Słoneczna tarta

Przyg: 30 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_9897.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (można użyć pełnoziarnistej)
    zimnego masła
    cukru pudru
    jajko
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    gruszki
    jabłka
    sok z 1/2 cytryny
    masła
    mleka
    cukru wanilinowego
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    skórka cytrynowa do dekoracji

Sposób przygotowania

Mąkę, cukier i posiekane masło szybko zagnieść. Jajko rozkłócić, łyżkę zostawić, resztę wlać do ciasta i ponownie szybko wyrobić jednolite ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć formę do tarty. Piec w temp. 180°C przez ok. 20 minut. Posmarować odłożonym jajkiem i piec jeszcze 3 minuty. Wyjąć ciasto, zmniejszyć temperaturę do 160 °C.

Jabłka i gruszki zetrzeć na grubych oczkach, dodać sok z cytryny. Wyłożyć na ciasto. Masło wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, polać wierzch ciasta. Piec około 25-30 minut. Udekorować skórka cytrynową i pudrem.


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12

Jeśli macie ochotę na delikatne, mocno owocowe ciasto, bez zbędnych dodatków w postaci śmietany czy kremów, ta tarta sprawdzi się idealnie :) Aż po brzegi wypełniona jest nadzieniem jabłkowo-gruszkowym i kusi nas cytrusowym aromatem. Bardzo cienki spód i mnóstwo owocowego nadzienia sprawia, że tarta ta jest wyjątkowo lekka i można sobie pozwolić na większy kawałeczek bez zbędnych wyrzutów sumienia. :) Serdecznie polecam :)

IMG_9888.JPG IMG_9893.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-28 22:18:43

    @Iwona - już dodałam w przepisie, jedno zdanie gdzieś mi umknęło :) dodajemy jajko i ponownie szybko wyrabiamy ciasto, można też dodać jajko od razu z resztą składników i za jednym razem wyrobić. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Iwona Iwona
    2014-04-28 20:42:19

    Ja nie rozumiem... Zagnieść ciasto i wlać jajko i co dalej? Znowu zagnieść? Laik się pyta :D gdzieś wcięło mój poprzedni komentarz albo może do moderacji poszedł? Internet szwankuje mi mocno...

    Twój komentarz
  • Iwona Iwona
    2014-04-28 20:39:19

    Ja nie rozumiem... Zagnieść ciasto, wlać jajko i co dalej? Znowu zagnieść? Przepraszam, ale jestem początkująca :)

    Twój komentarz
  • Kar Kar
    2014-02-20 20:21:59

    Jest przepuszczają dziękujemy za przepis, taka owocowe i delikatna idealna na zimę!!!

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-04-17 21:39:52

    Eliza dzięki za czujność, jajko już dodane :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-04-17 17:05:23

    piękna ta tarta:)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-04-17 15:24:06

    o tak :) bez kremu a z owocami to zdecydowanie dla mnie teraz :D aaaaaaa i chyba jajko Ci uciekło ze składników albo ja mam mroczki przed oczami ;) Typowy objaw niedoboru cukru ;)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-09-12 20:29:20

    niedawno trafilam na Twoj blog przez przypadek,jestem zachwycona-przepiekne zdjecia ,niesamowite przepisy i napewno oprocz"slonecznej tarty" bede probowala czegos innego.

    Dziekuje!!

    Barbara

    Twój komentarz
  • monami monami
    2011-09-08 14:07:16

    ciasto bez kremu, bezy, a za to z owocami - coś w sam raz dla mnie :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-09-08 09:21:35

    Dziękuję Wszystkim za miłe słow :) i polecam wypróbować ;)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2011-09-06 07:11:15

    bardzo słoneczna:) i pełna owoców, które uwielbiam:)

    Twój komentarz
  • aga aga
    2011-09-05 20:24:02

    sloneczna i piekna:)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-09-05 19:59:02

    Jabłka, gruszki i cytryna - lepszego połączenia nie można sobie wymarzyć:)

    Twój komentarz
  • Bazylia Bazylia
    2011-09-05 18:58:05

    i to jak słoneczna! :) zaczynam zakochiwać się w tartach :)

    Twój komentarz
  • EVE EVE
    2011-09-05 17:39:50

    cudownie słoneczna ta tarta! i ta dekoracja ze skórki cytrynowej, piękna!

    Twój komentarz
  • Doctor Doctor
    2011-09-05 12:02:16

    Ale bajkowe kolory! Śliczna propozycja!:)

    Twój komentarz
  • Łyżka Łyżka
    2011-09-05 11:59:31

    trochę słońca przynajmniej na talerzu, bo próżno szukać go za oknem...

    Twój komentarz
  • Russkaya Russkaya
    2011-09-05 09:34:09

    Cudne kolorki! Takie ciacha chciałoby się piec w zimie, by zatrzymać przy sobie wspomnienie lata :)

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2011-09-05 09:02:40

    cudne jest takie słońce na talerzu.

    Twój komentarz
  • Escapade Gourmande Escapade Gourmande
    2011-09-05 08:04:52

    Cudowna! Będzie mi brakować takich smakołyków w zimę :) Ale póki co cieszmy się gruszkami! Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • n i k a n i k a
    2011-09-05 07:08:31

    ale fajna tarta! rzeczywiscie robi sie jakos sloneczniej na sama mysl :) na pewno ja zrobie! :D

    Twój komentarz

Słoneczna tarta

Słoneczna tarta

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Jeśli macie ochotę na delikatne, mocno owocowe ciasto, bez zbędnych dodatków w postaci śmietany czy kremów, ta tarta sprawdzi się idealnie :) Aż po brzegi wypełniona jest nadzieniem jabłkowo-gruszkowym i kusi nas cytrusowym aromatem. Bardzo cienki spód i mnóstwo owocowego nadzienia sprawia, że tarta ta jest wyjątkowo lekka i można sobie pozwolić na większy kawałeczek bez zbędnych wyrzutów sumienia. :) Serdecznie polecam :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (można użyć pełnoziarnistej)
    zimnego masła
    cukru pudru
    jajko
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    gruszki
    jabłka
    sok z 1/2 cytryny
    masła
    mleka
    cukru wanilinowego
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    skórka cytrynowa do dekoracji

Sposób przygotowania

Mąkę, cukier i posiekane masło szybko zagnieść. Jajko rozkłócić, łyżkę zostawić, resztę wlać do ciasta i ponownie szybko wyrobić jednolite ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć formę do tarty. Piec w temp. 180°C przez ok. 20 minut. Posmarować odłożonym jajkiem i piec jeszcze 3 minuty. Wyjąć ciasto, zmniejszyć temperaturę do 160 °C.

Jabłka i gruszki zetrzeć na grubych oczkach, dodać sok z cytryny. Wyłożyć na ciasto. Masło wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, polać wierzch ciasta. Piec około 25-30 minut. Udekorować skórka cytrynową i pudrem.


Smacznego :)