Nadziewane kruche rureczki

Przyg: 20 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 20
Filtry wyszukiwania
IMG_9253.JPG

Składniki:

  • Ciasteczka:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    gęstej kwaśnej śmietany
    250 g zimnego masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    powidła, konfitury, dżem, etc. do nadzienia (u mnie tym razem śliwkowe)

Sposób przygotowania

Z podanych składników energicznie zagnieść ciasto. Schłodzić je przynajmniej godzinę w lodówce.

Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkować (mniej więcej jak na pierogi, ale nie na tyle cienko by ciasto było przezroczyste). Wyciąć kwadraty około 8 cm x 8 cm. Na środku zrobić kleksa z powideł (łyżeczka). Zwinąć w rurkę, tak, żeby ciasto mocno nie zachodziło na siebie, bo będzie w środku surowe (robiąc około 1 cm zakładkę). Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem) na złoty kolor (ok 15 minut). Gorące oprószyć cukrem pudrem (ja nie sypałam już pudru, dla mnie były wystarczająco słodkie bez).


Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 20

Są idealne na weekend, bo:

1.Nie przysporzą nam dużo pracy, możemy spokojnie cieszyć się wolnym czasem (jeśli tylko mamy takowy). ;),

2. Są tak pyszne, że Wy będziecie z nich zadowoleni, a ewentualni goście na pewno też nie będą narzekać, raczej prosić o dokładkę. ;)

Najlepiej zrobić więcej, bo znikają w tempie ekspresowym. ;) Jako nadzienie można dodać powidła śliwkowe, jak u mnie, albo dowolne inne owocowe przetwory, dżem, konfiturę, marmoladę… Myślę, że wyjątkowo dobrze będą się komponowały z konfiturą morelową , wiśniową i jagodową… ale to zależy już od Waszych upodobań smakowych. Rureczki są cudownie kruche, ciasto po upieczeniu delikatnie się rozwarstwia, co tylko potęguje efekt smakowy. Serdecznie polecam na leniwy weekend, prościej się już nie da, a jakże pyszne. :) Za przepis serdecznie dziękuję Beatce, która przesłała mi go do wypróbowania. :) Ja z całą pewnością będę do niego wracać. :)

IMG_9209.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-08-23 14:43:22

    Pozdrawiam Cię Kasiu.Życzę wszystkim smacznego :-)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-20 21:03:17

    @Asiek - myślę, że jak najbardziej, ciasto nie jest dosładzane, więc powinno dobrze współgrać z czekoladowym słodkim nadzieniem. Z nutellą nie powinno być kłopotów z wypływaniem, nie wiem jak z czekoladą, ale to musisz przetestować :), pewnie wystarczy dokładniej zwinąć rurki :), pozdrawiam

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-20 21:00:32

    @Burczy mi w brzuchu - wybacz ;)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-20 21:00:01

    @Nemi, dziękuję za komentarz i oczywiscie korzystaj z przepisu ile się da :) myślę, że rureczki będą Ci smakowały :)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-08-20 20:29:46

    Fajowe te rureczki!! Czy można do środka dać nutellę lub kostkę czekolady?

    Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
    2011-08-20 08:24:18

    Mmm nie jadłam jeszcze śniadania, więc zrobiłaś mi strasznego smaka!

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-08-20 08:15:38

    Jakie one słodziutkie:) Chętnie skorzystam z przepisu. Bardzo lubię takie wypieki:)

    Twój komentarz

Nadziewane kruche rureczki

Nadziewane kruche rureczki

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 15 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 20

Opis

Są idealne na weekend, bo:

1.Nie przysporzą nam dużo pracy, możemy spokojnie cieszyć się wolnym czasem (jeśli tylko mamy takowy). ;),

2. Są tak pyszne, że Wy będziecie z nich zadowoleni, a ewentualni goście na pewno też nie będą narzekać, raczej prosić o dokładkę. ;)

Najlepiej zrobić więcej, bo znikają w tempie ekspresowym. ;) Jako nadzienie można dodać powidła śliwkowe, jak u mnie, albo dowolne inne owocowe przetwory, dżem, konfiturę, marmoladę… Myślę, że wyjątkowo dobrze będą się komponowały z konfiturą morelową , wiśniową i jagodową… ale to zależy już od Waszych upodobań smakowych. Rureczki są cudownie kruche, ciasto po upieczeniu delikatnie się rozwarstwia, co tylko potęguje efekt smakowy. Serdecznie polecam na leniwy weekend, prościej się już nie da, a jakże pyszne. :) Za przepis serdecznie dziękuję Beatce, która przesłała mi go do wypróbowania. :) Ja z całą pewnością będę do niego wracać. :)

Składniki

  • Ciasteczka:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    gęstej kwaśnej śmietany
    250 g zimnego masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    powidła, konfitury, dżem, etc. do nadzienia (u mnie tym razem śliwkowe)

Sposób przygotowania

Z podanych składników energicznie zagnieść ciasto. Schłodzić je przynajmniej godzinę w lodówce.

Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkować (mniej więcej jak na pierogi, ale nie na tyle cienko by ciasto było przezroczyste). Wyciąć kwadraty około 8 cm x 8 cm. Na środku zrobić kleksa z powideł (łyżeczka). Zwinąć w rurkę, tak, żeby ciasto mocno nie zachodziło na siebie, bo będzie w środku surowe (robiąc około 1 cm zakładkę). Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem) na złoty kolor (ok 15 minut). Gorące oprószyć cukrem pudrem (ja nie sypałam już pudru, dla mnie były wystarczająco słodkie bez).


Smacznego :)