Rogaliki mleczne

Przyg: 40 min Pieczenie: 15 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_9079.JPG

Składniki:

  • Rogale:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    ciepłego mleka
    30 g drożdży świeżych
    masła
    3 łyżeczki cukru (jeśli chcemy wytrawne to dodajemy 1 łyżeczkę)
    soli
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    żółtko do posmarowania rogalików

Sposób przygotowania


Zrobić rozczyn: Drożdże pokruszyć w misce, dodać połowę ciepłego mleka, cukier i oprószyć mąką (1/2 szklanki). Przykryć ściereczka i odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

Masło roztopić. Gdy rozczyn podrośnie, dodać pozostałe mleko, mąkę, sól i wyrabiamy ciasto. Do wyrobionego ciasta dodajemy lekko przestudzone rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki, powinno być zwarte, ale nie twarde. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia około 40-60 min.

Wyrośnięte ciasto podzielić na niewielkie kawałki o wadze ok. 50 g i uformować z nich kule. Rozwałkować je na kształt trójkątnych placków o długości ok. 15 cm. Zawinąć placki jak rolady, przycisnąć końce tak, aby były węższe. Rogaliki zginać, po czym układać na natłuszczonej blasze.

Rogaliki posmarować rozmąconym żółtkiem i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Rogaliki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut na złoty kolor w temp. 200°C. Bez termoobiegu można piec w 220°C.

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 15 min
Średni
Porcje: 12

Są wspaniałym rozpoczęciem dnia. Cudownie smakują zarówno gorące podane z samym masłem, jak i wystudzone, np. z ulubioną konfiturą. Moja rodzinka się zajadała. Rogaliki wprost rozpływają się w ustach. Długo zachowują świeżość. Ja piekłam część w nocy i na śniadanie dnia następnego były idealne, pulchne, mięciutkie, ale odpowiednio przechowywane zachowają świeżość jeszcze dnia kolejnego. Dodatkową ich zaletą jest prostota przygotowania, zawsze wychodzą. :)

Niestety zdjęcie pierwszej partii robiłam nocą, dlatego foto jest gorszej jakości. Druga część była pieczona rano, czekały na moją córeczkę, żeby mogła je zawinąć. ;) Rogaliki z tej partii nie są może precyzyjnie zawinięte (2 zdjęcie), ale doceńcie, moja córcia ma niecałe dwa lata i to jej debiut w kuchni. ;))

Szczerze polecam na śniadanko i nie tylko. :)

IMG_9127.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-02-16 14:28:25

    @M - wystarczy oprószyć mąka i przykryć ściereczką. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • m m
    2014-02-16 08:11:44

    Pani Kasiu, zamierzam zagnieść dzisiaj ciasto, uformować rogaliki, a na noc dać je do rosnięcia by rano móc je upiec.. tylko, czy wystarczy je przykryć ściereczką czy trzeba zawinąć w folię- jeśli je ułoże na blaszce piekarnikowej -nie jest za wysoka, to ta folia będzie je dotykać- czy nie uniemożliwi im wzrostu do góry- a pójdą bardziej w szerz.. a moze wogóle nie trzeba ich przykrywać, bo w lodówce moze nie będą wysychać?? jak Pani myśli:):):) z góry dziękuję za pomoc!!

    Twój komentarz
  • ata ata
    2012-09-11 09:10:29

    Właśnie pożarłam (jedzeniem tego nie można nazwać) 3 rogaliki na śniadanie - pychota! Trochę zmieniłam recepturę: jedną szklankę mąki pszennej zastąpiłam mąką żytnią razową (żeby było zdrowiej, a raczej mniej niezdrowo ;) ) i chyba w związku z tym temperatura 200 stopni z termoobiegiem była zbyt wysoka (polecam 180 stopni). Dodatkowo po ostygnięciu na części porobiłam wzorki lukrem (cukier puder sok z cytryny), a na pozostałych - czekoladą (roztopioną w kremówce - zostało mi z weekendowego tortu:>). Mniam:)I jeszcze jedno: z podanych proporcji wyszło mi 11 rogalików nieco mniej zgrabnych od Twoich, ale wyglądają jak rogale, więc nie jest źle!Pozdrawiam i gratuluję fantastycznego bloga:)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-15 13:40:34

    @Tomek - Spokojnie możesz kombinować z różnymi mąkami, z pełnoziarnistą już robiłam i wychodzą nie mniej smaczne, a jednak "zdrowsze". :)

    Twój komentarz
  • Tomek Tomek
    2011-08-15 13:21:55

    Fajne :) Pewnie trochę zmodyfikuję Twój przepis i dodam mąkę razową :D

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-15 10:51:19

    @Lukrem polane... dziękujemy, przekażę córci. ;) A odnośnie rogalików, to chyba już musisz spytać mamę, czemu przestała... ;)... może właśnie dlatego, że już nie jesteś małym chłopcem? :))

    Z przepisu oczywiście korzystaj :) i daj znać jak wyszły. :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-15 10:47:46

    @Shady - to może pora się skusić... :) ... a zapewniam, że warto :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-15 10:46:41

    @Trzcinowisko - :)) nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś na kolejne śniadanie miała właśnie te rogaliki. ;)

    @Wiosenka27 - proszę bardzo :)

    @Asieja - dziękujemy. :)

    @Łyżka - polecam wypróbować, są naprawdę pyszne i do tego proste w wykonaniu.

