Ślimaczki jabłkowo-orzechowe

Przyg: 30 min Pieczenie: 30 min
Średni
Porcje: 5
Filtry wyszukiwania
IMG_2117.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    15 g świeżych drożdży
    mleka
    żółtka
    miękkiego masła
    cukru
    szczypta soli
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    orzechów laskowych
    orzechów włoskich
    białka
    5 łyżek soku z pomarańczy
    cukru pudru
    jabłek
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    konfitura morelowa do posmarowania

Sposób przygotowania

Z drożdży, kilku łyżek ciepłego mleka , 1 łyżeczki cukru i garści mąki przygotować zaczyn. Odstawić na 10-15 min. w ciepłe miejsce. Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, dodać resztę mleka, cukier, masło , żółtka i sól. Wyrobić. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (na ok. 30 min.).

Orzechy zmielić, zmiksować z cukrem pudrem, białkami, sokiem i 4 łyżkami wody. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć i wymieszać z masą orzechową.

Ciasto rozwałkować podsypując mąką (może być dość luźnie i bez podsypania się kleić) na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 40 cm, cały posmarować masą. Zwinąć w roladę pokroić na 9 kawałków. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ustawić na niej roladki, pamiętając o zachowaniu odstępów (ciasto podczas pieczenia jeszcze trochę urośnie). Piec około 30 minut w temp. 180°C. Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sito, posmarować jeszcze ciepłe bułeczki. Wystudzić.


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 30 min
Średni
Porcje: 5

Jeśli nie macie pomysłu na śniadanie, a chcecie spałaszować coś słodkiego te drożdżówki będą świetnym rozwiązaniem. Przygotowuje się je stosunkowo szybko, ok, nie ekspresowo, ale jednak jak na drożdżowe wypieki całkiem szybko, a smak wynagrodzi nam czekanie.

Polecam je szczególnie pasjonatom połączeń orzechów z jabłkami. Jabłka nadają masie orzechowej wyraźniejszego smaku, choć moim zdaniem z samą masą orzechową lub jabłkową te bułeczki byłyby równie smaczne. Jest to mała odmiana od typowych drożdżówek z makiem czy budyniem. Nam posmakowały, być może dlatego, że lubimy łączyć orzechy z jabłkami, jeśli również lubicie to połączenie lub nie mieliście okazji spróbować jak smakuje w drożdżowych bułeczkach to serdecznie polecam.

A tym z Was, którzy nie są przekonani do łączenia orzechów i jabłek proponuję wykorzystać samą masę orzechową, jest pyszna. Przepis (z kilkoma modyfikacjami) zaczerpnęłam z „Moje Gotowanie” nr 1/97.

IMG_2107.JPG IMG_2111.JPG IMG_2139.JPG IMG_2186.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-17 12:30:53

    @Marta - wydaje mi się, że lepsze od oleju będzie masło klarowane (jest pozbawione białka). Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2013-01-17 10:03:45

    Witam, Czy zamiast masla moge dodac oleju do ciasta lub innego tluszczu-jakiego? Dziecko ma alergie na bialko - nie moge uzywac masla.Bede wdzieczna za odpowiedx.pozdrawiam,

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-01-10 00:53:32

    Asiek - Asiu bardzo chętnie się wymienię. :) Taka z cynamonem tez musi smakować wspaniale. :) Pozdrawiam cieplutko :)

    Majana - Majanko, w takim razie częstuj się. :) A jak będziesz miała chwilkę to wypróbuj na jakieś śniadanko. polecam :)

    Angie - no cóż, jakoś trzeba wytrawać. również życzę miłego tygodnia :) ps. ja też na diecie. ;)

    Maja i Kamila - dziękuję serdecznie :) i potwierdzam, były wspaniałe :)

    AleBabka - z cynamonem i ozrechami jeszcze nie jadłam, muszą być pyszne :)

    Kachna - w takim razie proszę sie częstować. :)

    Twój komentarz
  • kachna kachna
    2012-01-09 15:24:03

    aż ślinka cieknie :) zjadłabym takiego ślimaczka

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    Twój komentarz
  • ale babka ale babka
    2012-01-09 10:36:18

    Pyszne!!! u mnie były z cynamonem i orzechami wczoraj na blogu. Musze spróbować Twojej wersji.

