Serniczki jagodowe

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4
Filtry wyszukiwania
serniczki%20jagodowe_1.JPG

Składniki:

  • 4 porcje:

    Ilość Składnik
    twarogu dwukrotnie zmielonego
    śmietanki kokosowej
    ksylitolu lub erytrytolu, zmielonego
    jagód
    żelatyny
    ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania

Jagody przebrać, opłukać i osączyć. Zmiksować (zblendować) na mus i połączyć z twarożkiem, mielonym ksylioltem/erytrytolem i ekstraktem waniliowym.

Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, odstawić na chwilę, by napęczniała, następnie podgrzewając, rozpuścić ją w rondelku. Dodać 2 łyżki masy jagodowo-serowej i wymieszać z żelatyną, a następnie połączyć powstała mieszankę z resztą masy serowej. Śmietanę kokosową ubić na sztywno, wymieszać z masą jagodową. Masę przełożyć do pucharków lub innych naczyń, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4

Nie wykorzystałam oczywiście wszystkich jagód do jagodzianek, więc trzeba było zrobić jakiś pożytek z pozostałymi. ;) A od kilku dni miałam ochotę na coś serowego i zimnego… więc powstał bardzo prosty, smaczny i mocno jagodowy serniczek na zimno… cudownie orzeźwiający , szczególnie w takie upały. A połączenie jagód i twarogu… oczywiście wyśmienite… zresztą, sami wiecie, ono sprawdza się wszędzie, w pierogach, naleśnikach, wypiekach. :)

Ps. Jak się domyślacie, oczywiście nadal nie wykorzystałam całości jagódek, a wręcz dostałam ich jeszcze trochę, dlatego w najbliższych dniach na pewno znajdziecie tu jeszcze jagodowe rozmaitości. :)

serniczki%20jagodowe_2.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-07-15 16:54:20

    @ Kucharnia, Anna Marcia, dziękuję serdecznie i zapraszam częściej. :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-07-15 16:53:34

    @Aga, Karmelitka dzięki serdeczne! :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-07-15 16:52:52

    @Doctor, Ola i Maggie, dzięki serdeczne :)

    Twój komentarz
  • KUCHARNIA, Anna-Maria KUCHARNIA, Anna-Maria
    2011-07-14 21:23:05

    Wspaniały pomysł na jagody!

    I bardzo pyszny blog:)

    Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-07-14 20:10:14

    cudowne!

    idealny deser na letnie upaly!

    Twój komentarz
  • aga aga
    2011-07-14 13:38:41

    ale ladne:)

    Twój komentarz
  • chantel chantel
    2011-07-14 12:13:54

    podoba mi się to połączenie :)

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2011-07-14 11:52:29

    Piekne, letnie deserki - az korci, zeby zanurzyc lyzeczke...

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2011-07-14 10:34:46

    wyglądają super :)

    Twój komentarz
  • Doctor Doctor
    2011-07-14 10:03:47

    Cudo! Ten kolor jest bajkowy :)

    Twój komentarz

Serniczki jagodowe

Serniczki jagodowe

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 4

Opis

Nie wykorzystałam oczywiście wszystkich jagód do jagodzianek, więc trzeba było zrobić jakiś pożytek z pozostałymi. ;) A od kilku dni miałam ochotę na coś serowego i zimnego… więc powstał bardzo prosty, smaczny i mocno jagodowy serniczek na zimno… cudownie orzeźwiający , szczególnie w takie upały. A połączenie jagód i twarogu… oczywiście wyśmienite… zresztą, sami wiecie, ono sprawdza się wszędzie, w pierogach, naleśnikach, wypiekach. :)

Ps. Jak się domyślacie, oczywiście nadal nie wykorzystałam całości jagódek, a wręcz dostałam ich jeszcze trochę, dlatego w najbliższych dniach na pewno znajdziecie tu jeszcze jagodowe rozmaitości. :)

Składniki

  • 4 porcje:

    Ilość Składnik
    twarogu dwukrotnie zmielonego
    śmietanki kokosowej
    ksylitolu lub erytrytolu, zmielonego
    jagód
    żelatyny
    ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania

Jagody przebrać, opłukać i osączyć. Zmiksować (zblendować) na mus i połączyć z twarożkiem, mielonym ksylioltem/erytrytolem i ekstraktem waniliowym.

Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, odstawić na chwilę, by napęczniała, następnie podgrzewając, rozpuścić ją w rondelku. Dodać 2 łyżki masy jagodowo-serowej i wymieszać z żelatyną, a następnie połączyć powstała mieszankę z resztą masy serowej. Śmietanę kokosową ubić na sztywno, wymieszać z masą jagodową. Masę przełożyć do pucharków lub innych naczyń, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego :)