KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Ciasto maślano-śmietankowe z jabłkami

Przyg: 20 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_3708.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
25x25 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    jajka
    cukru
    ekstraktu z wanilii
    proszku do pieczenia
    szczypta soli
    kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
    roztopionego masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    duże jabłka pokrojone na drobne kawałki
    cukru brązowego
    cynamonu

Sposób przygotowania

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda. Pokroić na drobne kawałki. Oprószyć cynamonem i wymieszać.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy powoli wlewać roztopione i ostudzone masło, cały czas miksując. Następnie dodać śmietanę oraz esencję waniliową i dalej miksować. Dodać mąkę, sól i proszek dopieczenia i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników, na najwyższych obrotach miksera.

Formę do pieczenia o wymiarach 25×25 cm wyłożyć papierem dopieczenia. Wlać do niej przygotowaną masę. Na wierzch wysypać jabłka, posypać cukrem brązowym.

Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut lub do tzw.suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Ciasto maślano-śmietankowe z jabłkami

Ocena:
Przyg: 20 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12

Tym razem zapraszam Was na pyszne ciasto maślano-śmietankowe, u mnie z jabłkami, ale spokojnie można wykorzystać inne owoce. Ciasto mimo że pyszne to proste w przygotowaniu i niezbyt czasochłonne. Puszyste, delikatnie maślane, nie zasuche. Idealne do popołudniowej herbatki. Przepis autorstwa Asi-Słodkiej Babeczki. Polecam! :)

IMG_3713.JPG IMG_3722.JPG IMG_3726.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • marzena marzena
    2016-11-19 20:02:04

    a jezeli chodzi o kwaśną smietane to 2/3 dużej czy małej ?????????????

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-11-30 15:21:30

      2/3 szklanki. Już poprawiłam, był błąd i składniki nie wyświetlały się prawidłowo.

      Twój komentarz
  • niuniamaj niuniamaj
    2013-03-25 19:04:15

    Właśnie ciasto się piecze - mam nadzieję, że się uda, bo...Jak zaczęłam dodawać mąkę ze śmietaną to było bardzo gęste (ledwo mikser kręcił) i dodałam pół opakowania jogurtu naturalnego (małego)...Wyszedł zakalec...Co źle zrobiłam w podstawowym przepisie? Może dlatego że śmietana byłą gęsta jak na 12%...

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-22 19:50:48

    Khadija - myślę, że tak, byłoby jednak wskazane, żeby ten jogurt był dość tłusty. :)

    Twój komentarz
  • Khadija Khadija
    2012-08-22 19:15:08

    dobry wieczór, czy śmietanę można zastąpić jogurtem greckim? :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-13 09:53:08

    @Onema - Czekoladowe tiramisu z malinami zdobyło całkiem sporo głosów, zajęło trzecie miejsce pod względem ilosci i będę je jeszcze dzisia robiła. :) Na blogu pojawi sie pewnie jutro lub w nd. Różni się odrobię od tradycyjnego, bo nie dodaje do niego żółtek, ale jeszcze pomyślę, bo może przygotuje je jak tradycyjne, a różnicą będzie jedynie czekolada... choć szczerze mówiąć latem, szczególnie jak jest gorąco, cenie sobie desery bez dodatku surowych żółtek... :) Mogę wysłać Pani na maila przepis na to tradycyjne, przepis na nie udało mi się "wyżebrać" od rodowitego Włocha, właściciela jednej z warszawskich kawiarni... odkad spróbowałam u niego tiramisu, wiedziałam, że będę musiała zrobic takie samo i żadne inne mnie nie zadowoli :)Odnośnie linku do drozdżowych z owocami dziękuję za info, postaram się naprawić to do wieczora... na razie nie mam pojęcia, co się mogło stać. :) pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Onema Onema
    2012-07-13 08:54:16

