Aromatyczne ciasto ze śliwkami

Przyg: 15 min Pieczenie: 45 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_9624.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
21 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła
    cukru
    ekstraktu z wanilii
    duże jajko
    kwaśnej śmietany
    szczypta soli
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    2 szklanki śliwek pokrojonych w ćwiartki
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    masła
    mąki pszennej
    cukru (można więcej, jeśli śliwki są bardzo kwaśne)
    cynamonu
    kardamonu

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodać jajko, wanilię, skórkę cytrynową, sól i śmietanę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. ciasto będzie gęste. ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Dla ułatwienia rozprowadzenia ciasta można zrobić to łyżką maczaną w wodzie lub palcami obsypanymi mąką. Odstawić.

Składniki na kruszonkę rozetrzeć łyżką lub wyrobić między palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji.

Na ciasto wyłożyć śliwki, posypać obficie kruszonką. Ciasto piec około 45-50 minut w temperaturze 180oC. Ciasto po upieczeniu pozostawić jeszcze na ok. 15 minut w formie do lekkiego przestudzenia.


Smacznego :)

Przyg: 15 min Pieczenie: 45 min
Łatwy
Porcje: 10

W planach miałam inne ciasto (pojawi się tu niebawem), ale zabrakło mi do niego jednego z głównych składników, więc poszukałam w sieci szybko, co mogłabym upiec z tego, co akurat mam w lodówce i kredensie. ;) I wpadłam przypadkowo na to ciasteczko u milk_chocolate84. Po wypróbowaniu go zgadzam się absolutnie ze stwierdzeniem, że to ciasto trzeba upiec. :) Cytrynowe ciasto bardzo ciekawie współgra ze śliweczkami i aromatyczną cynamonową kruszonką. Ciasto delikatne, nie za suche, w sam raz do popołudniowej herbatki. :) Polecam.

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-26 09:49:41

    @Awonika - tak jak najbardziej, tylko trzeba je wcześniej rozmrozić i dobrze odsączyć z nadmiaru wody i soku.

    Twój komentarz
  • awonika awonika
    2012-08-26 08:09:12

    czy nadają się śliwki mrożone?

    Twój komentarz
  • jolanta szyndlarewicz jolanta szyndlarewicz
    2011-08-27 11:59:54

    a jak nieziemsko u ciebie wygląda ...ta żółć ciasta, piekna śliweczka i brąż kruszonki ....muszę je kiedyś upiec:) póki jeszcze śliwki są:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Kuchareczka Kuchareczka
    2011-08-26 19:43:33

    Przepięknie wygląda. Kruszonka jest rewelacyjna!

    Twój komentarz
  • aga aga
    2011-08-26 19:09:04

    slicznie wyglada:) te wszystkie smaki, aromaty... pycha:)

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2011-08-26 10:40:58

    Cytrusowy spod, sliwki i cynamon... To musi oblednie smakowac!

    Twój komentarz
  • milk_chocolate84 milk_chocolate84
    2011-08-26 09:20:03

    Jak miło że je upiekłaś :) A nie mówiłam że warto ;) Pozdrawiam cieplutko :)

    Twój komentarz
  • agnieszka agnieszka
    2011-08-26 07:10:16

    Wygląda pysznie ;) Moje ulubione smaki!!

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-08-26 05:46:12

    wygląda cudnie.

    klasyczny placek. zawsze idealny!

    Twój komentarz

Aromatyczne ciasto ze śliwkami

Aromatyczne ciasto ze śliwkami

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 45 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 21 cm

Opis

W planach miałam inne ciasto (pojawi się tu niebawem), ale zabrakło mi do niego jednego z głównych składników, więc poszukałam w sieci szybko, co mogłabym upiec z tego, co akurat mam w lodówce i kredensie. ;) I wpadłam przypadkowo na to ciasteczko u milk_chocolate84. Po wypróbowaniu go zgadzam się absolutnie ze stwierdzeniem, że to ciasto trzeba upiec. :) Cytrynowe ciasto bardzo ciekawie współgra ze śliweczkami i aromatyczną cynamonową kruszonką. Ciasto delikatne, nie za suche, w sam raz do popołudniowej herbatki. :) Polecam.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła
    cukru
    ekstraktu z wanilii
    duże jajko
    kwaśnej śmietany
    szczypta soli
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    2 szklanki śliwek pokrojonych w ćwiartki
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    masła
    mąki pszennej
    cukru (można więcej, jeśli śliwki są bardzo kwaśne)
    cynamonu
    kardamonu

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodać jajko, wanilię, skórkę cytrynową, sól i śmietanę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. ciasto będzie gęste. ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Dla ułatwienia rozprowadzenia ciasta można zrobić to łyżką maczaną w wodzie lub palcami obsypanymi mąką. Odstawić.

Składniki na kruszonkę rozetrzeć łyżką lub wyrobić między palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji.

Na ciasto wyłożyć śliwki, posypać obficie kruszonką. Ciasto piec około 45-50 minut w temperaturze 180oC. Ciasto po upieczeniu pozostawić jeszcze na ok. 15 minut w formie do lekkiego przestudzenia.


Smacznego :)