KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Ciasto z kremem angielskim i rabarbarem

Przyg: 50 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_2342.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Pieczony rabarbar:

    Ilość Składnik
    rabarbaru
    cukru pudru
  • Sos angielski:

    Ilość Składnik
    mleka (połowę mleka można zastąpić płynną śmietanką kremówką 30%)
    drobnego cukru (daję 50 g, bo sos wychodzi bardzo słodki)
    1 laska wanilii (czasami zastępuję 1 łyżeczką pasty z wanilii)
    żółtka
  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    porcja pieczonego rabarbaru (z przepisu powyżej)
    250 g miękkiego masła
    sosu angielskiego (można użyć gotowego custard z puszki)
    mąki pszennej tortowej
    proszku do pieczenia
    duże jajka
    ekstraktu z wanilii
    cukru pudru (można mniej, bo ciasto wychodzi dość słodkie)
    cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Pieczony rabarbar:

Piekarnik rozgrzać do 200 ° C (termoobieg 180 ° C). 
Rabarbar umyć, osuszyć. Przyciąć końce i pociąć na kawałki wielkości małego palca . Umieścić w płytkim naczyniu żaroodpornym lub na blasze, obsypać cukrem pudrem, wymieszać. Przykryć folią aluminiową i piec około 15 minut. Po tym czasie potrząsnąć lekko blachą, tak aby całość się zamieszała, piec jeszcze ok. 5 minut - do miękkości. .

Sos angielski:
Do rondla wlać mleko (ewentualnie mleko i śmietankę), dodać ziarenka z laski wanilii lub pastę z wanilii, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia.

W międzyczasie utrzeć w misie miksera żółtka z cukrem, do uzyskania puszystego, jasnego kremu. Zagotowane gorące mleko dodać do żółtek, cały czas miksując. Mleko z żółtkami przelać z powrotem do rondla, podgrzewać na małym ogniu (nie doprowadzając do wrzenia, bo krem się zwarzy!) mieszając drewniana łyżką lub szpatułką aż krem będzie ją lekko oblepiał. Kiedy przejedziemy palcem po łyżce powinien się całkiem zmywać. Od razu zestawiamy z ognia. Wystudzić, od czasu do czasu mieszając, żeby nie powstał kożuch. Kiedy już będzie zimny przecedzić go przez sito.

Ciasto:
Rabarbar dokładnie odsączyć z nadmiaru soku, przestudzić.
Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C (grzanie góra/dół) lub 160 ° C (termoobieg).
Trzy łyżki kremu odłożyć do miski. Resztę utrzeć za pomocą miksera razem z masłem, mąką, proszkiem do pieczenia, jajkami, cukrem i wanilią, aż masa będzie jednolita i gładka. 
Jedną trzecią masy wyłożyć do tortownicy, nałożyć część rabarbaru, następnie wyłożyć kolejną porcje ciasta i ponownie wyłożyć rabarbar. Nałożyć pozostałą część ciasta i resztę rabarbaru, na wierzch wylać odłożony wcześniej krem, lekko rozsmarować.

Piec około 40 minut, aż ciasto wyraźnie się zezłoci, następnie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze ok. 15-20 minut. 

Ciasto będzie gotowe, gdy patyczek w nim zanurzony wyjmujemy czysty czysty. 
Studzić w tortownicy, kiedy wystygnie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :) 
 
Przyg: 50 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10
Bardzo smaczne wilgotne ciasto, o wyraźnie waniliowym smaku, który przyjemnie współgra z kwaskowatym rabarbarem. Proste w przygotowaniu, ale trzeba mu chwilę poświecić, szczególnie jeśli używamy domowego kremu angielskiego. Niemniej jednak warto się skusić, bo ciasto wychodzi bardzo smaczne i zawsze się udaje. Przepis znaleziony w Good Food magazine, May 2009. Polecam!
IMG_2391.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz

Ciasto z kremem angielskim i rabarbarem

Ciasto z kremem angielskim i rabarbarem

Przygotowanie: 50 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Bardzo smaczne wilgotne ciasto, o wyraźnie waniliowym smaku, który przyjemnie współgra z kwaskowatym rabarbarem. Proste w przygotowaniu, ale trzeba mu chwilę poświecić, szczególnie jeśli używamy domowego kremu angielskiego. Niemniej jednak warto się skusić, bo ciasto wychodzi bardzo smaczne i zawsze się udaje. Przepis znaleziony w Good Food magazine, May 2009. Polecam!

Składniki

  • Pieczony rabarbar:

    Ilość Składnik
    rabarbaru
    cukru pudru
  • Sos angielski:

    Ilość Składnik
    mleka (połowę mleka można zastąpić płynną śmietanką kremówką 30%)
    drobnego cukru (daję 50 g, bo sos wychodzi bardzo słodki)
    1 laska wanilii (czasami zastępuję 1 łyżeczką pasty z wanilii)
    żółtka
  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    porcja pieczonego rabarbaru (z przepisu powyżej)
    250 g miękkiego masła
    sosu angielskiego (można użyć gotowego custard z puszki)
    mąki pszennej tortowej
    proszku do pieczenia
    duże jajka
    ekstraktu z wanilii
    cukru pudru (można mniej, bo ciasto wychodzi dość słodkie)
    cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Pieczony rabarbar:

Piekarnik rozgrzać do 200 ° C (termoobieg 180 ° C). 
Rabarbar umyć, osuszyć. Przyciąć końce i pociąć na kawałki wielkości małego palca . Umieścić w płytkim naczyniu żaroodpornym lub na blasze, obsypać cukrem pudrem, wymieszać. Przykryć folią aluminiową i piec około 15 minut. Po tym czasie potrząsnąć lekko blachą, tak aby całość się zamieszała, piec jeszcze ok. 5 minut - do miękkości. .

Sos angielski:
Do rondla wlać mleko (ewentualnie mleko i śmietankę), dodać ziarenka z laski wanilii lub pastę z wanilii, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia.

W międzyczasie utrzeć w misie miksera żółtka z cukrem, do uzyskania puszystego, jasnego kremu. Zagotowane gorące mleko dodać do żółtek, cały czas miksując. Mleko z żółtkami przelać z powrotem do rondla, podgrzewać na małym ogniu (nie doprowadzając do wrzenia, bo krem się zwarzy!) mieszając drewniana łyżką lub szpatułką aż krem będzie ją lekko oblepiał. Kiedy przejedziemy palcem po łyżce powinien się całkiem zmywać. Od razu zestawiamy z ognia. Wystudzić, od czasu do czasu mieszając, żeby nie powstał kożuch. Kiedy już będzie zimny przecedzić go przez sito.

Ciasto:
Rabarbar dokładnie odsączyć z nadmiaru soku, przestudzić.
Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C (grzanie góra/dół) lub 160 ° C (termoobieg).
Trzy łyżki kremu odłożyć do miski. Resztę utrzeć za pomocą miksera razem z masłem, mąką, proszkiem do pieczenia, jajkami, cukrem i wanilią, aż masa będzie jednolita i gładka. 
Jedną trzecią masy wyłożyć do tortownicy, nałożyć część rabarbaru, następnie wyłożyć kolejną porcje ciasta i ponownie wyłożyć rabarbar. Nałożyć pozostałą część ciasta i resztę rabarbaru, na wierzch wylać odłożony wcześniej krem, lekko rozsmarować.

Piec około 40 minut, aż ciasto wyraźnie się zezłoci, następnie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze ok. 15-20 minut. 

Ciasto będzie gotowe, gdy patyczek w nim zanurzony wyjmujemy czysty czysty. 
Studzić w tortownicy, kiedy wystygnie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)