    Ok, ciasto w piekarniku, zobaczymy, co z tego wyjdzie. Zrobiłam w wersji letniej - z czerwonymi porzeczkami i borówkami (oczywiście bez cynamonu).Mam jeszcze prośbę, pani Kasiu... W zeszłym tygodniu jedną z opcji w głosowaniu było tiramisu z malinami... Nie zdobyło chyba wielu głosów, więc nie spodziewam się, aby miało się pojawić na blogu - ja jednak uwielbiam tiramisu, a maliny to moje bezapelacyjnie najukochańsze owoce, więc czy byłaby pani tak miła i mogła przekazać mi ten przepis mailem? :)A, jeszcze jedno. Coś się rypnęło z linkiem w menu ciasta z owocami --> drożdżowe z owocami. Zamiast do drożdżowych, przekierowuje do spisu wszystkich tagów ;)

    Twój komentarz
  • Olciaky vel Olcik Olciaky vel Olcik
    2012-03-16 18:20:03

    piękna patera!!!!! można wiedzieć gdzie ją nabyłaś?:))

    Twój komentarz
  • Lovelykate Lovelykate
    2012-03-11 15:10:36

    Uwielbiam takie delikatne, puszyste słodkości. Świetnie będzie się komponowało z letnimi owocami :)

    Twój komentarz
  • Krysia Krysia
    2012-03-11 10:51:11

    Pięknie wyrosło! Zazdroszczę takiej wysokości :)

    Krysia

    Codziszjemnasniadanie.tumblr.com

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2012-03-10 20:44:00

    Lubie takie proste ciasta;) Wygląda bardzo delikatnie;)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-03-10 19:57:43

    Przepięknie Ci wyszło! Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu, ale jeszcze bardziej z tego, że smakowało:) Zdjęcia piękne ale ten widelec... też chcę taki!!!

    Pozdrawiam cieplutko!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-03-10 16:24:57

    Cudownie puszyste, piękne ciasto Kasiu! Bardzo mi się podoba:)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2012-03-10 15:15:31

    Z chęcią zjadłabym kawałek do popołudniowej kawki:)

    Twój komentarz
  • Dusia Dusia
    2012-03-10 14:53:20

    Pyszne wysokie kosteczki z jabłkami.

    Twój komentarz
  • DaisyDukes DaisyDukes
    2012-03-10 14:21:58

    ale piękne zdjęcia!!! w pełni ukazują walory ciasta :)

    Twój komentarz
  • kachna kachna
    2012-03-10 10:51:07

    jakie puszyste... i do tego z jabłkami :)))

    Twój komentarz

Ciasto maślano-śmietankowe z jabłkami

Ciasto maślano-śmietankowe z jabłkami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 25x25 cm

Opis

Tym razem zapraszam Was na pyszne ciasto maślano-śmietankowe, u mnie z jabłkami, ale spokojnie można wykorzystać inne owoce. Ciasto mimo że pyszne to proste w przygotowaniu i niezbyt czasochłonne. Puszyste, delikatnie maślane, nie zasuche. Idealne do popołudniowej herbatki. Przepis autorstwa Asi-Słodkiej Babeczki. Polecam! :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    jajka
    cukru
    ekstraktu z wanilii
    proszku do pieczenia
    szczypta soli
    kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
    roztopionego masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    duże jabłka pokrojone na drobne kawałki
    cukru brązowego
    cynamonu

Sposób przygotowania

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda. Pokroić na drobne kawałki. Oprószyć cynamonem i wymieszać.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy powoli wlewać roztopione i ostudzone masło, cały czas miksując. Następnie dodać śmietanę oraz esencję waniliową i dalej miksować. Dodać mąkę, sól i proszek dopieczenia i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników, na najwyższych obrotach miksera.

Formę do pieczenia o wymiarach 25×25 cm wyłożyć papierem dopieczenia. Wlać do niej przygotowaną masę. Na wierzch wysypać jabłka, posypać cukrem brązowym.

Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut lub do tzw.suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)