Najdelikatniejszy sernik świata

Przyg: 20 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 11
Filtry wyszukiwania
IMG_1810.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    200 g ciasteczek digestive lub innych pełnoziarnistych
    miękkiego masła
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    twarogu śmietankowego trzykrotnie mielonego
    drobnego cukru
    duże jajka
    żółtka, z dużych jajek
    ekstraktu z wanilii
    soku z cytryny
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    kwaśnej śmietany
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania

Ciasteczka pokruszyć w blenderze, dodać masło i krótko zmiksować. Wyłożyć spód tortownicy folią aluminiową ( u mnie tortownica 22 cm, ale jeśli chcecie by sernik był wyższy polecam tortownicę o śr. 20 cm), boków tortownicy nie wykładać (folia powinna wystawać poza tortownicę tak, żeby można było ją wywinąć do góry). Rozłożyć na spodzie masę ciasteczkową, wyrównać ręką i docisnąć. Wstawić tortownicę do lodówki.

Twaróg ucierać przez chwilę z cukrem. Wbić jajka, dodać żółtka, ekstrakt i sok z cytryny. Utrzeć na gładką masę. Tortownicę wyjąć z lodówki, zawinąć ją zewnątrz szczelnie folią aluminiową. Napełnić formę masą serową, wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą (woda powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy).

Wstawić sernik do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180°C (najlepiej bez termoobiegu).

Przygotować polewę: wymieszać kwaśną śmietanę z cukrem i ekstraktem z wanilii.

Wyjąć sernik, posmarować wierzch polewą, wstawić ponownie do piekarnika na jakieś 10-15 minut. Gotowy sernik studzić w piekarniku z delikatnie uchylonymi drzwiczkami, po ok. godzinie można wyjąć z piekarnika. Studzić w formie. Gdy ostygnie włożyć go lodówki i wyjąć na 20 minut przed podaniem.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej


Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 11

Jeszcze szybko dosłownie na chwilę przed Świętami wskoczy na bloga najdelikatniejszy sernik świata. :) Sernik ten pieczemy w kąpieli wodnej, dzięki czemu zupełnie się nie przypala, ani trochę nie opada, jest niesamowicie puszysty i delikatny. W smaku śmietankowo-waniliowy, bez zbędnych dodatków. No może poza śmietankowo- waniliową polewą, która tak naprawdę jeszcze podkreśla delikatność i waniliowość sernika.

Serdecznie polecam. Przepis z dodatku Kuchnia Gazety Wyborczej z 2005 r. z moimi modyfikacjami.

IMG_1813.JPG IMG_1793.JPG IMG_1811.JPG IMG_1803.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Monika Monika
    2015-04-02 09:47:32

    Czy mogę piec w silikonowej formie.? Gdybym postawiła na dole naczynia z woda, tez mi wyjdzie? Ńiestety moje blaszane formy przepuszczają wodę i nie wiem czy uda mi sie kupić/czy warto/ silikonowa formę...

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-04-02 12:55:16

      Tak można piec w silikonowej, tylko najlepiej tortownicy z wyjmowanym dnem, czyli w zasadzie silikonowo-ceramicznej, bo z silikonowej foremki, szczególnie dość miękkiej ciężko będzie wyjąć sernik, tak żeby zachował swój nienaganny kształt (być może pomocne będzie nasmarowanie takiej formy dodatkowo masłem i oprószenie kaszą manną lub bułką tartą, bo do samego silikonu masa serowa się przyczepia. :) Pozdrawiam

      Twój komentarz
      • Monika Monika
        2015-04-04 18:35:01

        Wstawiłam sennik do blaszanej formy, poniżej w innej formie wlałam wrzącą wodę. Czy 50 min pieczenia starczy.? Zobaczymy jak wyjdzie ;-)

        Twój komentarz
        • Monika Monika
          2015-04-05 21:34:35

          Genialny :-)

          Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-28 13:22:53

    @M - Woda lekko wrze i dość mocno paruje dzięki czemu sernik jest wilgotny, piecze się w jednakowym tempie i mimo że jest bardzo delikatny nie popęka na środku. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • m m
    2013-09-28 11:09:30

    robilam juz 2 serniki z Pani strony, teraz planuje zrobic ten, nigdy nie piekłam sernika w kąpieli wodnej- moze glupie pytanie, ale jak ta woda zachowuje sie podczas pieczenia???

