Bułeczki maślane

Przyg: 30 min Pieczenie: 10 min
Średni
Porcje: 26
Filtry wyszukiwania
IMG_0003.JPG

Składniki:

  • Bułeczki (wychodzi ok. 26 bułeczek):

    Ilość Składnik
    masła
    mleka
    40 g świeżych drożdży lub 20 g suchych
    soli
    cukru
    mąki pszennej (użyłam mąki luksusowej - typ 550)
    rodzynek
  • Do posmarowania:

    Ilość Składnik
    jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Sposób przygotowania

Masło roztopić w rondelku, dodać mleko i podgrzać do temperatury około 37 stopni C. Trochę płynu odlać do małej miseczki i rozpuścić w nim świeże drożdże*.

Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i resztę mleka z roztopionym masłem. Dodać rozpuszczone drożdże.

Za pomocą miksera/robota (końcówką z hakiem) lub ręcznie wyrobić ciasto. Jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek miski. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość. Wyrobić jeszcze raz przez kilka minut, dodając rodzynki.

Uformować gładkie i równe kule (zawijając ciasto pod spód), około 80 g każda. Ułożyć na blaszce, odstawić do napuszenia na około 30 minut. Kiedy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec około 10 minut w temperaturze 220ºC, do zezłocenia.

* drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką

Smacznego :-)

Przyg: 30 min Pieczenie: 10 min
Średni
Porcje: 26

Małe co nieco w sam raz na drugie śniadanie. :) Mięciutkie, puszyste, delikatnie słodkie, ale nie przesłodzone. Robię je już kolejny raz, ale dopiero teraz udało mi się je uwiecznić na zdjęciach, bo zawsze tak szybko znikają… ;) Mojej rodzince bardzo przypadły do gustu – mąż zajada się nimi z samym masełkiem, córcia woli z odrobiną konfitury – a ja najbardziej lubię same bez dodatków. :) Przepis znalazłam u Doroty. Polecam!

Składniki na około 26 bułeczek (robiłam z połowy porcji, wyszło mi 13 bułeczek):

IMG_0023.JPG IMG_0027.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • aashi aashi
    2015-12-17 09:01:15

    Bardzo fajny przepis,wypróbuje na pewno nie raz :) Ale prosiłabym o radę, bo moje bułeczki wyszły nieco twarde, jaki może być tego powód? Oprócz cukru dodałam wszystko jak w przepisie.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-12-17 14:18:46

      Może ciasto było za krótko wyrabiane? Może to też zależeć od mąki, do bułeczek najlepsza będzie typ 550. Można spróbować dać mniej mąki i dodawać ją stopniowo, jeśli ciasto będzie się bardzo kleić. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Avona Avona
    2015-10-18 19:35:28

    buleczki wyszły wysmienicie😀

    Twój komentarz
  • Halina Halina
    2015-09-21 22:28:57

    Przepyszne

    Twój komentarz
  • Halina Halina
    2015-09-21 22:25:52

    Wlasnie sie nimi zajadam,choc juz pozna pora,przepyszne.

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2015-07-28 21:56:20

    Wyszly wspaniale! Wyrosly jak marzenie! W ogole czesto korzystam z Pani przepisow, ostatnio sernik na zimno pomieszany czekoladowo cytrynowy (polaczylam kilka przepisow na swkje potrzeby) tez wyszedl cudny. Pozdrawiam i dziekuje za kopalnie samych pysznosci.

    Twój komentarz
  • Klaudia Klaudia
    2015-05-25 21:36:59

    Mam pytanie, z chęcią wyprobuje przepis w domu ale zastanawiam się jak szybko bułeczki stwardnieją. poprzednio robiłam tylko drożdżowe, które mimo licznych zabezpieczeń szybko wysychały i twardniały.

