Aromatyczne muffiny pomarańczowe

Przyg: 15 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
muffinki%20pomara%C5%84czowe.jpg

Składniki:

  • Ilość Składnik
    mąki
    masła
    cukru
    mielonych migdałów
    proszku do pieczenia
    sody oczyszczonej
    skórka otarta z jednej pomarańczy
    świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    pełnotłustego mleka
    duże jajko

Sposób przygotowania

Rozgrzać piekarnik do 200°C.

Rozpuścić i ostudzić masło. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, zmielone migdały, cukier i skórkę z pomarańczy.

W drugim naczyniu wymieszać sok i mleko, wbić jajka, a następnie dodać ostudzone, rozpuszczone masło.

Płynne składniki dodać do suchych, delikatnie mieszając widelcem (tylko do połączenia składników). Ciasto będzie grudkowate, ale takie właśnie ma być, dzięki temu muffiny będą miękkie.

Ciasto nałożyć do foremki i piec około 20 minut. Po upieczeniu wyjąc i odstawić na kratkę do wystygnięcia.


Smacznego :)

Przyg: 15 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Muffiny te są idealne jako miła odmiana na śniadanie. Choć są dobrym wyborem również na podwieczorek. Soczyste, mocno pomarańczowe, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakują same, ale moim zdaniem, równie dobrze komponują się z dżemem lub konfiturą, zastępując w ten sposób słodką bułeczkę. Osobiście uwielbiam też połączenie tych muffin z polewą z gorzkiej czekolady i odrobiną marcepanu. A jak jeszcze ozdobimy je tym marcepanem powstaną nam muffinki bardziej wyrafinowane. :) Moje tym razem nie doczekały polewy i ozdabiania, ale to tylko świadczy na ich korzyść. ;) Nuta pomarańczowa jest w nich mocno wyczuwalna, więc muffiny te, zdecydowanie przypadną do gustu wielbicielom cytrusów. I, co istotne, świetnie smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Z przepisu Nigelli, poddanego przeze mnie lekkiej modyfikacji.

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Najelka Najelka
    2012-10-20 18:12:34

    Muffiny wyszly super - bardzo szybki i latwy przepis, pieknie wyrosly.. moje zrobilam z polewa z gorzkiej i niewielka iloscia mlecznecznej czekolady aromatem rumowym - Polecam!

    Twój komentarz

Aromatyczne muffiny pomarańczowe

Aromatyczne muffiny pomarańczowe

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Muffiny te są idealne jako miła odmiana na śniadanie. Choć są dobrym wyborem również na podwieczorek. Soczyste, mocno pomarańczowe, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakują same, ale moim zdaniem, równie dobrze komponują się z dżemem lub konfiturą, zastępując w ten sposób słodką bułeczkę. Osobiście uwielbiam też połączenie tych muffin z polewą z gorzkiej czekolady i odrobiną marcepanu. A jak jeszcze ozdobimy je tym marcepanem powstaną nam muffinki bardziej wyrafinowane. :) Moje tym razem nie doczekały polewy i ozdabiania, ale to tylko świadczy na ich korzyść. ;) Nuta pomarańczowa jest w nich mocno wyczuwalna, więc muffiny te, zdecydowanie przypadną do gustu wielbicielom cytrusów. I, co istotne, świetnie smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Z przepisu Nigelli, poddanego przeze mnie lekkiej modyfikacji.

Składniki

  • Ilość Składnik
    mąki
    masła
    cukru
    mielonych migdałów
    proszku do pieczenia
    sody oczyszczonej
    skórka otarta z jednej pomarańczy
    świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    pełnotłustego mleka
    duże jajko

Sposób przygotowania

Rozgrzać piekarnik do 200°C.

Rozpuścić i ostudzić masło. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, zmielone migdały, cukier i skórkę z pomarańczy.

W drugim naczyniu wymieszać sok i mleko, wbić jajka, a następnie dodać ostudzone, rozpuszczone masło.

Płynne składniki dodać do suchych, delikatnie mieszając widelcem (tylko do połączenia składników). Ciasto będzie grudkowate, ale takie właśnie ma być, dzięki temu muffiny będą miękkie.

Ciasto nałożyć do foremki i piec około 20 minut. Po upieczeniu wyjąc i odstawić na kratkę do wystygnięcia.


Smacznego :)