Cupcakes czekoladowo-orzechowe

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_8238.JPG

Składniki:

  • Babeczki:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (u mnie tortowa)
    kakao
    cukru pudru
    proszku do pieczenia
    masła o temp. pokojowej
    mleka
    jajko
    Nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego
    orzechów laskowych
  • Krem:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    masła o temp. pokojowej
    mleka
    Nutelli

Sposób przygotowania

Nagrzać piekarnik do 170°C.

Mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sól i masło wymieszać na wolnych obrotach miksera, aż do połączenia się wszystkich składników w jednolitą „piaszczystą” masę.

Powoli dodawać mleko, i ubijać aż do połączenia się wszystkich składników. Dodać jajko i dobrze utrzeć, zeskrobać ze ścianek miski wszelkie niezmieszane składniki i dokładnie wymieszać z resztą masy.

Przełożyć masę do foremki na muffiny, napełniać do 2/3 wysokości. Nie więcej bo ciasto szybko rośnie i się wyleje. Piec około 20 minut.

Pozostawić babeczki w formie do lekkiego przestudzenia. Później przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Każda z babeczek powinna mieć w środku małe wgłębienie (dołeczek). Zdecydowanie nie powinny być wyrośnięte, jak muffiny. W powstałe wgłębienie nałożyć po łyżeczce nutelli.

Utrzeć masło z cukrem pudrem na jednolitą bardzo gęstą masę (najpierw na wolnych, później na średnich obrotach miksera). Ponownie zmniejszyć obroty miksera i ciągle mieszając dodać powoli mleko. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ubijać około 5 minut na puszystą masę.

Do masy dodać nutellę i dokładnie wymieszać łyżką. Nakładać kleks na każdą babeczkę (można większą ilość szprycą, jak u mnie, ale wtedy babeczki wyjdą słodsze, bo masa jest naprawdę słodka).

Każdą babeczkę ozdobić orzechami laskowymi.


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

To babeczki zdecydowanie dla czekoladoholików. ;) Czekoladowe ciasto, nutella, i czekoladowo-orzechowy krem na wierzchu. Smakują wybornie, ale nie da się na raz zjeść więcej niż jedną, co należy traktować jako zaletę, biorąc pod uwagę kaloryczność tych babeczek. ;) Zmniejszyłam ilość cukru w porównaniu z oryginalnym przepisem, a babeczki nadal są porządnie słodkie. :) Przepis zaczerpnięty z „The hummingbird bakery – cupcakes and muffins” T. Malouf

IMG_8247.JPG cupcakes%20czekoladowe.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Asiulcia Asiulcia
    2014-01-20 20:54:46

    Właśnie dzisiaj je zrobiłam wg tego przepisu, babeczki wyszły dobre, ale krem niestety już nie... :(

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2013-07-08 19:32:15

    Bardzo ładnie wyglądają, ale przydałyby się również zdjęcia wnętrza, właśnie tego mi brak - zdjęcia rozkrojonej babeczki :) Takie zdjęcia jeszcze bardziej pobudzają chęć zrobienia i zjedzenia :) Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • jerzy jerzy
    2012-05-03 07:59:31

    Uwielbiam muffiny czekoladowe. A jeszcze czekolada z orzechami. Super

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2011-07-24 05:23:11

    Dla czekoholikow? Znaczy sie: dla mnie :) Wygladaja bosko!

    Twój komentarz
  • Alinka Alinka
    2011-07-23 21:55:30

    Pyyyysznie wyglądają:) Mogę jedną?:)

    Twój komentarz
  • kuchennefascynacje kuchennefascynacje
    2011-07-23 20:52:00

    Myślę, ze już znalazło się wielu zwolenników tych babeczek bo nawet jeśli nie jest się czekoladoholikiem nie sposób byłoby się im oprzeć, cudne :)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-07-23 20:23:58

    Ach....rozmarzyłam się...takie małe słodkie zapomnienie;)

    Twój komentarz
  • joanna_kuchareczka joanna_kuchareczka
    2011-07-23 19:18:00

    Uwielbiam tak przyozdobione muffinki.