    Twój komentarz
  • Maja i Kamila Maja i Kamila
    2012-01-09 08:56:52

    drożdże piekarnik - z tego po prostu musiało wyjść coś wspaniałego!:)

    Twój komentarz
  • Maja i Kamila Maja i Kamila
    2012-01-09 08:56:52

    drożdże piekarnik - z tego po prostu musiało wyjść coś wspaniałego!:)

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2012-01-09 07:50:14

    Normalnie zrobiłam sie głodna patrząc na nie! Jak ja mam wytrwać na diecie???

    Przepysznie wyglądają!

    Miłego tygodnia!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-01-09 05:45:54

    Obłędne te ślimaczki Kasiu! Zjadłabym na śniadanko:)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-01-09 00:02:40

    Przecudne są!! Ale bym sobie zjadła Taką ciepłą bułeczkę:) Wymienimy się? Ja Ci dam z cynamonem, a Ty mi dasz swoją. Co o tym myślisz?

    Pozdrawiam cieplutko:)

    Twój komentarz

Ślimaczki jabłkowo-orzechowe

Ślimaczki jabłkowo-orzechowe

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 30 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 5

Opis

Jeśli nie macie pomysłu na śniadanie, a chcecie spałaszować coś słodkiego te drożdżówki będą świetnym rozwiązaniem. Przygotowuje się je stosunkowo szybko, ok, nie ekspresowo, ale jednak jak na drożdżowe wypieki całkiem szybko, a smak wynagrodzi nam czekanie.

Polecam je szczególnie pasjonatom połączeń orzechów z jabłkami. Jabłka nadają masie orzechowej wyraźniejszego smaku, choć moim zdaniem z samą masą orzechową lub jabłkową te bułeczki byłyby równie smaczne. Jest to mała odmiana od typowych drożdżówek z makiem czy budyniem. Nam posmakowały, być może dlatego, że lubimy łączyć orzechy z jabłkami, jeśli również lubicie to połączenie lub nie mieliście okazji spróbować jak smakuje w drożdżowych bułeczkach to serdecznie polecam.

A tym z Was, którzy nie są przekonani do łączenia orzechów i jabłek proponuję wykorzystać samą masę orzechową, jest pyszna. Przepis (z kilkoma modyfikacjami) zaczerpnęłam z „Moje Gotowanie” nr 1/97.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    15 g świeżych drożdży
    mleka
    żółtka
    miękkiego masła
    cukru
    szczypta soli
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    orzechów laskowych
    orzechów włoskich
    białka
    5 łyżek soku z pomarańczy
    cukru pudru
    jabłek
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    konfitura morelowa do posmarowania

Sposób przygotowania

Z drożdży, kilku łyżek ciepłego mleka , 1 łyżeczki cukru i garści mąki przygotować zaczyn. Odstawić na 10-15 min. w ciepłe miejsce. Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, dodać resztę mleka, cukier, masło , żółtka i sól. Wyrobić. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (na ok. 30 min.).

Orzechy zmielić, zmiksować z cukrem pudrem, białkami, sokiem i 4 łyżkami wody. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć i wymieszać z masą orzechową.

Ciasto rozwałkować podsypując mąką (może być dość luźnie i bez podsypania się kleić) na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 40 cm, cały posmarować masą. Zwinąć w roladę pokroić na 9 kawałków. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ustawić na niej roladki, pamiętając o zachowaniu odstępów (ciasto podczas pieczenia jeszcze trochę urośnie). Piec około 30 minut w temp. 180°C. Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sito, posmarować jeszcze ciepłe bułeczki. Wystudzić.


Smacznego :)