Sernik na zimno z malinami i borówkami

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_3365.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    60 g okrągłych biszkoptów ( ok. połowy standardowego opakowania)
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    malin
    borówki amerykańskiej
    tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego (może być wiaderkowy)
    cukru pudru (mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
    żelatyny
    śmietanki kremówki
    ekstraktu z wanilii
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    opakowanie galaretki owocowej (u mnie brzoskwiniowa)
    malin
    borówki amerykańskiej

Sposób przygotowania

Spód:

Na spodzie tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć obok siebie biszkopty. 

Masa serowa:

Maliny i borówki delikatnie opłukać (te przeznaczone na wierzch również), osuszyć na papierowych ręcznikach..

Zmielony twaróg zmiksować na jednolitą masę z cukrem pudrem i wanilią. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić na chwilę, żeby napęczniała, następnie podgrzać, aż się rozpuści (nie gotować!). Około 3-4 łyżek masy serowej wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, następnie dodać do reszty masy serowej i szybko zmiksować. Odstawić na bok.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej, wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać 2/3 owoców. 

Całość:

Masę serową wyłożyć na biszkoptowy spód, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki, żeby masa nieco stężała. 

Wierzch:

Przygotować galaretkę z połowy zalecanej ilości wody. Wstawić do lodówki, żeby się schłodziła.
Na wierzchu sernika (gdy masa już nieco stężała) wyłożyć resztę owoców. Zalać tężejąca galaretką. Wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godzin, aż sernik całkowicie zastygnie. 
Sernik wyjmować z formy, oddzielając ciasto od brzegów formy ostrym nożem. 

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10
Idealny na upalne dni, gdy na samą myśl o włączeniu piekarnika robi nam się słabo, a mamy ochotę na coś słodkiego i orzeźwiającego.
Waniliowa puszysta masa serowa, całe mnóstwo malin i borówek zatopionych w masie i galaretce, a całość na lekkim biszkoptowym spodzie - bardzo prosto i bardzo smacznie. :)

IMG_3393.JPG IMG_3397.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Emi Emi
    2015-06-04 16:36:29

    Witam,

    czy można pominąć w tym przepisie kremówkę?ewentualnie zastąpić ją jogurtem greckim?

    pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-06-09 10:54:44

      Tak można zastąpić jogurtem, wtedy ciasto będzie miało trochę inną konsystencje, masa będzie mniej puszysta. Pozdarwiam

      Twój komentarz

Sernik na zimno z malinami i borówkami

Sernik na zimno z malinami i borówkami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Idealny na upalne dni, gdy na samą myśl o włączeniu piekarnika robi nam się słabo, a mamy ochotę na coś słodkiego i orzeźwiającego.
Waniliowa puszysta masa serowa, całe mnóstwo malin i borówek zatopionych w masie i galaretce, a całość na lekkim biszkoptowym spodzie - bardzo prosto i bardzo smacznie. :)

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    60 g okrągłych biszkoptów ( ok. połowy standardowego opakowania)
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    malin
    borówki amerykańskiej
    tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego (może być wiaderkowy)
    cukru pudru (mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
    żelatyny
    śmietanki kremówki
    ekstraktu z wanilii
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    opakowanie galaretki owocowej (u mnie brzoskwiniowa)
    malin
    borówki amerykańskiej

Sposób przygotowania

Spód:

Na spodzie tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć obok siebie biszkopty. 

Masa serowa:

Maliny i borówki delikatnie opłukać (te przeznaczone na wierzch również), osuszyć na papierowych ręcznikach..

Zmielony twaróg zmiksować na jednolitą masę z cukrem pudrem i wanilią. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić na chwilę, żeby napęczniała, następnie podgrzać, aż się rozpuści (nie gotować!). Około 3-4 łyżek masy serowej wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, następnie dodać do reszty masy serowej i szybko zmiksować. Odstawić na bok.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej, wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać 2/3 owoców. 

Całość:

Masę serową wyłożyć na biszkoptowy spód, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki, żeby masa nieco stężała. 

Wierzch:

Przygotować galaretkę z połowy zalecanej ilości wody. Wstawić do lodówki, żeby się schłodziła.
Na wierzchu sernika (gdy masa już nieco stężała) wyłożyć resztę owoców. Zalać tężejąca galaretką. Wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godzin, aż sernik całkowicie zastygnie. 
Sernik wyjmować z formy, oddzielając ciasto od brzegów formy ostrym nożem. 

Smacznego :)