Tartaletki z truskawkami

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_7252.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    zimnego masła
    mielonych migdałów
    jajka
    aromat śmietankowy
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    cukier wanilinowy lub z prawdziwą wanilią
    1 szklanka serka mascarpone
    esencji waniliowej
    śmietany kremówki
    cukru pudru
  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    truskawki

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto szybko zagnieść (w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody). Ciasto zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować, wykleić foremki do tartaletek. Piekarnik nastawić na 200°C, piec ok 20 minut (do złotego koloru).

Cukier waniliowy rozdrobnić na proszek (można moździerzem, tłuczkiem lub młynku). Połowę wymieszać z serkiem i aromatem. Część tartaletek wypełnić serkiem. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wypełnić nią pozostałe tartaletki. Truskawki pokroić w cząstki i plasterki różnej wielkości i udekorować ciasteczka.


Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 10

Wracam po małej przerwie urlopowej … na pierwszy ogień poszły tartaletki :) Po powrocie do domu nie miałam od razu za dużo czasu, więc postanowiłam upiec coś prostego i nieczasochłonnego. A tartaletki właśnie takie są, a do tego jakie pyszne. :) Sama nie wiem, które były lepsze czy te z serkiem, czy te z bitą śmietaną. Najważniejsze, że na każdej z nich obowiązkowo zagościły truskawki, które, jak wiecie, świetnie się komponują zarówno z bitą śmietaną – klasyka, jak i z mascarpone. Podsumowując, było szybko, prosto i baaaardzo smacznie. :)



Polecam :)

IMG_7258.JPG IMG_7266.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • judik1119 judik1119
    2011-06-25 07:06:43

    Ale piekności!:) Mniam:)

    Twój komentarz
  • Papaya Papaya
    2011-06-24 19:13:16

    Malutkie pyszności <3 Cudowne !

    Twój komentarz

Tartaletki z truskawkami

Tartaletki z truskawkami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Opis

Wracam po małej przerwie urlopowej … na pierwszy ogień poszły tartaletki :) Po powrocie do domu nie miałam od razu za dużo czasu, więc postanowiłam upiec coś prostego i nieczasochłonnego. A tartaletki właśnie takie są, a do tego jakie pyszne. :) Sama nie wiem, które były lepsze czy te z serkiem, czy te z bitą śmietaną. Najważniejsze, że na każdej z nich obowiązkowo zagościły truskawki, które, jak wiecie, świetnie się komponują zarówno z bitą śmietaną – klasyka, jak i z mascarpone. Podsumowując, było szybko, prosto i baaaardzo smacznie. :)



Polecam :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    zimnego masła
    mielonych migdałów
    jajka
    aromat śmietankowy
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    cukier wanilinowy lub z prawdziwą wanilią
    1 szklanka serka mascarpone
    esencji waniliowej
    śmietany kremówki
    cukru pudru
  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    truskawki

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto szybko zagnieść (w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody). Ciasto zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować, wykleić foremki do tartaletek. Piekarnik nastawić na 200°C, piec ok 20 minut (do złotego koloru).

Cukier waniliowy rozdrobnić na proszek (można moździerzem, tłuczkiem lub młynku). Połowę wymieszać z serkiem i aromatem. Część tartaletek wypełnić serkiem. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wypełnić nią pozostałe tartaletki. Truskawki pokroić w cząstki i plasterki różnej wielkości i udekorować ciasteczka.


Smacznego :)