    Twój komentarz
  • mikimama mikimama
    2011-07-23 17:52:36

    Wyglądają obłędnie!

    Twój komentarz
  • berrypunch berrypunch
    2011-07-23 16:55:38

    Ależ one muszą być pyszne, takie super czekoladowe :)

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2011-07-23 14:26:42

    kremowa czapa jest urocza.

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-07-23 13:23:46

    Aż proszą żeby je zjeść! Piękne!

    Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • judik1119 judik1119
    2011-07-23 10:16:02

    Cudowne babeczki-wyglądają wyśmienicie:)

    Twój komentarz
  • Trzcinowisko Trzcinowisko
    2011-07-23 10:03:57

    Przyznam się bez bicia...nie przepadam za cupcakes...ale twoje wyglądaja wybornie:)

    Twój komentarz
  • burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
    2011-07-23 08:27:36

    Świetne! Szczególnie ich kremowe czapeczki są kuszące :)

    Twój komentarz
  • agnes agnes
    2011-07-23 08:00:27

    jakie cuda... na sam widok mam ochotę na słodkości

    Twój komentarz
  • wedelka wedelka
    2011-07-23 07:44:40

    Świetne :) Aż mam ochotę sięgnąć po jedną do porannej kawy :) I wcale nie przeszkadzałoby mi to, że są mega czekoladowe :)))

    Twój komentarz
  • NaStole.pl NaStole.pl
    2011-07-23 07:42:12

    Cudne! :)

    Twój komentarz

Cupcakes czekoladowo-orzechowe

Cupcakes czekoladowo-orzechowe

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

To babeczki zdecydowanie dla czekoladoholików. ;) Czekoladowe ciasto, nutella, i czekoladowo-orzechowy krem na wierzchu. Smakują wybornie, ale nie da się na raz zjeść więcej niż jedną, co należy traktować jako zaletę, biorąc pod uwagę kaloryczność tych babeczek. ;) Zmniejszyłam ilość cukru w porównaniu z oryginalnym przepisem, a babeczki nadal są porządnie słodkie. :) Przepis zaczerpnięty z „The hummingbird bakery – cupcakes and muffins” T. Malouf

Składniki

  • Babeczki:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (u mnie tortowa)
    kakao
    cukru pudru
    proszku do pieczenia
    masła o temp. pokojowej
    mleka
    jajko
    Nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego
    orzechów laskowych
  • Krem:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    masła o temp. pokojowej
    mleka
    Nutelli

Sposób przygotowania

Nagrzać piekarnik do 170°C.

Mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sól i masło wymieszać na wolnych obrotach miksera, aż do połączenia się wszystkich składników w jednolitą „piaszczystą” masę.

Powoli dodawać mleko, i ubijać aż do połączenia się wszystkich składników. Dodać jajko i dobrze utrzeć, zeskrobać ze ścianek miski wszelkie niezmieszane składniki i dokładnie wymieszać z resztą masy.

Przełożyć masę do foremki na muffiny, napełniać do 2/3 wysokości. Nie więcej bo ciasto szybko rośnie i się wyleje. Piec około 20 minut.

Pozostawić babeczki w formie do lekkiego przestudzenia. Później przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Każda z babeczek powinna mieć w środku małe wgłębienie (dołeczek). Zdecydowanie nie powinny być wyrośnięte, jak muffiny. W powstałe wgłębienie nałożyć po łyżeczce nutelli.

Utrzeć masło z cukrem pudrem na jednolitą bardzo gęstą masę (najpierw na wolnych, później na średnich obrotach miksera). Ponownie zmniejszyć obroty miksera i ciągle mieszając dodać powoli mleko. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ubijać około 5 minut na puszystą masę.

Do masy dodać nutellę i dokładnie wymieszać łyżką. Nakładać kleks na każdą babeczkę (można większą ilość szprycą, jak u mnie, ale wtedy babeczki wyjdą słodsze, bo masa jest naprawdę słodka).

Każdą babeczkę ozdobić orzechami laskowymi.


Smacznego :)