Pyszne ciasto ze śliwkami, masą serowo-budyniową i kruszonką

Przyg: 30 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_3761.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24x28 cm

  • Ciasto ucierane:

    Ilość Składnik
    200 g miękkiego masła
    cukru
    jajka
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    skórka otarta z 1/2 cytryny
  • Masa serowo-budyniowa:

    Ilość Składnik
    sera śmietankowego
    śmietany kremówki
    budyń waniliowy przygotowany na 1/3 l mleka zamiast na 1/2 l
    cukru
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    cukru
    miękkiego masła
    mąki
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śliwek świeżych lub mrożonych (mrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć)

Sposób przygotowania

Śliwki umyć, wypestkować i przepołowić.

Ciasto ucierane: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Kolejno wbijać jajka, po każdym dokładnie miksując na szybkich obrotach. Dodać startą skórkę cytrynową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wymieszać.

Masa serowo-budyniowa: Ser utrzeć z kremówką i ostudzonym budyniem oraz cukrem.

Kruszonka: Cukier, masło i mąkę wymieszać i zagnieść na kruszonkę.

Formę o wymiarach 28x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, równo rozsmarować, na nie wyłożyć masę serową. Na wierzch wyłożyć śliwki, posypać kruszonką.

Piec około 45-50 minut w temp. 175°C (bez termoobiegu może być ciut wyższa temperatura).

Studzić w formie. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12

Kochani, dzisiaj proponuję Wam jedno z najlepszych ciast ucieranych jakie jadłam. Połączenie aromatycznego ciacha z pyszną masą serowo-budyniową, w połączeniu ze śliweczkami, które przełamują słodycz ciasta (można zastąpić innymi owocami), a wszystko przykryte pyszną kruszonką. Czy można chcieć więcej? :) Ciasteczko idealne do popołudniowej herbaty lub kawki, ale na tyle pyszne i niebanalne, że spokojnie nada się na odświętny podwieczorek (czy to słowo jeszcze funkcjonuje w Waszych domach?... bo u mnie mówi się już tylko deser, a szkoda, bo podwieczorek kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem i babcinymi ciastami…:)).



Ciasto jest pyszne i znika w ekspresowym tempie… jego wadą jest to, że bardzo trudno poprzestać na jednym kawałku. :) Przepis własny, powstał jakiś czas temu, gdy naszła mnie ogromna ochota na śliwki. :)



To jedno z tych ciast, które trzeba zrobić! Gorąco polecam! :)



Ps. Przepraszam Was za odpisywanie na komentarze z mniejszą częstotliwością i rzadsze odwiedziny na Waszych blogach, wynika to z chwilowego nadmiaru obowiązków zawodowych. Wolną chwilę mam dopiero koło godziny 00:00 lub później i wtedy ledwo starcza mi już sił, żeby opublikować posta. :) Ach, gdyby tak dało się nie spać. :)





Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • ANONIMOWY ANONIMOWY
    2014-10-01 12:07:28

    moje się teraz piecze-po 40 min w piekarniku jest rozlazłe, a masa serowa przebija się nad kruszonkę, robiłam z sera twarogowego,ktory po zmiksowaniu z budyniem , cukrem i kremówka miał lejaca ale gesta konsystencje, zobaczymy jak będzie po upieczeniu, może się zestali

    Twój komentarz
  • Paulina Paulina
    2014-05-25 07:46:14

    Witam serdecznie :-)Uwielbiam Pani strone...... czesto tu zagladam i zawsze znajde cos pysznego.Ciasto sie udalo i bylo bardzo dobre.jedyne co to zamienilam sliwki na brzoskwinie z puszki i do masy budyniowej dodalam 400 g mascarpone . Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Lilly Lilly
    2013-09-30 11:07:46

    Niestety, ciasto się nie udało. Spód (ciasto) oraz masa serowa wymieszały się ze sobą, tworząc zakalco-ciasto, natomiast kruszonka rozpłynęła się (za dużo tłuszczu?) i zamiast niej pojawiła się skorupka. Wszystko wykonałam tak, jak w przepisie. Może powinno się upiec spód przed wylaniem masy serowej, aby nie doszło do wymieszania mas? I chyba trzeba poprawić kruszonkę. Mimo to ciasto było smaczne, kolejnym razem poeksperymentuję z nim trochę!