    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-05-25 23:37:27

      Jeśli będą odpowiednio przechowywane, to pozostaną świeże i mięciutkie ok. 2 dni. Pozdrawiam

      Twój komentarz
      • dobrawa dobrawa
        2015-05-26 21:17:57

        odpowiednio czyli jak? w lodówce? pojemniku?;)

        pozdrawiam.;)

        Twój komentarz
        • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
          2015-05-27 16:53:40

          W szczelnie zamkniętym pojemniku lub foliowych woreczkach, pozdrawiam

          Twój komentarz
  • Sabina Sabina
    2015-04-17 21:44:18

    Zrobiłam i wyszły przepyszne :)

    Twój komentarz
  • Angela Angela
    2015-02-19 13:09:12

    Pychotkaaaa .......

    Twój komentarz
  • pcynesia pcynesia
    2015-01-27 19:18:41

    Albo to moj piekarnik albo te buleczki potrzebuja nieco wiecej niz 10 minut. No albo ja cos zle zrobilam, ale potrzebowaly ok 15-20 minut, a z podanej ilosci wyszlo mi 27 buleczek. Tak czy inaczej pyszne byly, pieknie wyrosly i na pewno zrobie ponownie. Moze tym razem z konfitura :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-27 20:19:54

      Myślę, ze to kwestia piekarnika, z mojego po 20 minutach wyjęłabym spalone bułeczki. :) Trzeba mieć zawsze na względzie, ze każdy piekarnik jest trochę inny. :) Ps. Ale najważniejsze, że bułeczki smakowały. :) Pozdrawiam serdecznie!

      Twój komentarz
  • anta anta
    2015-01-24 18:45:10

    witam, ile mniej więcej potrzeba czasu, żeby wyrosły? blaszka powinna być wysmarowana, czy na papierze piec?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-24 20:25:29

      Ciasto odstawiamy na ok. 1-1,5 godziny, uformowane bułeczki na 30 minut. Można piec na papierze, można na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Haneczka Haneczka
    2015-01-20 16:03:48

    Bułeczki doskonałe pięknie wyrosły i są " bardzo bardzo pyszne ....." jak mówią moje dzieci :))) Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-21 23:44:43

      :) Bardzo się cieszę, że dzieciom smakowały. :) Pozdrawiam!

      Twój komentarz
  • Ola Ola
    2014-09-22 23:24:06

    Nie wyrosły mi za bardzo, ale wyszły smaczne :) stosowałam drożdże suszone i połowę wszystkich porcji

    Twój komentarz

Bułeczki maślane

Bułeczki maślane

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 10 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 26

Opis

Małe co nieco w sam raz na drugie śniadanie. :) Mięciutkie, puszyste, delikatnie słodkie, ale nie przesłodzone. Robię je już kolejny raz, ale dopiero teraz udało mi się je uwiecznić na zdjęciach, bo zawsze tak szybko znikają… ;) Mojej rodzince bardzo przypadły do gustu – mąż zajada się nimi z samym masełkiem, córcia woli z odrobiną konfitury – a ja najbardziej lubię same bez dodatków. :) Przepis znalazłam u Doroty. Polecam!

Składniki na około 26 bułeczek (robiłam z połowy porcji, wyszło mi 13 bułeczek):

Składniki

  • Bułeczki (wychodzi ok. 26 bułeczek):

    Ilość Składnik
    masła
    mleka
    40 g świeżych drożdży lub 20 g suchych
    soli
    cukru
    mąki pszennej (użyłam mąki luksusowej - typ 550)
    rodzynek
  • Do posmarowania:

    Ilość Składnik
    jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Sposób przygotowania

Masło roztopić w rondelku, dodać mleko i podgrzać do temperatury około 37 stopni C. Trochę płynu odlać do małej miseczki i rozpuścić w nim świeże drożdże*.

Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i resztę mleka z roztopionym masłem. Dodać rozpuszczone drożdże.

Za pomocą miksera/robota (końcówką z hakiem) lub ręcznie wyrobić ciasto. Jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek miski. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość. Wyrobić jeszcze raz przez kilka minut, dodając rodzynki.

Uformować gładkie i równe kule (zawijając ciasto pod spód), około 80 g każda. Ułożyć na blaszce, odstawić do napuszenia na około 30 minut. Kiedy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec około 10 minut w temperaturze 220ºC, do zezłocenia.

* drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką

Smacznego :-)