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2011-12-25 18:06:02

    piękny jest niesamowicie, kremowy taki.

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2011-12-23 21:02:17

    Wesołych Świąt Bożego Narodzenia dla Ciebie i Twoich Bliskich!

    Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-12-23 20:38:14

    Wygląda anielsko - taki idealnie biały i puszysty...musi być najdelikatniejszy, nie widzę innej opcji!

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-12-23 20:38:14

    Wygląda anielsko - taki idealnie biały i puszysty...musi być najdelikatniejszy, nie widzę innej opcji!

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-12-23 16:58:30

    Kasiu! Wspaniały!! Wygląda przepięknie! A zdjęcia zniewalające!

    Zdrowych i radosnych Świąt życzę Tobie i Twojej rodzinie!

    Pozdrawiam cieplutko!!

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-12-23 14:16:03

    jeżeli smakuje tak, jak bosko wygląda... zdecydowanie będzie to najlepszy sernik na świecie!

    Twój komentarz
  • Fuchsia Fuchsia
    2011-12-23 13:45:47

    Przepiękny, bielutki sernik :) taki świąteczny!

    Twój komentarz
  • zjedz_mnie zjedz_mnie
    2011-12-23 10:03:24

    Przy takim serniku święta będą na pewno bardzo przyjemne i udane czego Ci życzę ;]

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2011-12-23 07:54:50

    Cudnie wygląda!

    Twój komentarz
  • wiosenka27 wiosenka27
    2011-12-23 05:39:00

    Ojej, wspaniały sernik. Miałam robic wiedeński ale chyba zaraz zmienię zdanie:)Pozdrawiam:)

    Twój komentarz

Najdelikatniejszy sernik świata

Najdelikatniejszy sernik świata

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 11

Forma: 20 cm

Opis

Jeszcze szybko dosłownie na chwilę przed Świętami wskoczy na bloga najdelikatniejszy sernik świata. :) Sernik ten pieczemy w kąpieli wodnej, dzięki czemu zupełnie się nie przypala, ani trochę nie opada, jest niesamowicie puszysty i delikatny. W smaku śmietankowo-waniliowy, bez zbędnych dodatków. No może poza śmietankowo- waniliową polewą, która tak naprawdę jeszcze podkreśla delikatność i waniliowość sernika.

Serdecznie polecam. Przepis z dodatku Kuchnia Gazety Wyborczej z 2005 r. z moimi modyfikacjami.

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    200 g ciasteczek digestive lub innych pełnoziarnistych
    miękkiego masła
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    twarogu śmietankowego trzykrotnie mielonego
    drobnego cukru
    duże jajka
    żółtka, z dużych jajek
    ekstraktu z wanilii
    soku z cytryny
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    kwaśnej śmietany
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania

Ciasteczka pokruszyć w blenderze, dodać masło i krótko zmiksować. Wyłożyć spód tortownicy folią aluminiową ( u mnie tortownica 22 cm, ale jeśli chcecie by sernik był wyższy polecam tortownicę o śr. 20 cm), boków tortownicy nie wykładać (folia powinna wystawać poza tortownicę tak, żeby można było ją wywinąć do góry). Rozłożyć na spodzie masę ciasteczkową, wyrównać ręką i docisnąć. Wstawić tortownicę do lodówki.

Twaróg ucierać przez chwilę z cukrem. Wbić jajka, dodać żółtka, ekstrakt i sok z cytryny. Utrzeć na gładką masę. Tortownicę wyjąć z lodówki, zawinąć ją zewnątrz szczelnie folią aluminiową. Napełnić formę masą serową, wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą (woda powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy).

Wstawić sernik do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180°C (najlepiej bez termoobiegu).

Przygotować polewę: wymieszać kwaśną śmietanę z cukrem i ekstraktem z wanilii.

Wyjąć sernik, posmarować wierzch polewą, wstawić ponownie do piekarnika na jakieś 10-15 minut. Gotowy sernik studzić w piekarniku z delikatnie uchylonymi drzwiczkami, po ok. godzinie można wyjąć z piekarnika. Studzić w formie. Gdy ostygnie włożyć go lodówki i wyjąć na 20 minut przed podaniem.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej


Smacznego :)