śmietanę, zmiksować.

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Dwie trzecie mąki dodać do masy jajecznej, zmiksować (ciasto zrobi się gęste, ale takie ma być). 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już sztywna dodawać stopniowo resztę cukru (po 1 łyżce) i ubijać aż zrobi się jeszcze sztywniejsza i lśniąca (kolejną łyżkę cukru dodajemy, jak poprzedni cukier dobrze połączy się z pianą, po ok. 1 minucie). Połowę piany dodać do ciasta, wymieszać. Następnie dodać resztę mąki, zmiksować i na koniec drugą część piany, delikatnie wymieszać, aż składniki dobrze się połączą.

Formę o wymiarach 23 x 23 cm (może być ciut większa) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Nałożyć do niej równomiernie ciasto, wierzch wygładzić. Na wierzchu ciasta ułożyć śliwki jedna przy drugiej (skórką do dołu).

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (grzanie góra/dół), a gdy podrośnie podnieść temperaturę do 175 °C (ja piekłam z termoobiegiem w temperaturze 160 °C, więc już nie podwyższałam temperatury). Piec około 40-45 minut, pod koniec pieczenia najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już się upiekło. Nie przetrzymywać w piekarniku dłużej niż to potrzebne, bo ciasto zrobi się suche. 

Gotowe wyjąć z piekarnika, odstawić, by odrobinę przestygło, następnie wyjąć z papierem z formy i przełożyć na kratkę, żeby zupełnie wystygło. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)


Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 9
Ciasto, które kojarzy mi się z domem rodzinnym i dzieciństwem. Pamiętam, że tego tupu ciasta często gościły na naszym stole w tygodniu, babcia przygotowywała je na podwieczorek. Czasami pakowała je w papier i wędrowałyśmy z nim do pobliskiego parku, żeby tam się delektować słodkim smakiem. Po wybawieniu się na wszystkich możliwych huśtawkach i karuzelach, gdy byłam już nieco głodna pałaszowałam to ciasto ze smakiem, :) Pamiętam, że zawsze było puszyste i pachnące skórką cytrynową, a czasami dla odmiany wanilią. Jeśli Wy macie podobne wspomnienia albo po prostu lubicie takie puszyste ciasta, to koniecznie wypróbujecie przepis, zwłaszcza, że sezon na śliwki w pełni. :)
IMG_3922.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Asia Asia
    2015-09-26 18:46:17

    Witam, czy można użyć śliwek mrożonych?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-09-29 19:58:13

      Tak, ale rozmroziłabym je wcześniej i odsączyła z nadmiaru soku. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • m m
    2014-09-07 17:22:36

    zrobiła by Pani jakiś poradnik o ciastach ucieranych?:) nigdy nie udaje mi sie zrobić puszystego wysokiego ciasta ucieranego.. i na dodatek zawsze opada :(

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-09-08 10:37:40

      Już takowy jest: http://www.slodkiefantazje.pl/artykuly/4/ciasto-biszkoptowo--tluszczowe--czyli-piaskowe--potocznie-okreslane-ucieranym-. Pozdrawiam serdecznie!

      Twój komentarz
  • Majana Majana
    2014-09-06 22:06:28

    Ciasto prezentuje się znakomicie. Bardzo lubię ciasta ze śliwkami.

    Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Anna Anna
    2014-09-06 20:57:28

    Prezentuje się apetycznie :). Jak to jest z tą piana? ile trzeba do niej dodać cukru? I czy piana nie powinna być dodana na sam koniec? U pani przeplata się łączenie piany z mąką.. Piana ma za zadanie nadać puszystości ciastu, dodaje się ją więc na sam koniec delikatnie mieszając.. Czy dodanie później jeszcze mąki nie zepsuje tego ciasta.. ?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-09-07 10:53:48

