Pełnoziarniste tartaletki z masą jabłeczną

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_0636.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła
    mąki pszennej pełnoziarnistej
    cukru
    zimnej wody
  • Masa:

    Ilość Składnik
    niewielkich słodkich jabłek (do kwaśnych trzeba będzie dodać nieco więcej cukru)
    masła
    brązowego cukru
    mielonego cynamonu
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru do oprószenia

Sposób przygotowania

Ciasto:

Masło posiekać i energicznie zagnieść z mąką, cukrem i wodą. Uformować kulę i schłodzić przez około 30 min w lodówce.

Piekarnik nastawić na 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok 3 mm i wykroić kółka o śr. o 2 cm większej od foremek na tartaletki (mi wyszło 10 małych tartaletek o śr. 9 cm, przy standardowych foremkach 14-15 cm, wyjdzie około 6 tartaletek).

Wyciętymi kółkami wyłożyć natłuszczone foremki i uformować ładnie brzegi. Przykryć papierem do wypieków i obciążyć suszonym grochem lub fasolą. Piec około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, zdjąć papier z grochem/fasolą.

Nadzienie:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Masło roztopić i stale mieszając skarmelizować brązowy cukier. Dodać pokrojone jabłka, dusić około 10 minut, aż jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Dodać 1/2 łyżeczki cynamonu. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać.

Tartaletki:

Na tartaletki wyłożyć masę jabłkową. Podpiec dosłownie przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika, oprószyć cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną, lodami lub sosem waniliowym, najlepiej jeszcze gdy są ciepłe. :)


Smacznego. :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 10

Małe co nieco dla fanów szarlotki i wszelakich ciast na bazie nadzienia z jabłek. :) W sam raz, gdy nie chcemy robić dużo ciasta, zwłaszcza, gdy obawiamy się, że za dużo go zjemy. ;) Dla mnie to takie mini szarlotki, specjalnie nie robię ich dużo i dzięki temu mam stu procentową pewność, że nie przesadzę z ilością skonsumowanego ciacha. :)Nadzienie to prawie klasyka, za wyjątkiem może rodzaju jabłek (tutaj dodaję słodkie) i karmelizowanego cukru. Oczywiście nadzienie nie obeszłoby się bez choćby odrobiny cynamonu. Ciasto zrobiłam tym razem na bazie mąki pełnoziarnistej, gdyż lubię jej dodatek w cieście kruchym, ale zrobione klasycznie na białej mące, też smakują wyśmienicie. :) Polecam jako alternatywę dla typowej szarlotki. :)

IMG_0614.JPG IMG_0617.JPG IMG_0629.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Monisia Monisia
    2011-10-29 14:20:18

    Kocham szarlotkę,a te tartaletki to taka mini śliczna wersja i na pewno smakowita;)

    Twój komentarz
  • Cyjanek Cyjanek
    2011-10-27 04:43:37

    Ciasto kruche z dodatkiem jabłek to niezaprzeczalnie moje ulubione połączenie smakowe :)

    Twój komentarz
  • monami monami
    2011-10-25 14:29:28

    i do tego pełnoziarniste! :)

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2011-10-25 08:13:52

    Przeuroczo wygladaja w wersji mini - a smakuja pewnie jeszcze lepiej.

    Twój komentarz
  • Panna Malwinna Panna Malwinna
    2011-10-25 05:42:13

    Ostatnio ciągle robię kruche tarteletki. Chętnie wykorzystam Twój przepis, bo zapowiada się smakowicie;)

    Twój komentarz

Pełnoziarniste tartaletki z masą jabłeczną

Pełnoziarniste tartaletki z masą jabłeczną

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Opis

Małe co nieco dla fanów szarlotki i wszelakich ciast na bazie nadzienia z jabłek. :) W sam raz, gdy nie chcemy robić dużo ciasta, zwłaszcza, gdy obawiamy się, że za dużo go zjemy. ;) Dla mnie to takie mini szarlotki, specjalnie nie robię ich dużo i dzięki temu mam stu procentową pewność, że nie przesadzę z ilością skonsumowanego ciacha. :)Nadzienie to prawie klasyka, za wyjątkiem może rodzaju jabłek (tutaj dodaję słodkie) i karmelizowanego cukru. Oczywiście nadzienie nie obeszłoby się bez choćby odrobiny cynamonu. Ciasto zrobiłam tym razem na bazie mąki pełnoziarnistej, gdyż lubię jej dodatek w cieście kruchym, ale zrobione klasycznie na białej mące, też smakują wyśmienicie. :) Polecam jako alternatywę dla typowej szarlotki. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła
    mąki pszennej pełnoziarnistej
    cukru
    zimnej wody
  • Masa:

    Ilość Składnik
    niewielkich słodkich jabłek (do kwaśnych trzeba będzie dodać nieco więcej cukru)
    masła
    brązowego cukru
    mielonego cynamonu
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru do oprószenia

Sposób przygotowania

Ciasto:

Masło posiekać i energicznie zagnieść z mąką, cukrem i wodą. Uformować kulę i schłodzić przez około 30 min w lodówce.

Piekarnik nastawić na 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok 3 mm i wykroić kółka o śr. o 2 cm większej od foremek na tartaletki (mi wyszło 10 małych tartaletek o śr. 9 cm, przy standardowych foremkach 14-15 cm, wyjdzie około 6 tartaletek).

Wyciętymi kółkami wyłożyć natłuszczone foremki i uformować ładnie brzegi. Przykryć papierem do wypieków i obciążyć suszonym grochem lub fasolą. Piec około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, zdjąć papier z grochem/fasolą.

Nadzienie:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Masło roztopić i stale mieszając skarmelizować brązowy cukier. Dodać pokrojone jabłka, dusić około 10 minut, aż jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Dodać 1/2 łyżeczki cynamonu. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać.

Tartaletki:

Na tartaletki wyłożyć masę jabłkową. Podpiec dosłownie przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika, oprószyć cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną, lodami lub sosem waniliowym, najlepiej jeszcze gdy są ciepłe. :)


Smacznego. :)