Babeczki czekoladowe z kremem kajmakowym

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_9365.JPG

Składniki:

  • Babeczki:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru
    kakao
    proszku do pieczenia
    szczypta soli
    jajko, rozmiar L
    mleka
    oleju
  • Krem:

    Ilość Składnik
    mascarpone
    śmietanki kremówki
    masy kajmakowej (mniej lub odrobinę wiecej wg uznania)

Sposób przygotowania

Suche składniki wymieszać w misce. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki, dodać do suchych i krótko zmiksować na średnich obrotach, tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180 °C (piekłam z termoobiegiem), gotowe wyjąć  z piekarnika, wystudzić na kratce. Wystudzonym babeczkom ściąć wierzchy (jeśli bardzo wyrosły; a jeśli są tylko delikatnie zaokrąglone, to nie ma potrzeby). 

Krem:

Serek ubić razem ze śmietanką na bardzo sztywną masę. Dodać kajmak, wymieszać na wolnych obrotach. Krem przełożyć do worka cukierniczego/szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki (używam Wilton 1M) i zaczynając od brzegu babeczki wyciskać krem w kierunku środka (kierując się do góry) ozdobne rozetki.

Smacznego :)
Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe, z delikatną nutą wanilii, przykryte czapą pysznego puszystego kremu kajmakowego, przygotowanego na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki. Myślę, że babeczki przypadną do gustu zarówno dorosłym jak i dzieciom. :) U mnie tym razem w wydaniu walentynkowym, bo uważam, że świetnie sprawdzą się również na tę okazję. ;) Serdecznie polecam. :)

IMG_9367.JPG IMG_9391.JPG IMG_9404.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Wiórka Wiórka
    2016-09-15 17:50:25

    Dlaczego cukru jest więcej niż mąki? Przepraszam, że pytam. Może tak ma być ;) ;). Wyglądają pysznie!

    Twój komentarz
  • gin gin
    2014-02-13 09:22:38

    O mniam, takiej babeczce nie można się oprzeć... :)

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2014-02-12 04:58:57

    Wyglądają pysznie:)

    Twój komentarz

Babeczki czekoladowe z kremem kajmakowym

Babeczki czekoladowe z kremem kajmakowym

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe, z delikatną nutą wanilii, przykryte czapą pysznego puszystego kremu kajmakowego, przygotowanego na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki. Myślę, że babeczki przypadną do gustu zarówno dorosłym jak i dzieciom. :) U mnie tym razem w wydaniu walentynkowym, bo uważam, że świetnie sprawdzą się również na tę okazję. ;) Serdecznie polecam. :)

Składniki

  • Babeczki:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru
    kakao
    proszku do pieczenia
    szczypta soli
    jajko, rozmiar L
    mleka
    oleju
  • Krem:

    Ilość Składnik
    mascarpone
    śmietanki kremówki
    masy kajmakowej (mniej lub odrobinę wiecej wg uznania)

Sposób przygotowania

Suche składniki wymieszać w misce. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki, dodać do suchych i krótko zmiksować na średnich obrotach, tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180 °C (piekłam z termoobiegiem), gotowe wyjąć  z piekarnika, wystudzić na kratce. Wystudzonym babeczkom ściąć wierzchy (jeśli bardzo wyrosły; a jeśli są tylko delikatnie zaokrąglone, to nie ma potrzeby). 

Krem:

Serek ubić razem ze śmietanką na bardzo sztywną masę. Dodać kajmak, wymieszać na wolnych obrotach. Krem przełożyć do worka cukierniczego/szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki (używam Wilton 1M) i zaczynając od brzegu babeczki wyciskać krem w kierunku środka (kierując się do góry) ozdobne rozetki.

Smacznego :)