      Do piany dodajemy resztę cukru, który nam pozostanie, a więc ok. 75 g. Piana tak dodana jak najbardziej nadaje puszystości. Dajemy 2/3 mąki do ciasta i pierwszą partię piany, która ma za zadanie rozrzedzić nieco strukturę ciasta i nadać jej lekkości, później dodajemy pozostała część przesianej mąki, a dopiero na koniec drugą połowę piany, która nadaje całości wystarczającej puszystości. Oczywiście można też dodać cała mąkę, zmiksować ciasto (ale wtedy będzie bardzo zwarte i gęste) i dodać pianę na koniec, ale dodawanie jej do tak gęstego ciasta sprawia, że część pęcherzyków powietrza zostanie "zmiażdżona" i moim zdaniem lepszym efekt daje w przypadku tego ciasta rozdzielenie piany na dwie części.

      Twój komentarz
  • magda magda
    2014-09-05 14:23:31

    ciasto ze śliwkami, kwintesencja jesienii :)

    Twój komentarz

Ciasto piaskowe ze śliwkami

Ciasto piaskowe ze śliwkami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 9

Forma: 23x23 cm

Opis

Ciasto, które kojarzy mi się z domem rodzinnym i dzieciństwem. Pamiętam, że tego tupu ciasta często gościły na naszym stole w tygodniu, babcia przygotowywała je na podwieczorek. Czasami pakowała je w papier i wędrowałyśmy z nim do pobliskiego parku, żeby tam się delektować słodkim smakiem. Po wybawieniu się na wszystkich możliwych huśtawkach i karuzelach, gdy byłam już nieco głodna pałaszowałam to ciasto ze smakiem, :) Pamiętam, że zawsze było puszyste i pachnące skórką cytrynową, a czasami dla odmiany wanilią. Jeśli Wy macie podobne wspomnienia albo po prostu lubicie takie puszyste ciasta, to koniecznie wypróbujecie przepis, zwłaszcza, że sezon na śliwki w pełni. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła, w temperaturze pokojowej
    oleju słonecznikowego
    drobnego cukru do wypieków
    jajka (rozmiar L), białka i żółtka oddzielnie
    gęstej kwaśnej śmietany (dałam 18%)
    mąki pszennej (u mnie tortowa)
    proszku do pieczenia
    skórka otarta z jednej sparzonej cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śliwek (u mnie węgierki)
    cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i pozbawić pestek.

Masło utrzeć za pomocą miksera razem z olejem na puszystą masę. Połowę cukru dodać do masła (dodajemy stopniowo, żeby kryształki cukru dobrze się rozpuściły), utrzeć na puch. Dodawać po jednym żółtku i dalej miksować, aż masa będzie puszysta i jednolita. Dodać śmietanę, zmiksować.

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Dwie trzecie mąki dodać do masy jajecznej, zmiksować (ciasto zrobi się gęste, ale takie ma być). 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już sztywna dodawać stopniowo resztę cukru (po 1 łyżce) i ubijać aż zrobi się jeszcze sztywniejsza i lśniąca (kolejną łyżkę cukru dodajemy, jak poprzedni cukier dobrze połączy się z pianą, po ok. 1 minucie). Połowę piany dodać do ciasta, wymieszać. Następnie dodać resztę mąki, zmiksować i na koniec drugą część piany, delikatnie wymieszać, aż składniki dobrze się połączą.

Formę o wymiarach 23 x 23 cm (może być ciut większa) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Nałożyć do niej równomiernie ciasto, wierzch wygładzić. Na wierzchu ciasta ułożyć śliwki jedna przy drugiej (skórką do dołu).

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (grzanie góra/dół), a gdy podrośnie podnieść temperaturę do 175 °C (ja piekłam z termoobiegiem w temperaturze 160 °C, więc już nie podwyższałam temperatury). Piec około 40-45 minut, pod koniec pieczenia najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już się upiekło. Nie przetrzymywać w piekarniku dłużej niż to potrzebne, bo ciasto zrobi się suche. 

Gotowe wyjąć z piekarnika, odstawić, by odrobinę przestygło, następnie wyjąć z papierem z formy i przełożyć na kratkę, żeby zupełnie wystygło. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)