Mini tarty czekoladowe z gruszkami

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 4
Filtry wyszukiwania
tarta_czekoladowa_z_gruszkami_1.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    kakao
    200 g zimnego masła
    żółtka
  • Syrop:

    Ilość Składnik
    cukru
    ok. 1 litra wody
    soku z cytryny
  • Polewa/ganache:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady (jeśli nie lubicie gorzkiej można wymieszać z mleczną)
    śmietanki kremówki 30%
    masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    średnie gruszki
    likieru gruszkowego (można pominąć lub zastąpić Amaretto)

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem i kakao. Dodać masło pokrojone w wiórki oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę o śr. 26 cm lub małe foremki na tarty (u mnie prostokątne o wymiarach 16 x 9 cm). Ciasto przykryć dokładnie papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub suchym grochem. Piec ok. 15 minut w temp. 180°C. Następnie zdjąć papier razem z obciążeniem i podpiec jeszcze około 5-7 minut. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Syrop:

Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny.

Gruszki umyć, obrać ze skórki, przełożyć je do gotującego się syropu, gotować aż gruszki wyraźnie zmiękną (pod koniec gotowania dodać do syropu likier gruszkowy. Gotowe gruszki wyjąć z syropu, aby nieco przestygły.

Czekoladę, śmietankę i masło przełożyć do metalowej miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści, dokładnie wymieszać masę.

Czekoladę wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć pokrojone w ósemki gruszki. Opcjonalnie oprószyć prażonymi migdałami. Podawać z bitą śmietaną.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 4

Po gruszkach w czekoladzie i karmelu poczuliśmy z Mężem pewien niedosyt – były pyszne i zdecydowanie za szybko zniknęły. Chciało nam się czegoś równie szybkiego i prostego w przygotowaniu – padło więc na mini tarty czekoladowe. Wyszły naprawdę pyszne, ale czy połączenie rozpływającego się w ustach kruchego czekoladowego ciasta, czekoladowej polewy i gruszek podduszonych w syropie z dodatkiem likieru gruszkowego może wyjść niesmaczne? :) Ja myślę, że trzeba by naprawdę bardzo się postarać, żeby popsuć ten pyszny i prosty deser. :) Bardzo Wam polecam!

tarta_czekoladowa_z_gruszkami_2.JPG tarta_czekoladowa_z_gruszkami_4.JPG tarta_czekoladowa_z_gruszkami_5.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-04 21:31:32

    @Ina - myślę, że spokojnie mozna zmniejszyć ilość masła do 150 g, z mniejsza ilością też wyjdzie, tylko ciasto może sie kruszyć

    Twój komentarz
  • ina ina
    2014-03-04 19:45:52

    jejciu.. mam wrazenie ze to strasznie duzo masla na taka ilosc pozostalych skladnikow. z mniejsza ilościa rowniez wyjdzie?

    Twój komentarz
  • louis vuitton paris louis vuitton paris
    2013-06-05 10:06:33

    Many thanks a whole lot for sharing! I will definitely be back.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-01 10:41:16

    @Judyta - już dodałam w przepisie składniki na syrop i jak go przygotować, gdzieś mi to uknęło podczas pisania. Jeśli chodzi o skórki to można pominąć, kopiowałam to przygotowanie ze swojego bazowego przepisu na ciasto kruche do tart i tam akurat były skórki z cytryny... choć w sumie można dodać startą skórkę z pomarańczy. Myślę, że w połączeniu z kakao stworzy ciekawy duet i nada całości subtelny pomarańczowy aromat. Ps. Dziękuję za zwrócenie uwagi :) przepisy często piszę nocami i czasami jak jestem już zmęczona jakiś szczegół mi umknie. :) Pozdrawiam serdcznie

    Twój komentarz
  • Judyta Judyta
    2013-02-01 09:35:21

    Witam! Przepis i realizacja na zdjęciach wyglądają bardzo apetycznie, ale mam jedno pytanie. W przygotowaniu jest napisane, ze gruszki gotujemy w syropie, natomiast w składnikach nie jest napisane jaki. Dodatkowo w przygotowaniu ciasta jest informacja o dodaniu skórek. O jakie skórki chodzi? Dziękuję z góry za odp.

    Twój komentarz
  • pieczarka mysia pieczarka mysia
    2013-01-30 16:51:18

    wspaniale! wygladaja mega apetycznie :)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-01-30 16:45:10

    Wyglądają wspaniale :)Zgadzam się - połączenie idealne, to nie mogło się nie udać :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-01-29 19:29:57

    Jejku, są takie smakowite! Wyglądają pysznie, soczyście i słodko:)Pozdrawiam ciepło.

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-01-29 17:54:54

    Piękne te tarty .... no i każdy ma swoją porcję, którą nieo trzeba się dzielić .... z czym przy takich pysznosćiach można mieć problem:) pozdrawiam

    Twój komentarz

Mini tarty czekoladowe z gruszkami

Mini tarty czekoladowe z gruszkami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 4

Opis

Po gruszkach w czekoladzie i karmelu poczuliśmy z Mężem pewien niedosyt – były pyszne i zdecydowanie za szybko zniknęły. Chciało nam się czegoś równie szybkiego i prostego w przygotowaniu – padło więc na mini tarty czekoladowe. Wyszły naprawdę pyszne, ale czy połączenie rozpływającego się w ustach kruchego czekoladowego ciasta, czekoladowej polewy i gruszek podduszonych w syropie z dodatkiem likieru gruszkowego może wyjść niesmaczne? :) Ja myślę, że trzeba by naprawdę bardzo się postarać, żeby popsuć ten pyszny i prosty deser. :) Bardzo Wam polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    kakao
    200 g zimnego masła
    żółtka
  • Syrop:

    Ilość Składnik
    cukru
    ok. 1 litra wody
    soku z cytryny
  • Polewa/ganache:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady (jeśli nie lubicie gorzkiej można wymieszać z mleczną)
    śmietanki kremówki 30%
    masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    średnie gruszki
    likieru gruszkowego (można pominąć lub zastąpić Amaretto)

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem i kakao. Dodać masło pokrojone w wiórki oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę o śr. 26 cm lub małe foremki na tarty (u mnie prostokątne o wymiarach 16 x 9 cm). Ciasto przykryć dokładnie papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub suchym grochem. Piec ok. 15 minut w temp. 180°C. Następnie zdjąć papier razem z obciążeniem i podpiec jeszcze około 5-7 minut. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Syrop:

Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny.

Gruszki umyć, obrać ze skórki, przełożyć je do gotującego się syropu, gotować aż gruszki wyraźnie zmiękną (pod koniec gotowania dodać do syropu likier gruszkowy. Gotowe gruszki wyjąć z syropu, aby nieco przestygły.

Czekoladę, śmietankę i masło przełożyć do metalowej miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści, dokładnie wymieszać masę.

Czekoladę wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć pokrojone w ósemki gruszki. Opcjonalnie oprószyć prażonymi migdałami. Podawać z bitą śmietaną.

Smacznego :)