Muffinki à la pizza

Przyg: 10 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
muffinki%20ala%20pizza.JPG

Składniki:

  • Ilość Składnik
    szynki parmeńskiej lub innej szynki dojrzewającej, podsuszanej lub mocno wędzonej, najlepiej w plastrach
    120 g ementalera
    ketchupu rozcieńczonego wodą do konsystencji przecieru (200 ml łącznie po rozcieńczeniu)
    oleju (dodałam rzepakowy)
    jajko
    mąki pszennej pełnoziarnistej (można dać pół na pół z białą, czyli po 125 g jednej i drugiej)
    proszku do pieczenia
    soli
    suszonego oregano
    ½ łyżeczki suszonej bazylii
    opcjonalnie 30 g parmezanu (parmigiano reggiano lub grana padano), stary na dużych oczkach

Sposób przygotowania

Szynkę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do miski wlać olej, przecier/ketchup, dodać jajko, szynkę i ementaler, dokładnie wymieszać.

W drugiej misce wymieszać suche składniki, połączyć je razem z mokrymi, krótko wymieszać drewnianą łyżką.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto do 2/3 wysokości, ewentualnie z wierzchu posypać parmezanem.

Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 °C – góra/dół lub 180 °C – termoobieg.

Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić w foremkach.

Smacznego :)

Przyg: 10 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Wytrawne muffinki o smaku pizzy. Ciasto z dodatkiem przecieru pomidorowego, ementalera, prosciutto, o charakterystycznym aromacie oregano i bazylii. Można wzbogacić je oliwkami, suszonymi pomidorami lub innymi dodatkami wg uznania. :) Za każdym razem mogą smakować trochę inaczej, zupełnie jak pizza, a jednak dużo szybciej się je przygotowuje. :)

muffinki%20ala%20pizza2.JPG muffinki%20ala%20pizza3.JPG IMG_9631.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • livka livka
    2014-10-30 10:30:10

    Mam pytanie. Czy muffiny o smaku pizzy można podawać na zimno???

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-08-07 14:20:48

    @Madzia - z przepisu wychodzi ok. 12 muffinek. Pozdrawiam serdecznie :)

    Twój komentarz
  • Madzia Madzia
    2014-08-07 12:38:51

    Witam :)Wyglądają tak smacznie, że mam ochotę już dziś zabrać się za pieczenie tych muffinek :) Zastanawiam się tylko, ile mniej więcej wychodzi muffinek, z tego przepisu?Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz

Muffinki à la pizza

Muffinki à la pizza

Przygotowanie: 10 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Wytrawne muffinki o smaku pizzy. Ciasto z dodatkiem przecieru pomidorowego, ementalera, prosciutto, o charakterystycznym aromacie oregano i bazylii. Można wzbogacić je oliwkami, suszonymi pomidorami lub innymi dodatkami wg uznania. :) Za każdym razem mogą smakować trochę inaczej, zupełnie jak pizza, a jednak dużo szybciej się je przygotowuje. :)

Składniki

  • Ilość Składnik
    szynki parmeńskiej lub innej szynki dojrzewającej, podsuszanej lub mocno wędzonej, najlepiej w plastrach
    120 g ementalera
    ketchupu rozcieńczonego wodą do konsystencji przecieru (200 ml łącznie po rozcieńczeniu)
    oleju (dodałam rzepakowy)
    jajko
    mąki pszennej pełnoziarnistej (można dać pół na pół z białą, czyli po 125 g jednej i drugiej)
    proszku do pieczenia
    soli
    suszonego oregano
    ½ łyżeczki suszonej bazylii
    opcjonalnie 30 g parmezanu (parmigiano reggiano lub grana padano), stary na dużych oczkach

Sposób przygotowania

Szynkę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do miski wlać olej, przecier/ketchup, dodać jajko, szynkę i ementaler, dokładnie wymieszać.

W drugiej misce wymieszać suche składniki, połączyć je razem z mokrymi, krótko wymieszać drewnianą łyżką.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto do 2/3 wysokości, ewentualnie z wierzchu posypać parmezanem.

Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 °C – góra/dół lub 180 °C – termoobieg.

Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić w foremkach.

Smacznego :)