Serniczki w szklankach

Przyg: 40 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 8
Filtry wyszukiwania
IMG_7105.JPG

Składniki:

  • Serniczki:

    Ilość Składnik
    mleka 3,2% lub 2%
    śmietany 18%
    jajek
    cukru pudru
    200 g miękkiego masła
    kakao
    sok z 1 cytryny
    galaretki owocowe rozpuszczone w połowie zalecanej ilości wody
  • Serniczki można też przygotować z gotowego twarogu zmielonego dwukrotnie i wtedy składniki są następujące:

    Ilość Składnik
    twarogu zmielonego dwukrotnie*
    żółtka
    miękkiego masła
    cukru pudru (mniej lub więcej wg uznania)
    żelatyny w proszku
    kakao do zabarwienia

Sposób przygotowania


Śmietanę zmiksować z jajkami. Mleko zagotować, do wrzącego wlewać, stale mieszając masę śmietanowo-jajeczną. Gotować, mieszając, aż mleko się zwarzy. Zdjąć z ognia, wstawić garnek do zimnej wody i czekać do wystudzenia.

Przełożyć powstały serek na drobne sitko i zaczekać aż ścieknie „serwatka”. Gdy serek będzie gęsty i zupełnie zimny zmiksować go z masłem i cukrem, podzielić na 2-3 części.

Jedną część pozostawić bez dodatków, do drugiej dodać sok z cytryny, trzecią zabarwić kakao lub dodać bakalie.

Wyłożyć do szklanek na przemian jasne i ciemne warstwy masy (u mnie niestety do czasu robienia zdjęcia wytrwała tylko ostatnia szklaneczka, na którą starczyło mi już tylko po jednej warstwie sera:)), zalać tężejącą galaretką, udekorować truskawkami lub innymi owocami.

W przypadku gotowego twarogu zmielonego, zmiksować go z żółtkami, masłem i cukrem. Dodać rozpuszczoną w 1/5 szklanki gorącej wody żelatynę. Dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach. Twarożek podzielić na 2-3 części i dalej postępować jak w przypadku twarogu robionego samodzielnie.

*Z podanej ilości gotowego twarogu wychodzi ok. 3 standardowej wielkości szklanki serniczków, natomiast z podanej ilości twarogu robionego samodzielnie wychodzi ok. serniczków w szklankach. 

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 8

Tym razem serniczki w szklankach, mieliśmy ochotę na jakiś zimny deserek, a w domu mleko, jajka, truskawki i inne potrzebne składniki, więc pomysł pojawił się dość szybko. A efekty??? Chyba najlepszą rekomendacją będzie fakt, że do zdjęć ostała się tylko jedna szklaneczka, ta z końcówką masy serowej, dlatego tylko dwuwarstwowa ;))… mój Mąż na koniec dnia powiedział: „hmmmm chyba zjadłem cały sernik” :)… także uwaga, bo można się za bardzo wciągnąć w delektowanie ;))

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-06-13 06:26:55

    śliczności, dodaje do mojego kajecika :)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-06-12 19:24:47

    wyglądają pięknie, zrobię w najbliższych dniach i dam znać jak wyszły :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-06-11 18:54:24

    @Karmel-itka pyszny był faktycznie :) ja również na ogół robię w dużej tortownicy, bo z małej i ze szklaneczek za szybko znika ;)

    Twój komentarz
  • tu-tusia tu-tusia
    2011-06-11 17:04:39

    Truskawkowo - pysznie :)

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-06-11 12:41:26

    pyszny, idealny deser na lato!

    wspaniały. ja zazwyczaj robię go na dużej tortownicy ;]

    Twój komentarz

Serniczki w szklankach

Serniczki w szklankach

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 8

Opis

Tym razem serniczki w szklankach, mieliśmy ochotę na jakiś zimny deserek, a w domu mleko, jajka, truskawki i inne potrzebne składniki, więc pomysł pojawił się dość szybko. A efekty??? Chyba najlepszą rekomendacją będzie fakt, że do zdjęć ostała się tylko jedna szklaneczka, ta z końcówką masy serowej, dlatego tylko dwuwarstwowa ;))… mój Mąż na koniec dnia powiedział: „hmmmm chyba zjadłem cały sernik” :)… także uwaga, bo można się za bardzo wciągnąć w delektowanie ;))

Składniki

  • Serniczki:

    Ilość Składnik
    mleka 3,2% lub 2%
    śmietany 18%
    jajek
    cukru pudru
    200 g miękkiego masła
    kakao
    sok z 1 cytryny
    galaretki owocowe rozpuszczone w połowie zalecanej ilości wody
  • Serniczki można też przygotować z gotowego twarogu zmielonego dwukrotnie i wtedy składniki są następujące:

    Ilość Składnik
    twarogu zmielonego dwukrotnie*
    żółtka
    miękkiego masła
    cukru pudru (mniej lub więcej wg uznania)
    żelatyny w proszku
    kakao do zabarwienia

Sposób przygotowania


Śmietanę zmiksować z jajkami. Mleko zagotować, do wrzącego wlewać, stale mieszając masę śmietanowo-jajeczną. Gotować, mieszając, aż mleko się zwarzy. Zdjąć z ognia, wstawić garnek do zimnej wody i czekać do wystudzenia.

Przełożyć powstały serek na drobne sitko i zaczekać aż ścieknie „serwatka”. Gdy serek będzie gęsty i zupełnie zimny zmiksować go z masłem i cukrem, podzielić na 2-3 części.

Jedną część pozostawić bez dodatków, do drugiej dodać sok z cytryny, trzecią zabarwić kakao lub dodać bakalie.

Wyłożyć do szklanek na przemian jasne i ciemne warstwy masy (u mnie niestety do czasu robienia zdjęcia wytrwała tylko ostatnia szklaneczka, na którą starczyło mi już tylko po jednej warstwie sera:)), zalać tężejącą galaretką, udekorować truskawkami lub innymi owocami.

W przypadku gotowego twarogu zmielonego, zmiksować go z żółtkami, masłem i cukrem. Dodać rozpuszczoną w 1/5 szklanki gorącej wody żelatynę. Dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach. Twarożek podzielić na 2-3 części i dalej postępować jak w przypadku twarogu robionego samodzielnie.

*Z podanej ilości gotowego twarogu wychodzi ok. 3 standardowej wielkości szklanki serniczków, natomiast z podanej ilości twarogu robionego samodzielnie wychodzi ok. serniczków w szklankach. 

Smacznego :)