Muffinki kajmakowe

Przyg: 15 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 13
Filtry wyszukiwania
IMG_8590.JPG

Składniki:

  • Muffinki:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    brązowego cukru, użyłam drobnego
    kakao
    proszku do pieczenia
    mleka (może być roślinne)
    oleju roślinnego
    duże jajko
    pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić ziarenkami wyskrobanymi z 1 laski wanilii)
    masy kajmakowej (ok. pół puszki)
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    masy kajmakowej (ok. pół puszki); można użyć gotowej masy krówkowej
    płynnej śmietanki kremówki 30% (może być potrzebne ciut więcej)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    posiekanych orzechów ziemnych (ewentualnie laksowych lub migdałów)

Sposób przygotowania

Ciasto:
W misce wymieszać suche składniki (mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia).
W drugim naczyniu zmiksować składniki mokre oprócz masy kajmakowej (a więc mleko, olej, jajko i pastę/ekstrakt z wanilii). Suche składniki dodać do mokrych, wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Nakładać po ok. 1,5 łyżeczki ciasta do papilotek lub innych foremek na muffinki (tyle, żeby ciasto sięgało do 1/3 wysokości foremki). Następnie nałożyć po 1 łyżeczce masy kajmakowej i przykryć ją 1 łyżeczką ciasta (całość powinna sięgać do 2/3 wysokości foremki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 165 °C (termoobieg) i piec około 15-20 minut, aż babeczki ładnie się zarumienią (najlepiej sprawdzić patyczkiem, może być mokry od masy kajmakowej, ale nie powinien być oblepiony ciastem).

Gotowe wyjąć na kratkę, wystudzić.

Polewa:
Masę kajmakową podgrzać razem ze śmietanką, tak, żeby była gorąca, ale nie gotować (powinna być płynna, wiec w razie potrzeby można dolać odrobinę śmietanki. Gotową polewą wylać na wierzch muffinek, Oprószyć posiekanymi orzechami.

Smacznego :)


Przyg: 15 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 13
Coś dla fanów kajmaku. Wilgotne, lekko kakaowe muffinki z kajmakową wkładką i ... bonusem w postaci kajmakowej polewy. :) Pokochają je nie tylko dzieci. ;) Ciasto nie jest za słodkie, więc przyjemnie równoważy słodycz samej masy kajmakowej. Ale jeśli wolicie mało słodkie muffinki możecie jeszcze ograniczyć ilość cukru. Nie napracujecie się przy nich, jak to przy muffinkach. ;) Wystarczy kwadrans na przygotowanie, kolejny na pieczenie i już można się nimi cieszyć. Polecam. :)
IMG_8583.JPG IMG_8643.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • marzena marzena
    2017-12-17 12:24:59

    Muffinki przepyszne, chociaż moje nie wyglądają jak na Twoim zdjęciu :( i nie wyrosły mi tak pięknie :( nie wiem dlaczego? :(

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2016-08-20 00:16:42

    hej, hej! Przepis brzmi kusząco. Mam tylko jedno pytanie: czy można zamiast ekstraktu z wanilii dodać cukru wanilinowego? Jeśli tak - to ile? Pozdrawiam! :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-08-20 12:10:02

      Dajemy 16 g cukru wanilinowego :)

      Twój komentarz
  • matleen matleen
    2015-04-17 18:44:15

    Słodko, szybko i pięknie :)To lubię

    Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Agaru Agaru
    2015-04-13 15:33:12

    Zrobiłam - faktycznie szybkie i bardzo dobre (choć po 15 minutach pieczenia na pewno delektować się nimi nie można bez poparzenia języka :) ). Mi bardziej smakowały bez polewy, były takie w sam raz. Z polewą. już było za słodko. Polecam!

    Twój komentarz
  • gin gin
    2015-04-12 16:38:04

    Mmm, pyszności :)

    Twój komentarz
  • 2015-04-12 14:11:17

    No i są... 👌🍭🎂😄

    Twój komentarz
    • 2015-04-12 17:25:38

      Piękne! :) Mam nadzieję, że smakowały :)

      Twój komentarz
  • 2015-04-12 11:54:30

    No to zaraz robię zgodnie z obietnicą ;)

    Twój komentarz
  • 2015-04-12 11:09:45

    Wyglądają przepysznie :-D chyba się skuszę i upiekę je z synem :-) :-)

    Twój komentarz

Muffinki kajmakowe

Muffinki kajmakowe

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 15 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 13

Opis

Coś dla fanów kajmaku. Wilgotne, lekko kakaowe muffinki z kajmakową wkładką i ... bonusem w postaci kajmakowej polewy. :) Pokochają je nie tylko dzieci. ;) Ciasto nie jest za słodkie, więc przyjemnie równoważy słodycz samej masy kajmakowej. Ale jeśli wolicie mało słodkie muffinki możecie jeszcze ograniczyć ilość cukru. Nie napracujecie się przy nich, jak to przy muffinkach. ;) Wystarczy kwadrans na przygotowanie, kolejny na pieczenie i już można się nimi cieszyć. Polecam. :)

Składniki

  • Muffinki:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    brązowego cukru, użyłam drobnego
    kakao
    proszku do pieczenia
    mleka (może być roślinne)
    oleju roślinnego
    duże jajko
    pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić ziarenkami wyskrobanymi z 1 laski wanilii)
    masy kajmakowej (ok. pół puszki)
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    masy kajmakowej (ok. pół puszki); można użyć gotowej masy krówkowej
    płynnej śmietanki kremówki 30% (może być potrzebne ciut więcej)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    posiekanych orzechów ziemnych (ewentualnie laksowych lub migdałów)

Sposób przygotowania

Ciasto:
W misce wymieszać suche składniki (mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia).
W drugim naczyniu zmiksować składniki mokre oprócz masy kajmakowej (a więc mleko, olej, jajko i pastę/ekstrakt z wanilii). Suche składniki dodać do mokrych, wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Nakładać po ok. 1,5 łyżeczki ciasta do papilotek lub innych foremek na muffinki (tyle, żeby ciasto sięgało do 1/3 wysokości foremki). Następnie nałożyć po 1 łyżeczce masy kajmakowej i przykryć ją 1 łyżeczką ciasta (całość powinna sięgać do 2/3 wysokości foremki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 165 °C (termoobieg) i piec około 15-20 minut, aż babeczki ładnie się zarumienią (najlepiej sprawdzić patyczkiem, może być mokry od masy kajmakowej, ale nie powinien być oblepiony ciastem).

Gotowe wyjąć na kratkę, wystudzić.

Polewa:
Masę kajmakową podgrzać razem ze śmietanką, tak, żeby była gorąca, ale nie gotować (powinna być płynna, wiec w razie potrzeby można dolać odrobinę śmietanki. Gotową polewą wylać na wierzch muffinek, Oprószyć posiekanymi orzechami.

Smacznego :)