KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Ciasto nutellowo-czekoladowe

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 10
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_3589.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    dużych jajek, żółtka oddzielnie od białek
    szczypta soli
    miękkiego masła
    Nutelli
    likieru Frangelico, rumu albo wody
    mielonych orzechów laskowych
    gorzkiej czekolady
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    gorzkiej czekolady
    masła
  • Dodatkowo na wierzch:

    Ilość Składnik
    orzechów laskowych (ja pominęłam, zastąpiłam malinami)

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 180 °C. 
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.

Białka ubić ze szczyptą soli na niezbyt sztywną pianę. W drugim naczyniu utrzeć masło z Nutellą, następnie dodać likier (rum albo wodę), żółtka i mielone orzechy laskowe. Wmieszać ostudzoną, roztopioną czekoladę, dodać 1-2 łyżki piany z białek i delikatnie wymieszać, żeby nieco rozrzedzić czekoladową masę. Dodać resztę piany z białek w trzech porcjach i za każdym razem delikatnie wymieszać. 
Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i piec około 40-45 minut, do chwili, gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek. Przełożyć z formą na metalową kratkę, wystudzić. 

Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, aż uwolnią aromat i nabiorą złoto-brązowej barwy (trzeba potrząsać patelnią, żeby nie przypaliły się z jednej strony, a z innych nie pozostały całkiem blade). Przesypać je na talerz, tak by całkiem ostygły (to bardzo ważne, ponieważ jeśli ułożycie gorące orzechy na polewie, zrobi się oleista).

W rondelku z grubym dnem podgrzać śmietankę aż zacznie wrzeć, zestawić z ognia, dodać posiekaną czekoladę i masło, wymieszać trzepaczką, aż polewa zrobi się błyszcząca i jednolita.
Ciasto ostrożnie wyjąć z tortownicy, nie usuwając dna tortownicy (zdejmujemy tylko obręcz), bo ciasto jest bardzo wilgotne i delikatne (szczególnie przez kilka pierwszych godzin po upieczeniu), a więc może się rozpaść.

Na wierzch wylać polewę, ułożyć uprażone orzechy lub podobnie jak ja maliny.

Smacznego :)
Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 10
Jeśli lubicie Nutelle i czekoladowe wypieki nie będziecie zawiedzeni. Przygotowanie tego ciacha nie przysporzy Wam raczej problemów, jest naprawdę proste, a przy tym wyjątkowo smaczne. Nutella, orzechy laskowe i czekolada dominują smakiem, choć delikatnie wyczuwalna jest też przyjemna nutka wanilii. Konsystencja ciasta zbliżona jest do brownies, jest prawie tak samo wilgotne, W sam raz na spotkanie w gronie bliskich i przyjaciół, choć szczególnie zachwycone będą nim zapewne dzieciaki. :) 
IMG_3574.JPG IMG_3634.JPG IMG_3633.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Karolina Karolina
    2015-08-26 22:42:35

    Nie zauważyłam mąki w przepisie, czy to błąd czy tak ma być?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-08-28 18:37:36

      Tak ma być. Mąkę zastępują mielone orzechy. PS. Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi, ale jestem obecnie na urlopie i mam tu ograniczony dostęp do internetu. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Paulina Paulina
    2014-10-12 23:43:59

    Wygląda przepysznie!

    Jakiej średnicy tortownicy użyłaś? Bo tak patrzę, że jakaś malutka:)

    Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-13 10:36:40

      Użyłam tortownicy o śr. 22 cm. :) Pozdrawiam! :)

      Twój komentarz

Ciasto nutellowo-czekoladowe

Ciasto nutellowo-czekoladowe

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Jeśli lubicie Nutelle i czekoladowe wypieki nie będziecie zawiedzeni. Przygotowanie tego ciacha nie przysporzy Wam raczej problemów, jest naprawdę proste, a przy tym wyjątkowo smaczne. Nutella, orzechy laskowe i czekolada dominują smakiem, choć delikatnie wyczuwalna jest też przyjemna nutka wanilii. Konsystencja ciasta zbliżona jest do brownies, jest prawie tak samo wilgotne, W sam raz na spotkanie w gronie bliskich i przyjaciół, choć szczególnie zachwycone będą nim zapewne dzieciaki. :) 

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    dużych jajek, żółtka oddzielnie od białek
    szczypta soli
    miękkiego masła
    Nutelli
    likieru Frangelico, rumu albo wody
    mielonych orzechów laskowych
    gorzkiej czekolady
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    gorzkiej czekolady
    masła
  • Dodatkowo na wierzch:

    Ilość Składnik
    orzechów laskowych (ja pominęłam, zastąpiłam malinami)

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 180 °C. 
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.

Białka ubić ze szczyptą soli na niezbyt sztywną pianę. W drugim naczyniu utrzeć masło z Nutellą, następnie dodać likier (rum albo wodę), żółtka i mielone orzechy laskowe. Wmieszać ostudzoną, roztopioną czekoladę, dodać 1-2 łyżki piany z białek i delikatnie wymieszać, żeby nieco rozrzedzić czekoladową masę. Dodać resztę piany z białek w trzech porcjach i za każdym razem delikatnie wymieszać. 
Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i piec około 40-45 minut, do chwili, gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek. Przełożyć z formą na metalową kratkę, wystudzić. 

Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, aż uwolnią aromat i nabiorą złoto-brązowej barwy (trzeba potrząsać patelnią, żeby nie przypaliły się z jednej strony, a z innych nie pozostały całkiem blade). Przesypać je na talerz, tak by całkiem ostygły (to bardzo ważne, ponieważ jeśli ułożycie gorące orzechy na polewie, zrobi się oleista).

W rondelku z grubym dnem podgrzać śmietankę aż zacznie wrzeć, zestawić z ognia, dodać posiekaną czekoladę i masło, wymieszać trzepaczką, aż polewa zrobi się błyszcząca i jednolita.
Ciasto ostrożnie wyjąć z tortownicy, nie usuwając dna tortownicy (zdejmujemy tylko obręcz), bo ciasto jest bardzo wilgotne i delikatne (szczególnie przez kilka pierwszych godzin po upieczeniu), a więc może się rozpaść.

Na wierzch wylać polewę, ułożyć uprażone orzechy lub podobnie jak ja maliny.

Smacznego :)