    Twój komentarz
  • sweetandsalty.blox.pl sweetandsalty.blox.pl
    2013-09-11 14:08:22

    Pyszne ciasto, zmartwiłam się gdy po wyjęciu masa serowa była płynna (dodałam serek homogenizowany) jednak po ostygnięciu wszystko było tak jak należy :) Dziękuję za super przepis :)

    Twój komentarz
  • Dominika Dominika
    2013-09-10 12:20:56

    A mnie też się masa rozlała a ciasto niemal wyszło z formy. A ten przepis na kruszonkę... Zdecydowanie za dużo tłuszczu albo nie wiem co źle robię, ale wyszło mazidło a nie kruszonka:((( Tłuszcz w temperaturze zlał się na środek ciasta i się zrobiła mała breja. Dobre w konsystencji jest niestety tylko na bokach. Eh.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-08 18:51:44

    @Kama - malin nie trzeba rozmrażać, kruszonkę oczywiście można pominąć. pozdrawiam

    Twój komentarz
  • kama kama
    2013-04-08 18:03:20

    A czy maliny też trzeba rozmrozić i można pominąć kruszonkę?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-09-17 12:55:54

    @Alicja - przyznam, że zdziwiłam się gdy przeczytałam o rozlewającej się masie serowo-budyniowej... może to kwestia sera, powinnien być gęsty jak na sernik... moja masa zawsze jest gęsta i zwarta, do lejącej się dużo jej brakuje, ale tak jak napisałam może to kwestia dodanego sera? :/ Cieszę się, że mimo luźnej masy ciasto i tak smakowało :)

    Twój komentarz
  • Alicja Alicja
    2012-09-17 11:59:32

    Upiekłam, wyszedł przepiękny i przepyszny, ale... masa serowo-budyniowa wprost rozlała się po odkrojenie 1 kawałka, co w sumie można potraktować jako plus i sos w cieście, szkoda, że nie uległam intuicji i nie dodałam jajka do tej masy. ale smak prze fantastyczny, ciasto mimo tak lużnej konsystencji środka upiekło się wspaniale, ani śladu zakalca, na pewno, po modyfikacji do powtórki p.s. zamiast śmietany dodałam wg. sugestii autorki gęstego jogurtu naturalnego

    Twój komentarz
  • arla arla
    2012-09-15 12:56:36

    Zrobiłam, naczynia zmyłam, ciasto się piecze... poczekamy, napiszę co wyszło...

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-29 21:43:39

    @Alex - mi się nigdy nic nie wylało, mimo że robiłam je już kilka razy, więc to być może kwestia piekarnika, może w niektórych aż tak bardzo wyrasta :) ... swoją drogą też bym chciała mieć taki piekarnik, jesli ciasto wyrasta w nim 5 cm więcej :)... sądząc po komenatarzach, kruche ze śliwkami jest trudne do pobicia :) choć polecam też kruche z malinami i budyniową pianką, przepis nie jest mojego autorstwa, co nie zmienia faktu, że jest pyszne :) a jeśli lubicie drożdżowe to ostatni placek ze śliwkami też bardzo polecam :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-29 21:39:26

    @Marlena - bardzo się cieszę, że Wam smakowało :)

    Twój komentarz
  • Alex Alex
    2012-08-29 21:34:43

    Kurcze zasugerowalam się tymi dwoma komentarzami o tym wyrosnietym wylewajacym sie na 5cm ciescie i zrobiłam je na dwóch mniejszych blachach. Zupełnie nie potrzebnie boCiasto teraz jest zbyt cienkie i oczywiście zabrakło mi kruszonki..Ogólnie jest smaczne ale i tak nie pobije kruchego ze sliwkami :-)

    Twój komentarz
  • Marlena Marlena
    2012-08-23 11:07:30

    Witam, wczoraj dostalam od sasiadki cale wiadro sliwek. A ze mislam w lodowce wiaderko mielonego twarogu z Polski mieszkam w Niemczech), pomyslalam ser sliwki to powinno pasowac. Wiec szukam w sieci i natknelam sie na ten przepis. Zrobilam i ... ja, maz u sasiadka nie moglismy sie od ciasta oderwac. Bylo przepyszne. Dziekuje.

    Twój komentarz
  • eli eli
    2012-08-10 08:58:19

    Katastrofa...Zalalo mi caly piekarnik.Nalezy robic to ciasto na stanowczo wiekszej blaszce.Ja robilam na blasze 30x25 i tak uroslo,ze zaczelo sie wylewac jak wulkan.Jak smakuje,nie wiem,bo zajmuje sie szorowaniem piekarnika.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-21 14:15:50

    @Ona - ser śmietankowy to inaczej Twarozek śmietankowy, np z firm OSM Czarnkow lub Piaski albo Okręgowa Spół. Mleczarka w Sokołowie, etc. To nie taki jak kanapkowy, tylko taki bardzie kremowy niż tradycycjny zwarty twaróg, ale mozna użyć też zwykłego tłustego mielonego twarogu, masa nie straci na smaku. :)

    Twój komentarz
  • Ona Ona
    2012-07-21 12:03:22

    Mam pytanie. Co to znaczy ser śmietankowy? To ma być taki na kanapki typu piątnica??

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-18 12:41:18

    @Kama - można dać o połowę mniej kremówki, wtedy masa będzie bardziej zwarta i mniej kremowa, można też zastąpic ją serkiem mascarpone lub np. jogurtem naturalnym. Kremówki nie ubijamy.