    @Magda K. - w takim razie koniecznie wypróbuj :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-15 10:42:34

    @Karmelitka, są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, więc możesz często się nimi uraczyć ;)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-15 10:41:10

    @Nemi, dzięki, przekażę małej. :)

    Twój komentarz
  • lukrem polane lukrem polane
    2011-08-15 10:33:28

    Rośnie kolejny talent kulinarny!

    A rogaliki przypominają mi te, które robiła moja mama, gdy byłem małym chłopcem. Dlaczego przestała je robić? Teraz sam sobie upiekę, korzystając z twojej słodkiej mikstury.

    Twój komentarz
  • shaday shaday
    2011-08-15 07:15:05

    Łał! Zawsze chciałam sama upiec takie rogaliki, kto wie, może w końcu spróbuję? ;) Twoje wygląda świetnie.

    Pozdrawiam

    yummymorning.blogspot.com

    Twój komentarz
  • magda k. magda k.
    2011-08-14 20:04:25

    uwielbiam takie rogaliki, narobiłaś mi ochotę :)

    Twój komentarz
  • Łyżka Łyżka
    2011-08-14 19:09:49

    świetne!

    chętnie zjadłabym jednego ;)

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2011-08-14 18:10:09

    cudowny kuchenny debiut!

    Twój komentarz
  • wiosenka27 wiosenka27
    2011-08-14 13:28:03

    Poproszę jednego...albo kilka:)

    Twój komentarz
  • Trzcinowisko Trzcinowisko
    2011-08-14 12:10:18

    Naprawde zaczynam żałować że miałam na sniadanie to co miałam:(

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-08-14 11:15:51

    oszałamiające!

    chciałabym takimi uraczyc się na śniadanie xd

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-08-14 10:55:57

    Taki rogalik na śniadanie...super! Małej gratuluję debiutu:) Widać już duży talent:)

    Twój komentarz

Rogaliki mleczne

Rogaliki mleczne

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 15 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Opis

Są wspaniałym rozpoczęciem dnia. Cudownie smakują zarówno gorące podane z samym masłem, jak i wystudzone, np. z ulubioną konfiturą. Moja rodzinka się zajadała. Rogaliki wprost rozpływają się w ustach. Długo zachowują świeżość. Ja piekłam część w nocy i na śniadanie dnia następnego były idealne, pulchne, mięciutkie, ale odpowiednio przechowywane zachowają świeżość jeszcze dnia kolejnego. Dodatkową ich zaletą jest prostota przygotowania, zawsze wychodzą. :)

Niestety zdjęcie pierwszej partii robiłam nocą, dlatego foto jest gorszej jakości. Druga część była pieczona rano, czekały na moją córeczkę, żeby mogła je zawinąć. ;) Rogaliki z tej partii nie są może precyzyjnie zawinięte (2 zdjęcie), ale doceńcie, moja córcia ma niecałe dwa lata i to jej debiut w kuchni. ;))

Szczerze polecam na śniadanko i nie tylko. :)

Składniki

  • Rogale:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    ciepłego mleka
    30 g drożdży świeżych
    masła
    3 łyżeczki cukru (jeśli chcemy wytrawne to dodajemy 1 łyżeczkę)
    soli
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    żółtko do posmarowania rogalików

Sposób przygotowania


Zrobić rozczyn: Drożdże pokruszyć w misce, dodać połowę ciepłego mleka, cukier i oprószyć mąką (1/2 szklanki). Przykryć ściereczka i odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

Masło roztopić. Gdy rozczyn podrośnie, dodać pozostałe mleko, mąkę, sól i wyrabiamy ciasto. Do wyrobionego ciasta dodajemy lekko przestudzone rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki, powinno być zwarte, ale nie twarde. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia około 40-60 min.

Wyrośnięte ciasto podzielić na niewielkie kawałki o wadze ok. 50 g i uformować z nich kule. Rozwałkować je na kształt trójkątnych placków o długości ok. 15 cm. Zawinąć placki jak rolady, przycisnąć końce tak, aby były węższe. Rogaliki zginać, po czym układać na natłuszczonej blasze.

Rogaliki posmarować rozmąconym żółtkiem i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Rogaliki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut na złoty kolor w temp. 200°C. Bez termoobiegu można piec w 220°C.

Smacznego :)