Wilgotny makowiec biszkoptowy

Przyg: 60 min Pieczenie: 12 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_1879.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
30x40 cm

  • Masa makowa:

    Ilość Składnik
    maku
    miodu
    mleka roślinnego lub krowiego
    posiekanych rodzynek
    kandyzowanej skorki pomarańczowej
    posiekanych migdałów
    posiekanych orzechów włoskich
    aromat migdałowy
    mąki ziemniaczanej
  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki migdałowej
    proszku do pieczenia
    jajek
    ksylitolu (można dać pół, jeśli chcecie aby makowiec był w smaku jak tradycyjny
    ekstraktu z migdałów

Sposób przygotowania

Masa:

Mak zalać wrzątkiem i zostawić na kilka godzin, żeby wchłonął wodę i napęczniał. Mak dokładnie osączyć i zmielić dwukrotnie. Przełożyć do rondla. Do maku dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mlekiem, miód, aromat migdałowy, bakalie. Wymieszać, zagotować i wystudzić. Odsączyć dokładnie na sicie.

Ciasto: Rozgrzej piekarnik do 170-180 °C (grzanie góra/dół). Blachę o wym. ok. 38 x 28 cm lekko natłuść i wyłóż ją papierem do wypieków. Papier dokładnie wygładź. 

W misce wymieszaj mąkę migdałową i proszek do pieczenia. Odstaw na bok. 

W drugiej misce ubij na sztywną pianę białka. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1 łyżce) dodawaj ksylitol, cały czas ubijając do wyczerpania ksylitolu (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawaj kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund (musi dokładnie połączyć się z pianą).

Do ubitej masy jajecznej przesiej mąkę migdałową. Całość delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wylej na blachę i równomiernie je rozsmaruj. Piec około 15 minut (na jasnozłoty kolor).

Upieczony biszkopt zostaw na ok. 10-15 minut w piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmij biszkopt i jeszcze trochę przestudź (ciepłe ciasto migdałowe jest za delikatne, żeby rolować je jak tradycyjną roladę biszkoptową od razu po wyjęciu z piekarnika), przestudzone przykryj wilgotną ściereczką. Odwróć do góry nogami i ostrożnie usuń papier do wypieków.

Zwiń biszkopt razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odstaw do zupełnego wystudzenia.

Biszkopt posmaruj masą makową, szczególnie dużo na środku, przy brzegu zostawiamy około 1-1,5 cm pustego ciasta. Zwiń delikatnie. Owiń folią spożywczą, dzięki temu rolada biszkoptowa lepiej połączy się masą makową i stanie się wilgotna. Wstaw na 2 godziny do lodówki.

Polukruj lukrem przygotowanym na bazie ksylitolu lub oprósz ksylitolem zmielonym a puder.


Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 12 min
Średni
Porcje: 12

Wracam po krótkiej świątecznej przerwie. :) Przed świętami nie zdążyłam już wrzucić tego wpisu, więc teraz to nadrabiam. Może Wam się przyda, jeśli jeszcze nie macie przesytu słodkości… :) Ja z uwagi na kontynuowanie diety, mam wręcz niedosyt i pozazdroszczę tym, którzy mogli się przejadać. ;) Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu na Święta obowiązkowo musi być makowiec. Jeszcze kilka lat temu królował tradycyjny drożdżowy, a od dwóch lat bezkonkurencyjnym faworytem jest ten oto wilgotny makowiec biszkoptowy. Choć piekę i jeden i drugi, biszkoptowy urzekł nas swoją lekkością i wilgotnością. Charakteryzuje się znikomą ilością ciasta i porządną porcją masy makowej mocno najeżonej bakaliami, od której ciasto cudownie wilgotnieje i obłędnie pachnie.



Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej wersji makowca, serdecznie polecam! Nie zawiedziecie się. :) Przepis autorski.

IMG_1871.JPG IMG_1888.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Danka Danka
    2018-12-09 12:07:44

    a czy można zamienić ksylitol na cukier? i gdzie można kupić mąkę migdałową? przyznam,że nie widziałam takiej w sklepach.... :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2018-12-12 09:13:09

      Ksylitol oczywiście można zastąpić cukrem. Mąkę migdałową można zastąpić mielonymi migdałami (można je zmielić w mocnym blenderze lub młynku do kawy albo kupić gotowe mielone (dostępne np. w Lidlu, Carrefour) lub zastąpić zwykłą pszenną mąką (ewentualnie orkiszową) wtedy dajemy 100 g mąki pszennej/albo orkiszowej (2/3 szklanki) i 4 jajka, reszta składników bez zmian :) Mąkę migdałową można kupić w większych supermarketach, często jest na dziale ze zdrową żywnością , niestety jest dość droga, 500 g kosztuje około 19 zł. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Vellla Vellla
    2016-10-18 17:19:02

    Witam, jaki wymiar ma Pani blaszka z wyposażenia kuchenki?

    Twój komentarz
  • aga aga
    2015-12-18 12:56:29

    czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną do masy i biszkoptu?Skrobia?

    Twój komentarz
  • Olimpia Olimpia
    2015-01-02 19:38:28

    Witam.Rolada jest obledna smakuje tak samo jak wyglada.Jestem fanka pani bloga ktory inspiruje mnie w moim kuchennym krolestwie.Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-08 00:17:45

      Bardzo dziękuje za miłe słowa. :) Cieszę się, ze rolada smakowała. :)

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-27 21:30:20

    @Jolanta - rozczyn sprawia, że masa lepiej trzyma się ciasta, ale spokojnie można go pominąć, bo masa jest na tyle wilgotna, że sama klei się do ciasta. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Jolanta Jolanta
    2013-11-27 11:33:35

    a w jakim celu dodaje się rozczyn do masy makowej ???

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-25 17:27:49

    @jushtyna87 - nie jest wyczuwalny w smaku, ale generalnie można go pominąć, bo masa i tak bardzo ładnie przylega do ciasta, nawet bez dodatku rozczynu.

    Twój komentarz
  • jushtyna87 jushtyna87
    2013-11-25 16:50:37

    Czy dodanie rozczynu bez dalszego pieczenia nie sprawia, że czuć drożdże?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-03-19 16:01:07

    @Ren - już dodałam wszystko w przepisie. :) pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Ren Ren
    2013-03-19 10:31:20

    Wygląda wspaniale:-) właśnie siĘ do niej przymierzam, ale mam pytanie - co to jest "wyrośnięty rozczyn", który należy dodać do masy makowej, aby się dobrze przykleiła do ciasta? Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Marysia Marysia
    2012-12-23 07:30:59

    Makowiec jest super! Lepszy niż mój ulubiony drożdżowy, wilgotny, pełen masy, pyszny! A do tego wyszedł taki piękny, zupełnie jak na pani zdjęciu! Radosnych Świąt życzę!

    Twój komentarz
  • Amalasunta Amalasunta
    2012-12-22 22:30:30

    Ja swoją musiałam wyrzucić ;/ Ciasto biszkoptowe niby wyszło świetne, ale po rozwinięciu już delikatnie zaczęło się podłamywać i przy zawijaniu z makiem całe się rozpadło ;/ A miałyśmy na nią taką ochotę. Mak na szczęście ocalał i w piecu już siedzi drożdżowa. Nie mam pojęcia co się stało. Pozdrawiam :))

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-10 18:46:38

    @Inka - masa makowa najlepsza jest ta domowa, czyli kupujemy mak, mielimy i przygotowujemy mase zgodnie z przepisem, ewentualnie można użyć mielonego maku, zeby oszczędzić sobie mielenie. zwykły mak jest dostępny niemal w każdym sklepie, mielony widziałam np. w Lidlu. Masa makowa jest rzadsza niż ta robiona w domu i na ogół wypełniona już bakaliami, więc jak nie lubisz niektórych bakali i chcesz dodać tylko wybrane z nich to lepiej zrobić ją w domu samemu.

    Twój komentarz
  • inka inka
    2012-12-10 17:16:02

    Witam, zamierzam upiec taką roladę. Proszę poradź mi skąd można wziąć mak? Nie wystarczy masa makowa? i czy może wyjść taki wilgotny i smakowity gdy zrobię ją z samego maku( nie przepadam za bakaliami)??

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-28 22:34:39

    Asiu, fakt, strucla zasłużyła sobie na ciche dni... ale podejrzewam, że do następnych świąt Ci przejdzie ;)) ps. w razieczego polecam roladę, tu nic się nie rozdziela. :)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-12-28 22:17:31

    Jak już mi przejdzie obrażenie na struclę, to wypróbuję Twój sposób:) Dziękuję!!:)

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-28 21:35:16

    @Asiek - Asiu, oj to rzeczywiście strucla wywinęła Ci numer w tym roku... nieładnie z jej strony, tak na święta :) A całkiem poważnie, nie wiem czy też tak robisz, ale ja, żeby ciasto nie oddzielało się od maku, dodaję trochę wyrośniętego rozczynu do masy makowej i wtedy masa makowa zuepłnie nie oddziela się od ciasta. To taki babciny sposób, ale najważniejsze, że działa. :) pozdrawiam cieplutko

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-28 21:24:10

    @Justin&Dorothy - dziękuję ślicznie!

    @Kaś - polecam gorąco, nas zachwycił od pierwszego kęsa! :) Choć drożdżowy też lubię :)

    @AleBabka - dzięki Kochana!

    @Aga - dziękuję Kcohana i gorąco polecam! :)

    @Usagi - można, można, a jaki pyszny efekt :) gorąco polecam tę roladę :)

    @Kachna, w takim razie polecam wypróbować! :)

    @JolantaSz - Jolu jest naprawde pyszna i smakuje jeszcze dużo lepiej niz wygląda, polecam na przyszłe święta :)

    @Mojepasje - dzięki Kochana!

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-12-28 21:07:47

    Moja strucla wyglądała po przekrojeniu hmmm... jak luneta:) można było przez nią patrzeć i wszystko widzieć:) Ciasto odeszło od maku i była jedna wielka dziura... nie mam pojęcia dlaczego, bo nie pierwszy raz ją robiłam. Ale na razie nie będzie kolejnego podejścia

    Twój komentarz
  • "moje pasje" "moje pasje"
    2011-12-28 20:49:22

    cudnie zwinięta :)

    Twój komentarz
  • "moje pasje" "moje pasje"
    2011-12-28 20:49:22

    cudnie zwinięta :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2011-12-28 20:22:51

    Przyznam szczerze, że w takiej biszkoptowej postaci strucli makowej jeszcze nie widziałam, ale wygląda imponująco:)

    Twój komentarz
  • kachna kachna
    2011-12-28 13:05:18

    wygląda wspaniale... w biszkopcie jeszcze nie jadłam :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    Twój komentarz
  • Usagi Usagi
    2011-12-27 19:54:28

    Cieszę się, że wrzuciłaś ten przepis, bo od jakiegoś czas zastanawiam się nad przerobieniem makowca w roladę. Teraz widzę, że można i już nic mnie nie powstrzyma ;)

    Twój komentarz
  • aga aga
    2011-12-27 17:16:14

    ale jest piekna:)

    Twój komentarz
  • ale babka ale babka
    2011-12-27 14:35:51

    cudowna, idealna!!

    Twój komentarz
  • Kaś Kaś
    2011-12-27 14:31:20

    wow piękny! ja w tym roku debiutowałam drożdżowym, ale coś czuję, że za rok skuszę się na ten :)

    Twój komentarz
  • Justin&Dorothy Justin&Dorothy
    2011-12-27 13:11:58

    Oj jaka śliczna... wprost ideał :)

    Twój komentarz
  • Justin&Dorothy Justin&Dorothy
    2011-12-27 13:11:58

    Oj jaka śliczna... wprost ideał :)

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-27 12:52:22

    @Wiosenka - dzięki, i naprawdę polecam!

    @Majana - Dziękuję Kochana! Jeśli tylko lubisz makowce to serdecznie polecam! :)

    @Karmelitka - Dzięki Kochana.

    @AnnaZ - dzięki serdeczne:)

    @Asiek - Dziękuję Asiu! A co się wydarzyło ze struclą? A przepis jak najbardziej polecam, roladę szybko się robi, a nie ustępuje smakiem tej drożdżowej. :)

    @PieczarkaMysia - Dziękuję ślicznie :) Ja też je uwielbiam :)

    Twój komentarz
  • pieczarka mySia pieczarka mySia
    2011-12-27 11:01:57

    pyszna rolada, uwielbiam takie!

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-12-27 09:56:40

    Mam straszny przesyt słodkości, ale ta rolada wygląda fantastycznie!! A biorąc pod uwagę moją tegoroczną lekką porażkę ze strulcą makową, to przy najbliższej okazji wypróbuję ten przepis:) Cudna...