    Twój komentarz
  • kama kama
    2012-07-18 12:29:00

    Witam:) czy można pominąć kremówke lub dać jej o połowe mniej? a kremówke nie ubijać tylko z serem utrzeć tak?

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-04-01 15:08:22

    Anonimowy, to prawidłowo. Ja piekłam w dużej blasze piekarnikowej, czyli znacznie większej niż ta podana w przepisie forma, stąd ciasto jest trochę niższe, a zależało mi, żeby Wam Czytelnikom podać właściwe wymiary, żeby ciasto nie było za niskie :)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-04-01 14:53:33

    właśnie upiekłam swoją wersję ciasta:) muszę powiedzieć, że wygląda trochę.. inaczej- spód wyrósł na ponad 5cm!

    Twój komentarz
  • Daria Anna Daria Anna
    2012-03-14 07:54:21

    Gdybym miała tylko śliwki od razu się za niego biorę, warty wypróbowania, zapamiętam go. Wygląda przepysznie. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • kibi007 kibi007
    2012-03-13 19:24:11

    mmm pycha, oj jakie to musi być dobre :D

    Twój komentarz
  • oliwek oliwek
    2012-03-13 18:40:47

    ależ piękne, apetyczne ciasto:)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-03-13 14:45:44

    zakochałam się w tym kawałku:)

    Twój komentarz
  • Ale babka i robi to co lubi Ale babka i robi to co lubi
    2012-03-13 10:07:33

    zdecydowanie do wypróbowania:)wygląda pięknie

    Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2012-03-13 07:35:18

    świetnie wygląda, musi być genialne w smaku!

    Twój komentarz
  • Patrycja Patrycja
    2012-03-13 05:55:46

    Bardzo pysznie wygląda!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-03-13 05:53:05

    Kasiu,ciasto wygląda wspaniale! Takie ciacha są super, z owocami i kruszonką,mniam:)

    Pozdrawiam ciepło i serdecznie

    Twój komentarz

Pyszne ciasto ze śliwkami, masą serowo-budyniową i kruszonką

Pyszne ciasto ze śliwkami, masą serowo-budyniową i kruszonką

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 24x28 cm

Opis

Kochani, dzisiaj proponuję Wam jedno z najlepszych ciast ucieranych jakie jadłam. Połączenie aromatycznego ciacha z pyszną masą serowo-budyniową, w połączeniu ze śliweczkami, które przełamują słodycz ciasta (można zastąpić innymi owocami), a wszystko przykryte pyszną kruszonką. Czy można chcieć więcej? :) Ciasteczko idealne do popołudniowej herbaty lub kawki, ale na tyle pyszne i niebanalne, że spokojnie nada się na odświętny podwieczorek (czy to słowo jeszcze funkcjonuje w Waszych domach?... bo u mnie mówi się już tylko deser, a szkoda, bo podwieczorek kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem i babcinymi ciastami…:)).



Ciasto jest pyszne i znika w ekspresowym tempie… jego wadą jest to, że bardzo trudno poprzestać na jednym kawałku. :) Przepis własny, powstał jakiś czas temu, gdy naszła mnie ogromna ochota na śliwki. :)



To jedno z tych ciast, które trzeba zrobić! Gorąco polecam! :)



Ps. Przepraszam Was za odpisywanie na komentarze z mniejszą częstotliwością i rzadsze odwiedziny na Waszych blogach, wynika to z chwilowego nadmiaru obowiązków zawodowych. Wolną chwilę mam dopiero koło godziny 00:00 lub później i wtedy ledwo starcza mi już sił, żeby opublikować posta. :) Ach, gdyby tak dało się nie spać. :)





Składniki

  • Ciasto ucierane:

    Ilość Składnik
    200 g miękkiego masła
    cukru
    jajka
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    skórka otarta z 1/2 cytryny
  • Masa serowo-budyniowa:

    Ilość Składnik
    sera śmietankowego
    śmietany kremówki
    budyń waniliowy przygotowany na 1/3 l mleka zamiast na 1/2 l
    cukru
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    cukru
    miękkiego masła
    mąki
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śliwek świeżych lub mrożonych (mrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć)

Sposób przygotowania

Śliwki umyć, wypestkować i przepołowić.

Ciasto ucierane: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Kolejno wbijać jajka, po każdym dokładnie miksując na szybkich obrotach. Dodać startą skórkę cytrynową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wymieszać.

Masa serowo-budyniowa: Ser utrzeć z kremówką i ostudzonym budyniem oraz cukrem.

Kruszonka: Cukier, masło i mąkę wymieszać i zagnieść na kruszonkę.

Formę o wymiarach 28x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, równo rozsmarować, na nie wyłożyć masę serową. Na wierzch wyłożyć śliwki, posypać kruszonką.

Piec około 45-50 minut w temp. 175°C (bez termoobiegu może być ciut wyższa temperatura).

Studzić w formie. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)