Chrupiący serniczek na zimno

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_3545.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
23 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    musli (ja dałam 250, ale spód był przez to trochę za gruby)
    300 g białej czekolady
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego (może być wiaderkowy)
    cukru pudru (mozna trochę mniej lub więcej w zależności od preferencji smakowych)
    żelatyny
    czerwonych porzeczek
    śmietanki kremówki
    skórka starta z 1 sparzonej i wyszorowanej cytryny
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    czerwonych porzeczek

Sposób przygotowania

Spód:

Musli rozdrobnić w blenderze na małe okruszki (można też przesypać je do foliowej torby, ułożyć na stolnicy lub blacie kuchennym i rozgnieść wałkiem). 
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (klik). Rozstrzępioną czekoladę wymieszać z pokruszonym musli. Gotową masę wyłożyć na spód formy, docisnąć dłonią i wyrównać. Wstawić do lodówki, żeby masa stężała.

Masa serowa:

Porzeczki opłukać oderwać z gałązek z pomocą widelca, osuszyć na papierowym ręczniku.

Zmielony twaróg zmiksować na jednolitą masę z cukrem pudrem, skórką i sokiem z cytryny. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić na chwilę, żeby napęczniała, następnie podgrzać, aż się rozpuści (nie gotować!). Około 3-4 łyżek masy serowej wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, następnie dodać do reszty masy serowej i szybko zmiksować. Odstawić na bok.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej, wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać porzeczki. 

Całość:
Masę serową wyłożyć na spod musli, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Gdy masa już całkowicie zastygnie wyjąć sernik z formy, oddzielając ciasto od brzegów formy ostrym nożem. Wierzch udekorować porzeczkami. 

Smacznego :)
Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10
Lekko cytrynowy sernik na zimno z porzeczkami na chrupiącym spodzie z musli i białej czekolady. Orzeźwiający, za sprawą porzeczek lekko kwaskowaty, idealny na upały. Kwaśny smak porzeczek jest przyjemnie złagodzony przez słodycz chrupiącego spodu. Jeśli zależy Wam na tradycyjnym zwartym serniku na zimno polecam użyć prawdziwego mielonego twarogu, może być z wiaderka, ale ważne, żeby był gęsty i „zbity”, jeśli wolicie delikatne, luźniejsze serniki à la deser użyjcie serka homogenizowanego. 
IMG_3526.JPG IMG_3536.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • crl crl
    2015-06-29 22:56:09

    jakiego musli użyłaś?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-01 10:22:59

      Niestety już nie pamiętam, ale przypuszczam, że to mogło być jakieś musli firmy Sante. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Doro Doro
    2014-09-06 00:02:32

    Ciasto wyszło przepyszne. Zrobiłam je prawie miesiąc temu a jego smak nadal siedzi mi w głowie. To znak, że chyba trzeba je zrobić po raz kolejny :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-09-06 00:38:38

      Bardzo się cieszę, że smakowało. :)

      Twój komentarz
  • judik judik
    2014-08-17 13:55:32

    Cudowny serniczek! :-)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2014-08-15 19:00:29

    Mmm, ależ to musiało być dobre... A wygląda fantastycznie :)

    Twój komentarz

Chrupiący serniczek na zimno

Chrupiący serniczek na zimno

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 23 cm

Opis

Lekko cytrynowy sernik na zimno z porzeczkami na chrupiącym spodzie z musli i białej czekolady. Orzeźwiający, za sprawą porzeczek lekko kwaskowaty, idealny na upały. Kwaśny smak porzeczek jest przyjemnie złagodzony przez słodycz chrupiącego spodu. Jeśli zależy Wam na tradycyjnym zwartym serniku na zimno polecam użyć prawdziwego mielonego twarogu, może być z wiaderka, ale ważne, żeby był gęsty i „zbity”, jeśli wolicie delikatne, luźniejsze serniki à la deser użyjcie serka homogenizowanego. 

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    musli (ja dałam 250, ale spód był przez to trochę za gruby)
    300 g białej czekolady
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego (może być wiaderkowy)
    cukru pudru (mozna trochę mniej lub więcej w zależności od preferencji smakowych)
    żelatyny
    czerwonych porzeczek
    śmietanki kremówki
    skórka starta z 1 sparzonej i wyszorowanej cytryny
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    czerwonych porzeczek

Sposób przygotowania

Spód:

Musli rozdrobnić w blenderze na małe okruszki (można też przesypać je do foliowej torby, ułożyć na stolnicy lub blacie kuchennym i rozgnieść wałkiem). 
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (klik). Rozstrzępioną czekoladę wymieszać z pokruszonym musli. Gotową masę wyłożyć na spód formy, docisnąć dłonią i wyrównać. Wstawić do lodówki, żeby masa stężała.

Masa serowa:

Porzeczki opłukać oderwać z gałązek z pomocą widelca, osuszyć na papierowym ręczniku.

Zmielony twaróg zmiksować na jednolitą masę z cukrem pudrem, skórką i sokiem z cytryny. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić na chwilę, żeby napęczniała, następnie podgrzać, aż się rozpuści (nie gotować!). Około 3-4 łyżek masy serowej wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, następnie dodać do reszty masy serowej i szybko zmiksować. Odstawić na bok.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej, wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać porzeczki. 

Całość:
Masę serową wyłożyć na spod musli, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Gdy masa już całkowicie zastygnie wyjąć sernik z formy, oddzielając ciasto od brzegów formy ostrym nożem. Wierzch udekorować porzeczkami. 

Smacznego :)