    Twój komentarz
  • annaz annaz
    2011-12-27 07:58:39

    super propozycja :)

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-12-27 07:22:55

    wygląda tak elegancko i wykwintnie ;]

    pięknie się prezentuje. z pewnością stanowiła niezwykle smakowitą ozdobę wigilijnego i świątecznego stołu ;]

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2011-12-27 05:50:54

    Jaka piękna jest ta rolada! Smakowicie wygląda. :)

    Twój komentarz
  • wiosenka27 wiosenka27
    2011-12-27 05:39:13

    Świetny pomysł. Zapamiętam:)

    Twój komentarz

Wilgotny makowiec biszkoptowy

Wilgotny makowiec biszkoptowy

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 12 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 30x40 cm

Opis

Wracam po krótkiej świątecznej przerwie. :) Przed świętami nie zdążyłam już wrzucić tego wpisu, więc teraz to nadrabiam. Może Wam się przyda, jeśli jeszcze nie macie przesytu słodkości… :) Ja z uwagi na kontynuowanie diety, mam wręcz niedosyt i pozazdroszczę tym, którzy mogli się przejadać. ;) Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu na Święta obowiązkowo musi być makowiec. Jeszcze kilka lat temu królował tradycyjny drożdżowy, a od dwóch lat bezkonkurencyjnym faworytem jest ten oto wilgotny makowiec biszkoptowy. Choć piekę i jeden i drugi, biszkoptowy urzekł nas swoją lekkością i wilgotnością. Charakteryzuje się znikomą ilością ciasta i porządną porcją masy makowej mocno najeżonej bakaliami, od której ciasto cudownie wilgotnieje i obłędnie pachnie.



Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej wersji makowca, serdecznie polecam! Nie zawiedziecie się. :) Przepis autorski.

Składniki

  • Masa makowa:

    Ilość Składnik
    maku
    miodu
    mleka roślinnego lub krowiego
    posiekanych rodzynek
    kandyzowanej skorki pomarańczowej
    posiekanych migdałów
    posiekanych orzechów włoskich
    aromat migdałowy
    mąki ziemniaczanej
  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki migdałowej
    proszku do pieczenia
    jajek
    ksylitolu (można dać pół, jeśli chcecie aby makowiec był w smaku jak tradycyjny
    ekstraktu z migdałów

Sposób przygotowania

Masa:

Mak zalać wrzątkiem i zostawić na kilka godzin, żeby wchłonął wodę i napęczniał. Mak dokładnie osączyć i zmielić dwukrotnie. Przełożyć do rondla. Do maku dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mlekiem, miód, aromat migdałowy, bakalie. Wymieszać, zagotować i wystudzić. Odsączyć dokładnie na sicie.

Ciasto: Rozgrzej piekarnik do 170-180 °C (grzanie góra/dół). Blachę o wym. ok. 38 x 28 cm lekko natłuść i wyłóż ją papierem do wypieków. Papier dokładnie wygładź. 

W misce wymieszaj mąkę migdałową i proszek do pieczenia. Odstaw na bok. 

W drugiej misce ubij na sztywną pianę białka. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1 łyżce) dodawaj ksylitol, cały czas ubijając do wyczerpania ksylitolu (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawaj kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund (musi dokładnie połączyć się z pianą).

Do ubitej masy jajecznej przesiej mąkę migdałową. Całość delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wylej na blachę i równomiernie je rozsmaruj. Piec około 15 minut (na jasnozłoty kolor).

Upieczony biszkopt zostaw na ok. 10-15 minut w piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmij biszkopt i jeszcze trochę przestudź (ciepłe ciasto migdałowe jest za delikatne, żeby rolować je jak tradycyjną roladę biszkoptową od razu po wyjęciu z piekarnika), przestudzone przykryj wilgotną ściereczką. Odwróć do góry nogami i ostrożnie usuń papier do wypieków.

Zwiń biszkopt razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odstaw do zupełnego wystudzenia.

Biszkopt posmaruj masą makową, szczególnie dużo na środku, przy brzegu zostawiamy około 1-1,5 cm pustego ciasta. Zwiń delikatnie. Owiń folią spożywczą, dzięki temu rolada biszkoptowa lepiej połączy się masą makową i stanie się wilgotna. Wstaw na 2 godziny do lodówki.

Polukruj lukrem przygotowanym na bazie ksylitolu lub oprósz ksylitolem zmielonym a puder.


Smacznego :)